Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2014

Κεγκέρογλου: Τα προγράμματα για Άτομα με Αναπηρίες διατηρούνται

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

«Αξιοπρεπής διαβίωση χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις».

Στον απολογισμό των προγραμμάτων και των υπηρεσιών που προσφέρει το υπουργείο Εργασίας προέβη, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα για τα Άτομα με Αναπηρία, ο υφυπουργός Εργασίας, Βασίλης Κεγκέρογλου.

Βασική παράμετρος αυτών των δράσεων είναι, σύμφωνα με τον υφυπουργό Εργασίας, «η στήριξη της αυτόνομης διαβίωσης αλλά και η παραμονή στο οικείο περιβάλλον».

«Στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής για την Κοινωνική Ένταξη, τα προγράμματα για Άτομα με Αναπηρίες διατηρούνται και ενισχύονται» σημειώνει στη δήλωσή του, ο κ. Κεγκέρογλου.

«Ενδεικτικά, αναφέρουμε το κατασκηνωτικό πρόγραμμα για παιδιά με αναπηρία, το περασμένο καλοκαίρι, όπου ικανοποιήθηκε το σύνολο των αιτήσεων. Επίσης, το 2014 για πρώτη φορά δόθηκαν οι κάρτες μετακίνησης ΑμεΑ στους δικαιούχους με αναπηρία, χωρίς προβλήματα και από την αρχή του χρόνου.

Συνεχίζουμε και αναβαθμίζουμε το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» με την επιπλέον θεσμοθέτηση του «Κατ΄ οίκον Κοινωνική Φροντίδα» για να μπορεί να ανταποκριθεί στα προβλήματα που προκαλεί η κρίση στους ανήμπορους, ηλικιωμένους και ΑμεΑ.

Πιστεύουμε ότι η προώθηση της απασχόλησης και η κατοχύρωση της εργασίας αποτελεί βασικό παράγοντα της οικονομικής αυτονομίας των ατόμων με αναπηρία, της ενίσχυση της αυτοεκτίμησης και της ενεργής συμμετοχής τους στην κοινωνική ζωή.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η επαναφορά των Κέντρων Εκπαίδευσης Κοινωνικής Υποστήριξης και Κατάρτισης Ατόμων με Αναπηρίες (ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ) στην Πρόνοια, ενέργεια η οποία, εκτός των άλλων, παρέχει τη δυνατότητα για στήριξη και εκπαίδευση των ΑμεΑ στην κατεύθυνση της αυτόνομης διαβίωσης, με την αξιοποίηση πόρων της δια βίου μάθησης σε συνεργασία με την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑΜΕΑ) και όλο το αναπηρικό κίνημα.

Στον τομέα της Κοινωνικής Φροντίδας, κωδικοποιήθηκε και απλοποιήθηκε επιτέλους η διαδικασία για την έγκαιρη επιχορήγηση των Φορέων Παροχής Υπηρεσιών Κοινωνικής Φροντίδας, ώστε να καλύπτουν απρόσκοπτα τις ανάγκες λειτουργίας τους.

Με δεδομένο ότι οι επιπτώσεις της κρίσης έχουν βαρύτερο αντίκτυπο στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, σε μια κοινωνία αλληλεγγύης χρέος της πολιτείας και των πολιτών είναι η εξασφάλιση ίσων ευκαιριών και ενός αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσης για όλους χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις» καταλήγει ο κ. Κεγκέρογλου.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.