Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015

Κοινωνικό τιμολόγιο και στο φυσικό αέριο

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ποιοι το δικαιούνται.

Tην εφαρμογή Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ) και για τους οικιακούς καταναλωτές φυσικού αερίου, μετά την ισχύ του για τα τιμολόγια ρεύματος, εξετάζει το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης σε συνεργασία με τις Επιχειρήσεις Παροχής Αερίου (ΕΠΑ) και τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ).

Όπως δήλωσε χθες ο γενικός διευθυντής της ΕΠΑ Αττικής, Χρήστος Μπαλάσκας, η καθιέρωση του ΚΟΤ και στο φυσικό αέριο θα κάνει ακόμη πιο ελκυστική τη χρήση του στους καταναλωτές, δεδομένου ότι η τιμή του φυσικού αερίου για οικιακή χρήση ήταν κατά 29% φθηνότερη σε σχέση με την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, στο χρονικό διάστημα από τον Οκτώβριο του 2014 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2015.

Πρόσθεσε ακόμη ότι από τον ερχόμενο Απρίλιο αναμένεται να περάσουν στο φυσικό αέριο οι μειώσεις στις διεθνείς τιμές πετρελαίου και των παραγώγων του, από τη ΔΕΠΑ προς τις ΕΠΑ, ώστε από τον Μάιο να ισχύσουν στα οικιακά τιμολόγια φυσικού αερίου, αναφέρει δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου.

Υπενθυμίζεται ότι σύνδεση με φυσικό αέριο έχουν τη δυνατότητα να κάνουν οι καταναλωτές σε Αττική, Κεντρική Μακεδονία και Θεσσαλία, όπου λειτουργούν ΕΠΑ.

Πρέπει να σημειωθεί ότι σήμερα περίπου 650.000 οικιακοί καταναλωτές έχουν ενταχθεί στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, με το οποίο παρέχεται έκπτωση έως και 45% στην τιμή ρεύματος από τη ΔΕΗ και όλους τους ανεξάρτητους παρόχους, και αδιάλειπτη ηλεκτροδότηση. Το ίδιο αναμένεται να ισχύσει και για τους οικιακούς καταναλωτές φυσικού αερίου.

Οι κατηγορίες καταναλωτών που μπορούν να ενταχθούν στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, με βάση τα ισχύοντα για τα τιμολόγια ρεύματος είναι:

• Οι μακροχρόνια άνεργοι για τουλάχιστον 6 συνεχόμενους μήνες και οι καταναλωτές με οικογενειακό εισόδημα μικρότερο από 12.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 6.000 ευρώ, εφόσον κατοικούν μόνιμα σε νησί με πληθυσμό κάτω από 3.100 κατοίκους. Το όριο των 12.000 € προσαυξάνεται κατά 3.000 € ανά τέκνο για τα δύο πρώτα προστατευόμενα τέκνα. Διευκρινίζεται ότι η μέση 4μηνιαία κατανάλωση θα πρέπει να κυμαίνεται από 200 kWh έως 1.500 kWh.

• Οι γονείς με τρία προστατευόμενα τέκνα και οικογενειακό εισόδημα μικρότερο από το ποσό των 23.500 ευρώ, προσαυξημένο κατά 6.000 ευρώ, εφόσον κατοικούν μόνιμα σε νησί με πληθυσμό κάτω από 3.100 κατοίκους. Στην περίπτωση αυτή η μέση 4μηνιαία κατανάλωση θα πρέπει να κυμαίνεται από 200 kWh έως 1.700 kWh.

• Τα άτομα με αναπηρία άνω του 67% ή με προστατευόμενα μέλη με αναπηρία άνω του 67% και οικογενειακό εισόδημα μικρότερο από το ποσό των 23.500 ευρώ και μέση 4μηνιαία κατανάλωση από 200 kWh έως 1.700 kWh.

• Τα άτομα που έχουν ανάγκη μηχανικής υποστήριξης ή έχουν προστατευόμενα μέλη των οποίων η ζωή εξαρτάται από τη χρήση ιατρικών συσκευών και οικογενειακό εισόδημα μικρότερο από το ποσό των 30.000 ευρώ. Στην περίπτωση αυτή η μέση 4μηνιαία κατανάλωση θα πρέπει να κυμαίνεται από 200 kWh έως 2.000 kWh, ενώ πέραν του ορίου αυτού τιμολογείται με το ισχύον οικιακό τιμολόγιο που αντιστοιχεί στη συνολική 4μηνιαία κατανάλωση.

Όπως έγινε γνωστό από τη διοίκηση της ΕΠΑ Αττικής, το ενδιαφέρον των οικιακών καταναλωτών επικεντρώνεται στην αυτόνομη θέρμανση με φυσικό αέριο, ούτως ώστε να επωφεληθούν από τη χαμηλότερη τιμή του καυσίμου και να απαλλαγούν από τα προβλήματα που συνδέονται με τις κεντρικές θερμάνσεις. Στο διάστημα Ιουλίου 2013 - Ιουλίου 2014, οι αιτήσεις για αυτόνομα συστήματα φυσικού αερίου αυξήθηκαν κατά 90%, ενώ σε ετήσια βάση (2013 με 2014) τα νέα συμβόλαια που υπεγράφησαν συνολικά αυξήθηκαν κατά 41% (6.271 από 4.452) και οι αιτήσεις αυτονομίας κατά 60%.

Παρά ταύτα, η κατανάλωση φυσικού αερίου το προηγούμενο έτος μειώθηκε κατά 3,5%, λόγω των ηπιότερων καιρικών συνθηκών, αλλά και της κρίσης.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.