Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2015

Μεγαλύτεροι φόροι για τα φετινά εισοδήματα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Αλλαγές στις κλίμακες και τους συντελεστές φορολογίας των εισοδημάτων του 2015 προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, μιλώντας στην ημερίδα για τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2016, που οργάνωσε το Σάββατο 5 Δεκεμβρίου το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ανατροπές της τελευταίας στιγμής που εξετάζονται ήδη με τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών προβλέπουν:

● Παρεμβάσεις στις φορολογικές κλίμακες με μικρή αύξηση των ανώτατων φορολογικών συντελεστών που θα επιβαρύνουν τους έχοντες υψηλά εισοδήματα. Επίσης εξετάζεται να θεσπιστεί ένα μικρό αφορολόγητο όριο εισοδήματος για ορισμένους αυτοαπασχολούμενους (π.χ. μισθωτοί που συμπληρώνουν το εισόδημά τους με εισοδήματα από «μπλοκάκι»), προκειμένου να περιοριστεί η επιβάρυνση που προκύπτει με την αύξηση της προκαταβολής φόρου από 55% σε 75% για τα εισοδήματα του 2015.
● Αύξηση των φορολογικών επιβαρύνσεων στα εισοδήματα από ενοίκια. Για τα εισοδήματα αυτά, αναμένεται να καθιερωθεί νέα φορολογική κλίμακα, στην οποία οι συντελεστές 11% (για ετήσια ποσά μέχρι 12.000 ευρώ) και 33% (για τα πέραν των 12.000 ευρώ ετήσια ποσά) θα είναι αυξημένοι.
● Αύξηση των φόρων και για τους αγρότες. Μετά την αύξηση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος στο 75% για τα αγροτικά εισοδήματα του 2015 δεν αποκλείεται να υπάρξουν κι άλλες παρεμβάσεις στο φορολογικό καθεστώς των αγροτών.

Ο κ. Αλεξιάδης στην ομιλία του στην εκδήλωση του ΟΕΕ, αφού χαρακτήρισε δύσκολο τον Προϋπολογισμό του 2016, ανέφερε ότι εντός των προσεχών μηνών το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα προωθήσει τις ακόλουθες δέκα παρεμβάσεις στο φορολογικό σύστημα:

1. Μέχρι την επόμενη εβδομάδα, θα έχει κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο με τα κίνητρα για την εθελοντική αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων και εσόδων που έχουν φυγαδευτεί σε τράπεζες του εσωτερικού και του εξωτερικού.

2. Μέσα στον Δεκέμβριο, οι πολίτες θα κληθούν να δηλώσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία στο ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο.

3. Μετά το περιουσιολόγιο, θα υπάρξουν μικρές αλλαγές στη φορολογική κλίμακα για τα εισοδήματα του 2015.

4. Τον Φεβρουάριο, θα γίνουν οι παρεμβάσεις για τις ευρύτερες αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων.

5. Μέτρα για το λαθρεμπόριο καπνού και καυσίμων

6. Νομοσχέδιο για το φόρο που θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ. Ο νέος φόρος θα επιδιωχθεί να είναι "πιο δίκαιος και πιο λογικός, αλλά πάντα με τον ίδιο στόχο στα έσοδα".

7. Η νέα μορφή της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

8. Η ψηφιακή εφορία, με επέκταση ηλεκτρονικών συναλλαγών, ώστε οι εφορίες να είναι πλέον κλειστές για το κοινό και ο πολίτης να εξυπηρετείται μέσω τηλεφωνικού κέντρου, του Διαδικτύου ή του λογιστή του.

9. Καθιέρωση των αγοραίων τιμών αντί των αντικειμενικών για τον υπολογισμό των φόρων στα ακίνητα.

10. Συμβούλιο φορολογικής πολιτικής για αποτελεσματικό διάλογο. Ο κ. Αλεξιάδης έχει προτείνει την προεδρία να έχει το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.