Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015

Πού να παρακολουθήσετε την έκλειψη Ηλίου

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Πρόσκληση για τον... ουρανό από το Αστεροσκοπείο.

Σίγουρα πολλοί είναι εκείνοι που θα θελήσουν να παρακολουθήσουν το σπάνιο και εντυπωσιακό φαινόμενο της έκλειψης Ηλίου που θα πραγματοποιηθεί σήμερα, 20 Μαρτίου, και το οποίο θα είναι ορατό και από την Ελλάδα. Αν και έχει δημοσιευτεί για την επικινδυνότητα της παρακολούθησής του με γυμνό οφθαλμό καθώς και για την προσπάθεια να αποθανατίσουμε τους εαυτούς μας σε ευθεία γραμμή με το φαινόμενο, η οποία μπορεί να αποβεί μοιραία, υπάρχουν μέρη μας προσφέρουν την ασφάλεια να απολαύσουμε το σπάνιο φαινόμενο. Ποια είναι όμως αυτά και τι ώρες μπορούν να πραγματοποιήσουν τις επισκέψεις τους μικροί και μεγάλοι;

Αστεροσκοπείο Πεντέλης

Στον εξωτερικό χώρο του αστεροσκοπείου Πεντέλης θα λειτουργεί ηλιακό φορητό τηλεσκόπιο, συνδεδεμένο με κάμερα που θα μεταδίδει την έκλειψη ζωντανά στο Διαδίκτυο.

Το ιστορικό τηλεσκόπιο Newall, το οποίο ήταν στην εποχή του το μεγαλύτερο τηλεσκόπιο του κόσμου, θα είναι επίσης ανοιχτό για την παρατήρηση της έκλειψης στο κτήριο του Aστεροσκοπείου,

Ακόμα, ερευνητές του Ινστιτούτου Αστρονομίας Αστροφυσικής Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης (ΙΑΑΔΕΤ) θα είναι διαθέσιμοι για περισσότερες πληροφορίες και απαντήσεις σε ερωτήσεις.

Τέσσερα επιπλέον φορητά τηλεσκόπια, εξοπλισμένα με ειδικά ηλιακά φίλτρα, θα είναι διαθέσιμα στον ίδιο χώρο υποστηριζόμενα από ερασιτέχνες αστρονόμους.

Θησείο – Λόφος Πνύκας

Για την παρατήρηση της έκλειψης, τρία φορητά τηλεσκόπια, τα οποία θα χειρίζονται ερασιτέχνες αστρονόμοι, θα βρίσκονται έξω από τον χώρο του τηλεσκοπίου Δωρίδη στον λόφο της Πνύκας.

Το προσωπικό του Αστεροσκοπείου θα απαντά σε ερωτήσεις του κοινού και θα προσφέρει γυαλιά με ειδικά φίλτρα για την παρατήρηση του φαινομένου.

Πού και πότε θα είναι ορατή η έκλειψη

Η έκλειψη της 20ής Μαρτίου θα είναι ολική, στην περιοχή της Ελλάδας όμως θα γίνει ορατή ως μερική, με τον ηλιακό δίσκο να καλύπτεται από τη σιλουέτα της Σελήνης κατά περίπου το ένα τρίτο.

Το φαινόμενο θα ξεκινήσει στις 10.40, θα φτάσει την κορύφωσή του περίπου στις 11.45 (11.44 στην Αθήνα, 11.46 στη Θεσσαλονίκη), και θα λήξει γύρω στις 12.50.

Η έκλειψη θα είναι ορατή ως ολική μόνο σε μια λωρίδα πλάτους μερικών εκατοντάδων χιλιομέτρων, η οποία περνά από τον Βόρειο Ατλαντικό ωκεανό και διασταυρώνεται μόνο με δύο μάζες ξηράς, τις Φερόες Νήσους ανάμεσα στη Βρετανία και την Ισλανδία και το απομονωμένο αρχιπέλαγος Σβάλμπαρντ στην Αρκτική.

Στις περιοχές αυτές, οι κάτοικοι θα απολαύσουν δύο μέχρι δυόμισι λεπτά ολικότητας. Σε νοτιότερα γεωγραφικά πλάτη, ο ηλιακός δίσκος θα καλυφθεί μόνο εν μέρει από τη Σελήνη και το φαινόμενο θα γίνει ορατό ως μερική έκλειψη.

Η σκιά της Σελήνης, με πλάτος αρκετών χιλιάδων χιλιομέτρων, θα περάσει από ένα μεγάλο μέρος του βορείου ημισφαιρίου, συμπεριλαμβανομένης ολόκληρης της Ευρώπης, της Γροιλανδίας, της Νέας Γης στον Καναδά, της Βόρειας Αμερικής και της δυτικής Ασίας.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.