Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2015

Προτάσεις σοκ στο ασφαλιστικό - Αύξηση ασφαλιστικών εισφορών - Πέντε βόμβες στα όρια ηλικίας

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Εντείνονται οι διαβουλεύσεις κυβέρνησης - πιστωτών, καθώς παραμένει ασφυκτικό το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης έως το τέλος Νοεμβρίου.

Οι συζητήσεις για το ασφαλιστικό, σε τεχνικό επίπεδο και όχι με τους επικεφαλής του κουαρτέτου, γίνονται παράλληλα, στο κεντρικό ξενοδοχείο όπου πραγματοποιούνται και οι συζητήσεις για τα "κόκκινα δάνεια".

Σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται πως προκρίνεται η λύση της δημιουργίας ενός ταμείου κύριας ασφάλισης για όλους τους ασφαλισμένους και ενός ταμείου επικουρικής, ενώ στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης πέφτουν προτάσεις για περαιτέρω περιορισμό των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, πέραν της σταδιακής αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.

Πληροφορίες που διαψεύδει το υπουργείο Εργασίας (σ.σ. o ΓΓ Κοινωνικών Ασφαλίσεων Νικόλαος Φράγκος διέψευσε ότι κατά τη συνομιλία του με οικονομικούς συντάκτες μετά τη συνάντηση με τα τεχνικά κλιμάκια αναφέρθηκε σε όρια ηλικίας και ποσοστά συντάξεων), αναφέρουν ότι στο τραπέζι των συζητήσεων τέθηκε το θέμα υπολογισμού των συντάξεων, ώστε όσοι βγαίνουν στη σύνταξη πριν από την ηλικία των 65 ετών να λαμβάνουν το 60% της σύνταξης, μέχρι να συμπληρώσουν την ηλικία των 65 ετών.

Μετά τα 65 οι συνταξιούχοι θα μπορούν να λαμβάνουν το 100% της σύνταξής τους.

Δεν έχει διευκρινιστεί εάν το μέτρο θα αφορά τους ήδη συνταξιούχους, στο πλαίσιο του επανυπολογισμού των συντάξεων, προκειμένου οι περικοπές να είναι μεγαλύτερες σε όσους βγήκαν νωρίτερα στη σύνταξη ή θα εφαρμοστεί και για τους νέους συνταξιούχους, αυτούς δηλαδή που θα συνταξιοδοτηθούν με τα νέα όρια ηλικίας.

Στη δεύτερη αυτή περίπτωση, οι συνταξιούχοι θα υποστούν διπλό σοκ, καθώς ήδη, αυξάνονται σταδιακά τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησής τους, προβλέπεται επιπλέον πέναλτι 10% για όσους επιλέξουν την πρόωρη έξοδο, και εν τέλει, θα υποστούν και μείωση 40% της σύνταξης έως τη συμπλήρωση των 65.

Την ίδια στιγμή ως και 17 έτη, σε ακραίες περιπτώσεις, αυξάνεται το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης στους δημόσιους υπαλλήλους, σύμφωνα με τις νέες διατάξεις που θεσμοθετήθηκαν με το 3ο Μνημόνιο.

Εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών, που υπογράφει ο αναπληρωτής υπουργός, κ. Γιώργος Χουλιαράκης, παρέχει διευκρινίσεις σχετικά με τις αυξήσεις που συντελούνται στα όρια ηλικίας στους δημόσιους υπαλλήλους και περιγράφονται αναλυτικά οι κατηγορίες εκείνες εργαζομένων στο δημόσιο που επιβαρύνονται με την αύξηση των ορίων ηλικίας, σταδιακά από 19 Αυγούστου 2015 και μετά.

-----------------


Αύξηση των εργοδοτικών εισφορών κατά τουλάχιστον 3 ποσοστιαίες μονάδες, 1,5 το 2016 και το υπόλοιπο 1,5 μεταξύ 2017 και 2018 επιδιώκει η κυβέρνηση, ώστε να αποτραπεί οποιαδήποτε μείωση των κύριων συντάξεων. Αν η πρόταση απορριφθεί από τους θεσμούς, τα σενάρια για μειώσεις αγγίζουν σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και το 40% για συνταξιούχους που έχουν αποχωρήσει πριν από τη συμπλήρωση του 65ου έτους ηλικίας τους.

Το θέμα της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών απασχόλησε και το τελευταίο Γενικό Συμβούλιο του ΣΕΒ, το οποίο επισημαίνει ότι μια πιθανή αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, εκτός από υπονόμευση της ανταγωνιστικότητας (-καταβάλλουμε από τις υψηλότερες ασφαλιστικές εισφορές στην ΕΕ-), θα ανακόψει οποιαδήποτε προσπάθεια δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, ενώ θα οδηγήσει σε διόγκωση της αδήλωτης εργασίας με θύμα, τελικά, τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος.

Όσον αφορά στη δομή του νέου ασφαλιστικού συστήματος, φαίνεται πως προκρίνεται η λύση της δημιουργίας ενός ταμείου κύριας ασφάλισης για όλους τους ασφαλισμένους, πιθανότατα με διατήρηση του ΟΓΑ και του ΝΑΤ ως φορέων πρόνοιας, απογυμνωμένων δηλαδή από την κοινωνική ασφάλιση, και η διατήρηση του ΕΤΕΑ ως αυτόνομου ταμείου επικουρικής ασφάλισης για όλους.

-----------------


Πέντε βόμβες κρύβει η εφαρμοστική εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών για τις αλλαγές στα όρια ηλικίας, και τον υπολογισμό των συντάξεων 650.000 δημοσίων υπαλλήλων.

Οι αλλαγές αφορούν όσους δεν είχαν συμπληρώσει την ηλικία εξόδου και τον απαιτούμενο συνολικό χρόνο ασφάλισης μέχρι 18/8/2015, αλλά θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από 19/8/2015 και μετά.

Τα χτυπήματα

Σύμφωνα με το περιεχόμενο της εγκυκλίου:

1) Επέρχεται διά της πλαγίας οδού ανατροπή σε θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις καθώς τόσο η αρχική μείωση στη σύνταξη όσο και το έξτρα πέναλτι του 10% θα υπολογίζονται με βάση το νέο όριο ηλικίας που ισχύει για πλήρη σύνταξη από 19/8/2015 και μετά. Είναι πολύ πιθανό οι αυξημένες ποινές στις πρόωρες συντάξεις να επηρεάσουν και τους ασφαλισμένους που συνταξιοδοτήθηκαν πριν από τις 18/8/2015 και η μείωση της σύνταξης να υπολογιστεί όχι με το όριο ηλικίας για πλήρη σύνταξη που ίσχυε ως τις 18/8/2015, βαλλά με το νέο όριο όπως διαμορφώνεται από 19/8/2015 και μετά.

2) Ανατρέπονται οι όροι συνταξιοδότησης όλων των εκπαιδευτικών καθώς κατατάσσονται στον πίνακα 2 που προβλέπει σταδιακή αύξηση των ορίων ηλικίας στο 67ο έτος, και όχι στον πίνακα 1 όπου η αύξηση των ορίων ηλικίας είναι ηπιότερη. Σύνταξη στα 67 θα πάρουν όσοι εκπαιδευτικοί συμπληρώσουν το 55ο ή το 60ό έτος της ηλικίας τους το 2022, εκτός και αν συμπληρώσουν 35 ως 37 έτη μέχρι το 2021 για να αποχωρήσουν νωρίτερα με τα όρια ηλικίας του πίνακα 1. Αν και αυτό δεν συμβεί μέχρι το 2021, τότε η έξοδος προϋποθέτει 40 χρόνια «στα θρανία» και ηλικία 62 ετών.

Για τους εκπαιδευτικούς που προσλήφθηκαν πριν το 1983 και συμπληρώνουν το 55ο έτος μετά τις 19/8/2015 φέτος με 30 έτη διδασκαλίας, το όριο ηλικίας αυξάνεται κατά 1,5 έτος και θα μπορέσουν να συνταξιοδοτηθούν σε ηλικία 56 ετών και 6 μήνες. Αν όμως το 55ο έτος συμπληρώνεται (στην ακραία περίπτωση) το 2022, τότε το όριο ηλικίας πάει στα 67, δηλαδή φορτώνονται 12 έτη επιπλέον στην ηλικία συνταξιοδότησης. Αν προσλήφθηκαν μεταξύ των ετών 1983-1992 θα συνταξιοδοτηθούν με το όριο ηλικίας που ισχύει τη χρονιά κατά την οποία συμπληρώνουν το 60ό έτος. Όσοι το συμπληρώνουν φέτος μετά τις 19/8/2015, και έχουν τα 30 έτη διδασκαλίας, θα αποχωρήσουν σε ηλικία 60 ετών και 11 μήνες.

Όσοι όμως συμπληρώσουν το 60ό έτος το 2022 ή θα έχουν τότε τα 30 έτη διδασκαλίας, τότε το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης ανεβαίνει κατά 7 χρόνια και θα βγουν είτε στα 67, είτε στα 62 εφόσον συμπληρώσουν και 40 έτη ασφάλισης. Στην πράξη για να αποφύγουν τα 67 θα πρέπει να παραμείνουν στα θρανία 5 ως 7 χρόνια επιπλέον για να φύγουν με συνολικό χρόνο 35 ή 37 έτη αντί 30.

3) Ερχονται μειώσεις στις συντάξεις από 15 ως 80 ευρώ το μήνα για όσους αποχωρούν μετά την 1η Σεπτεμβρίου του 2015. Οι μειώσεις θα προέλθουν από τον νέο τρόπο υπολογισμού των αποδοχών τους για το διάστημα της ασφάλισής τους από το 2011 και μετά. Μείωση κατά 15 ευρώ θα έχει υπάλληλος που αποχωρεί με 35ετία και βαθμό τμηματάρχη, ή προϊσταμένου, ενώ οι γενικοί διευθυντές θα έχουν μεγαλύτερη μείωση που φτάνει στα 80 ευρώ το μήνα.

Όσοι αποχωρήσουν το 2016, θα έχουν τη διπλάσια μείωση, δηλαδή 30 ως 160 ευρώ, ενώ με αποχώρηση το 2017, ή το 2018, οι περικοπές τριπλασιάζονται.

4) Καταργείται η έξοδος χωρίς όριο ηλικίας με 35 ή 37 έτη για υπαλλήλους που προσλήφθηκαν πριν ή μετά το 1983 αντίστοιχα. Στο εξής αν η 35ετία ή τα 37ετία δεν συμπληρώνονται μέχρι τις 18-8-2015, αλλά μετά τις 19-8-2015, η συνταξιοδότηση των υπαλλήλων θα συνδυαστεί με όριο ηλικίας που θα είναι αυτό που ισχύει τη χρονιά που κλείνουν το 58ο έτος.

5) Καταργείται το κατώτατο όριο σύνταξης των 364,45 ευρώ για όσους αποχωρούν με 15 έτη υπηρεσίας πριν το 67ο έτος για όσους αποχωρούν από 1-7-2-15. Αν η σύνταξή τους είναι μεγαλύτερη από τα 364,45 ευρώ θα παίρνουν το ανάλογο ποσό, ενώ αν είναι μικρότερη θα περιμένουν να γίνουν 67 για να πάρουν τη διαφορά ως τα 364,45 ευρώ.


Πηγή: http://www.real.gr , http://www.enikos.gr και http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.