Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2015

"Πόλεμος"... «Λος Λαμπίκος» με γκραφιτάδες

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Βάνδαλοι κήρυξαν τον πόλεμο στους εθελοντές «Los Lampicos» που ομορφαίνουν ανιδιοτελώς τον δημόσιο χώρο της Θεσσαλονίκης, σβήνοντας τα συνθήματα από τις επιφάνειες της Νέας Παραλίας και όχι μόνο.



Ένα υβριστικό και απειλητικό σύνθημα-μήνυμα κατά της δραστήριας εθελοντικής ομάδας στον Κήπο των Γλυπτών στην Παραλία πριν από λίγες μέρες προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις των πολιτών και άνοιξε τη συζήτηση για το ενδεχόμενο λήψης δραστικών μέτρων κατά όσων υπονομεύουν το έργο-βιτρίνα της πόλης, που της έχει χαρίσει ευρωπαϊκή ταυτότητα και διεθνή ακτινοβολία.

Η διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης σκοπεύει να προσφύγει στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ. προκειμένου να εντοπιστούν οι βάνδαλοι, που συνηθίζουν να συνεννοούνται μεταξύ τους μέσω Διαδικτύου πριν «εξορμήσουν» στους δρόμους της πόλης.

Πίσω από το συγκεκριμένο υβριστικό σύνθημα κρύβεται μια μορφή «βεντέτας». Οι «μουντζούρηδες» -όπως αποκαλούνται- στοχοποιούν τους εθελοντές για το σβήσιμο παλιότερων συνθημάτων τους, θεωρώντας την αναγραφή συνθημάτων σε δημόσιες επιφάνειες ως αναφαίρετο δικαίωμά τους, στο πλαίσιο της ελεύθερης έκφρασης.



Το γκράφιτι-σφραγίδα της συγκεκριμένης ομάδας νεαρών «κοσμούσε» μέχρι πρόσφατα την πρόσοψη του κτιρίου της Εταιρείας Μακεδόνικων Σπουδών, απέναντι από τον Λευκό Πύργο. Σε εξόρμησή τους, στα τέλη Οκτωβρίου, οι «Lampicos» το έσβησαν και παρέδωσαν την επιφάνεια καθαρή, εισπράττοντας επαινετικά σχόλια από τη συντριπτική πλειονότητα των πολιτών, αλλά και την οργή των «μουντζούρηδων».

Μήνυμα-απάντηση
Δύο εβδομάδες μετά, οι τελευταίοι έστειλαν το μήνυμα-απάντησή τους βεβηλώνοντας τον τοίχο πίσω από το γλυπτό «Τρεις Κύκλοι» του Γιώργου Ζογγολόπουλου, στον Κήπο Γλυπτών της Νέας Παραλίας. Εγραψαν με μαύρο σπρέι «F**ck Los Lampicos», δίπλα στην ίδια λέξη-σφραγίδα τους, που είχε σβηστεί από την Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών.



Στο ίδιο διάστημα, αλλά και παλιότερα, υπερασπιστές του «δικαιώματος» οποιουδήποτε να εκφράζεται με συνθήματα βεβηλώνοντας τον δημόσιο χώρο, εξαπέλυσαν επιθέσεις κατά κύματα στον λογαριασμό των εθελοντών στο Facebook. Τα πιο υβριστικά μηνύματα σβήστηκαν από τους διαχειριστές και «μπλοκαρίστηκαν» οι χρήστες, ενώ ορισμένα βρίσκονται αναρτημένα και σήμερα.

Σε ένα απ’ αυτά, κάποιος νεαρός υποστηρίζει πως τα γκράφιτι «δίνουν χρώμα στη σκουπιδούπολη», πως αποτελούν τρόπο έκφρασης και ζωής, ενώ απαντά με τη φράση «αν δεν σου αρέσει, σήκω φύγε» σε συνομιλητή του που αντιδρά.

«Ως εθελοντική ομάδα αναγνωρίζουμε το γκράφιτι ως τέχνη του δρόμου και δεν μας βρίσκει αντίθετους, αλλά όχι με αυτή την ασυδοσία. Πρέπει να ξέρουμε πού θα το κάνουμε, και με την απαραίτητη άδεια», επισήμανε στο «Έθνος» η οφθαλμίατρος Σουζάνα Καϊλάρη, εκ των ιδρυτών των «Lampicos».

Το γεγονός προκάλεσε έντονες αντιδράσεις πολιτών της Θεσσαλονίκης, που έχουν αγκαλιάσει το έργο-κόσμημα της πόλης, καθώς και συλλογικότητες που έχουν συσταθεί με στόχο τη συντήρηση και προστασία της Νέας Παραλίας.

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης, συνεργεία του οποίου είχαν καθαρίσει πρόσφατα τον ίδιο τοίχο στο Πάρκο Γλυπτών, έχει αναθέσει σε προσωπικό ασφάλειας τη φύλαξη του παραλιακού μετώπου. Οι περιπολίες γίνονται κατά τις βραδινές ώρες για την αποτροπή φθορών, αλλά δεν επαρκούν για τη φύλαξη μιας έκτασης εκατοντάδων στρεμμάτων.

Όπως ανέφερε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Θανάσης Παπάς, η διοίκηση του Δήμου θα ζητήσει τη συνδρομή της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για τον εντοπισμό των ατόμων που συνεννοούνται μέσω κοινωνικών δικτύων και προβαίνουν σε φθορές. Θεματοφύλακες της καθαριότητας της Νέας Παραλίας και όχι μόνο, οι «Los Lampicos» συστάθηκαν την άνοιξη του 2014 από μια παρέα ενεργών πολιτών της Θεσσαλονίκης, που κήρυξε τον πόλεμο στη μουντζούρα του δημόσιου χώρου.

Πρώτα κρούσματα
Το έναυσμα έδωσαν τα πρώτα κρούσματα βανδαλισμών στο ολοκαίνουργιο παραλιακό μέτωπο (το τμήμα της από τον Λευκό Πύργο ως τους Ομίλους είχε παραδοθεί στις αρχές του 2014). Η «επιδρομή» οπαδών ποδοσφαιρικής ομάδας που το γέμισαν με συνθήματα, βεβηλώνοντας ακόμη και τον Λευκό Πύργο ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Στην ερώτηση των ενεργών πολιτών «ποιος τα καθαρίζει αυτά;» η απάντηση ήρθε αυθόρμητα: «εμείς!».

Από τότε δίνουν ραντεβού μία φορά την εβδομάδα σε διαφορετικό χώρο κάθε φορά, κρατώντας πινέλα, σφουγγάρια και ειδικά καθαριστικά, που εξασφαλίζουν από δωρεές πολιτών και επιχειρήσεων.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.