Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015

Η Μις Ιαπωνία δεν μοιάζει με ...Γιαπωνέζα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Οι αντιδράσεις για τον τίτλο αναδεικνύουν ένα κοινωνικό πρόβλημα.

Σάλο προκάλεσε στη χώρα η εκλογή της Αριάνα Μιγιαμότο ως Μις Ιαπωνία καθώς για πολλούς η καλλονή, ως μιγάδα από πατέρα αφροαμερικανό, δεν είναι αρκετά...Ιαπωνέζα για να κατακτήσει τον εν λόγω τίτλο. Παρά το γεγονός πως διαθέτει τα απαραίτητα προσόντα για να συναγωνιστεί επάξια της αντιπάλους της στο διαγωνισμό Μις Κόσμος, οι πολέμιοι της μη ιαπωνικής, όπως υποστηρίζουν, ομορφιάς της όλο και αυξάνουν.

Το, καραμελένιου χρώματος, δέρμα της, έρχεται σε αντίθεση με το κατάλευκο των Ιαπωνικών στάνταρ. «Η Μις Ιαπωνία δεν πρέπει να καθρεφτίζει την ομορφιά της πραγματικής νεαρής Γιαπωνέζας και όχι την ομορφιά μιας ξένης μιγάδος;» διερωτάται το Κινέζικο πρακτορείο Xinhua.

«Πώς μπορεί κάποια που δεν μοιάζει με Γιαπωνέζα να εκπροσωπεί τη χώρα σε διαγωνισμό για Μις Κόσμος;» διερωτώνται άλλοι στα social media. Υπήρξε ακόμα και κάποιος ο οποίος ζήτησε να γίνει τεστ DNA ώστε να αποκλειστούν όσες υποψήφιες «δεν είναι 100% Γιαπωνέζες».



Βέβαια αν και το χρώμα και τα αμιγώς ιαπωνικά χαρακτηριστικά της τίθενται προς αμφισβήτηση, κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει τις καμπύλες και το λαμπερό χαμόγελο της νεαρής, προσόντα που κατ’ άλλους θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στην μάχη της διεκδίκησης του επόμενου τίτλου ομορφιάς, αυτού της Μις Κόσμος.

Η καλλονή γεννήθηκε στο Σασέμπο της Ιαπωνίας από μεικτό γάμο, ανάμεσα σε μια Γιαπωνέζα και έναν Αφροαμερικανό, όπου και έμεινε μέχρι την ηλικία των σπουδών της. Τότε μετανάστευσε στην Αμερική όπου εκτός από τον τίτλο σπουδών της, απέκτησε και μάστερ καλλιγραφίας.

Σε αντίθεση με τους αντιρρησίες ανάμεσα σε εκείνους που συντάσσονται μαζί της και χαιρετίζουν την εκλογή της νεαρής γυναίκας είναι και η Megumi Nishikura, αμερικανο-γιαπωνέζα σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ «Hafu», το οποίο ήταν αφιερωμένο στις μιγάδες Γιαπωνέζες.

«Είναι ένα τεράστιο βήμα προς τα εμπρός ώστε να διευρύνουμε τον ορισμό της γιαπωνέζικης ταυτότητας» δήλωσε στο NBC News.



«Αυτή η διένεξη που ξεκίνησε με αφορμή την Αριάνα, είναι μια ευκαιρία για εμάς τους Ιάπωνες να εξετάσουμε ως πού έχουμε φτάσει στο μύθο της ομογενοποίησης και να εκτιμήσουμε το μονοπάτι που μας μένει να κάνουμε», πρόσθεσε.
Το πρόβλημα με τους Ιάπωνες μιγάδες προκαλεί εντάσεις στη χώρα. Σύμφωνα με το Ιαπωνικό υπουργείο Υγείας, ένα παιδί στα 50 γεννιέται από μη Ιάπωνες γονείς. Αυτά τα παιδιά έχουν αρχίσει να δημιουργούν μια μικρή μειονότητα που δεν είναι πάντα καλοδεχούμενη στην γιαπωνέζικη κοινωνία.

Το 2014 η Ιαπωνία μέτρησε 40.000 «διεθνείς» γάμους και τα ζευγάρια προέρχονταν κυρίως από Ιάπωνες, Κινέζους, Φιλιππινέζους και Κορεάτες. Η λέξη «Hafu», που είδαμε για το παραπάνω ντοκιμαντέρ, προέρχεται από την αγγλική λέξη Half που σημαίνει «μισό».



Τα μεικτά ζευγάρια κάνουν περισσότερα παιδιά από ό,τι οι Ιάπωνες, οπότε η μειονότητα των hafus όσο πάει και μεγαλώνει. Ιδιοκτήτης χαμάμ στην Ιαπωνία αρνήθηκε πρόσφατα την είσοδο σε Δυτικούς που παντρεύονται Γιαπωνέζες και στα παιδιά τους. «Τα παιδιά που μοιάζουν με Ασιάτες μπορούν να μπαίνουν. Αλλά πρέπει να αρνηθούμε την είσοδο σε όσα μοιάζουν ξένοι» ήταν η δήλωσή του στο The Diplomat. Οι οικογένειες είχαν καταθέσει αγωγή εναντίον του και το θέμα είχε πάρει διαστάσεις το 2013.

Όσα παιδιά γεννιούνται από μεικτές οικογένειες πρέπει να εγκαταλείψουν τη μια υπηκοότητα όταν γίνονται 22 ετών. «Τι κερδίζει η Ιαπωνία να απορρίπτει τα παιδιά μου και χιλιάδες άλλα παιδιά που ζουν στη χώρα ή αλλού στον κόσμο, τη στιγμή μάλιστα που είναι σε παραγωγική ηλικία και μπορούν να προσφέρουν στον κόσμο;» έγραψε ο ακτιβιστής Debito Arudou, ο οποίος υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει την ιαπωνική του υπηκοότητα, στο «Japan Times».






Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.