Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2014

«Οι εμβολιασμοί είναι σημαντικοί για να αποτραπούν επιδημίες»

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Υπέρ τους τάσσονται οι υπουργοί της Ε.Ε. - Η Ιταλία απέσυρε το αντιγριπικό.

Οι υπουργοί Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκφράστηκαν σήμερα υπέρ του εμβολιασμού, καθώς ενισχύεται ολοένα και περισσότερο η δυσπιστία των Ευρωπαίων προς τα εμβόλια κι ενώ η Ιταλία αναγκάστηκε να αποσύρει ένα εμβόλιο κατά της γρίπης, έπειτα από τρεις θανάτους που φέρονται να προκλήθηκαν από αυτό.

Την Πέμπτη η Ιταλική Υπηρεσία Φαρμακολογίας απέσυρε δύο παρτίδες αντιγριπικού εμβολίου της Novartis «για προληπτικούς λόγους», εν αναμονή των αποτελεσμάτων των εξετάσεων που γίνονται, δήλωσε η Ιταλίδα υπουργός Υγείας Μπεατρίς Λορεντσίν κατά την άφιξή της στο συμβούλιο των ομολόγων της τής ΕΕ.

Το μέτρο αποφασίστηκε έπειτα από τρεις ύποπτους θανάτους, σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, δύο ηλικιωμένων γυναικών 87 και 70 ετών και ενός άνδρα 69 ετών στη νότια Ιταλία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι και εκείνη αναμένει τα αποτελέσματα των εξετάσεων, δήλωσε ο εκπρόσωπός της για την Υγεία Ενρίκο Μπρίβιο. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το φαινόμενο αφορά προς το παρόν μόνο την Ιταλία, καθώς οι ύποπτες παρτίδες κατασκευάστηκαν στο εργοστάσιο της Novartis στη Σιένα.

Ο εμβολιασμός «είναι θεμελιώδους σημασίας» για τη δημόσια υγεία, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τη δυσπιστία που αναπτύσσεται στην Ευρώπη «χωρίς επιστημονική βάση» μπροστά σε αυτό το μέτρο πρόληψης, υπογράμμισε η Λορεντσίν.

Απευθυνόμενη στους ομόλογούς της, η Ιταλίδα υπουργός προειδοποίησε για το «λανθασμένο αίσθημα ασφάλειας» που υπάρχει στην Ευρώπη απέναντι στις υγειονομικές απειλές. Η επιδημία του ιού Έμπολα στην Αφρική «θα έπρεπε να υπενθυμίσει σε όλους τη σημασία» της καταπολέμησης των παθογόνων παραγόντων, πρόσθεσε.

«Πρέπει να αντιστρέψουμε την τρέχουσα τάση του σκεπτικισμού» που κινδυνεύει να φέρει και πάλι πίσω στην Ευρώπη τις επιδημίες της πολιομυελίτιδας, της ερυθράς ή της φυματίωσης, σημείωσε από την πλευρά του ο ευρωπαίος επίτροπος Υγείας Βίτενις Αντριουκάιτις.

Την ώρα που ο εμβολιασμός είναι ολοένα και λιγότερο υποχρεωτικός στις χώρες μέλη της ΕΕ, ο Αντριουκάιτις υπογράμμισε την ανάγκη να επεκταθούν τα προγράμματα εμβολιασμού πέρα από τα παιδιά.

Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Υγείας τάχθηκαν επίσης υπέρ της εντατικοποίησης των εμβολιασμών του προσωπικού υγείας και της ανάπτυξης και της έρευνας νέων εμβολίων.

Μπροστά «στον αυξανόμενο αριθμό άρνησης του εμβολιασμού σε κάποιες χώρες μέλη», οι υπουργοί υπενθύμισαν την προστασία που προσφέρουν τα εμβόλια.

«Οι εκστρατείες γενικού εμβολιασμού επέτρεψαν να σταματήσει η κυκλοφορία των παθογόνων χάρη στο φαινόμενο της "ανοσίας της κοινότητας"», το οποίο «θα μπορούσε να θεωρηθεί στόχος των εθνικών προγραμμάτων εμβολιασμού», επισημαίνουν.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.