Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2015

Νέα μέθοδος υπόσχεται πιο αποτελεσματικό αδυνάτισμα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Απώλεια βάρους μέσω της ενεργοποίησης των νευρικών κυττάρων του λίπους προτείνει διεθνής επιστημονική ομάδα, πιστεύοντας ότι μελλοντικά μπορεί να αποτελέσει μια πραγματικά αποτελεσματική μέθοδο αδυνατίσματος.

Σύμφωνα με άρθρο του επιστημονικού εντύπου Cell, ερευνητές, με επικεφαλής τη νευροβιολόγο Δρ Άννα Ντομίνγκο του Ινστιτούτου Γκουλμπενκιάν της Πορτογαλίας και τον Δρ Τζέφρι Φρίντμαν του Πανεπιστημίου Ροκφέλερ των ΗΠΑ, εφάρμοσαν σε γενετικά τροποποιημένα ποντίκια οπτογενετική παρέμβαση για να αποδείξουν ότι είναι εφικτό να προκληθεί διάσπαση του λίπους και απώλεια βαρους, μέσω διέγερσης των νευρικών κυττάρων του λίπους.

Ως γνωστόν, ο λιπώδης ιστός συνιστά το 20% - 25% του βάρους του ανθρώπινου σώματος αποθηκεύοντας ενέργεια, κυρίως με την μορφή τριγλυκεριδίων. Η ορμόνη λεπτίνη, που παράγεται από τα κύτταρα του λίπους, «πληροφορεί» τον εγκέφαλο συνεχώς πόσο λίπος υπάρχει στο σώμα. Όταν τα επίπεδα της λεπτίνης πέσουν, αυξάνεται η όρεξη, ενώ το αντίστροφο (μείωση όρεξης και επιτάχυνση μεταβολισμού) συμβαίνει, όταν αυξηθεί η λεπτίνη. Με αυτό τον τρόπο, η λεπτίνη -επιδρώντας στον εγκέφαλο- παίζει καθοριστικό ρόλο στον έλεγχο του βάρους.

Στην παρούσα μελέτη, οι ερευνητές απέδειξαν ότι ο εγκέφαλος, με τη σειρά του, μπορεί μέσω του νευρικού συστήματος να διασπάσει τον λιπώδη ιστό, χωρίς να επέμβει η λεπτίνη.

Η ενεργοποίηση των νευρικών κυττάρων του λίπους οδηγεί στην έκκριση της νορεπινεφρίνης, ενός νευροδιαβιβαστή που «πυροδοτεί» μια αλυσίδα βιοχημικών εξελίξεων μέσα στα λιπώδη κύτταρα, με τελικό αποτέλεσμα αυτά να καταστρέφονται.

«Ο εγκέφαλος πολλών παχύσαρκων ανθρώπων δεν αντιδρά στην επίδραση της λεπτίνης, γι' αυτό δεν χάνουν βάρος. Όμως η νέα μέθοδος -που υποκαθιστά τη δράση της λεπτίνης- θα μπορούσε να φανεί εν προκειμένω πολύ πιο αποτελεσματική. Κάτι που πρέπει πάντως να αποδειχθεί στην πράξη, αφού πρώτα θα πρέπει να αναπτυχθούν φάρμακα, τα οποία θα ενεργοποιούν τα νευρικά κύτταρα του λίπους» εξηγεί η Δρ Ντομινγκος.


Πηγή: http://www.boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.