Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2014

ΕΣΑμεΑ: Έμφαση στην Εργασία και στην Προσβασιμότητα στη φετινή Ευρωπαϊκή Ημέρα ΑμεΑ

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Δελτίο Τύπου 03.12.2014


Αρ. Πρωτ.: 4773

Η κατοχή μιας θέσης εργασίας αποτελεί την εγγύηση για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, την αυτοεκτίμηση, την οικονομική ανεξαρτησία και την ευημερία. Η προσβασιμότητα είναι το κλειδί για τη διασφάλιση της πραγματικής συμμετοχής στην κοινωνία και βοηθά στην άρση των εμποδίων που τα άτομα με αναπηρία εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν στην καθημερινή τους ζωή. Απασχόληση και προσβασιμότητα αποτελούσαν το επίκεντρο του φετινού συνεδρίου για την Ευρωπαϊκή Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία, που διοργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία (EDF). Με τίτλο «Οικοδομώντας μαζί μια Ευρώπη χωρίς φραγμούς», το συνέδριο έλαβε χώρα στις 2 - 3 Δεκεμβρίου 2014, συγκεντρώνοντας εκατοντάδες άτομα με αναπηρία, εκπροσώπους αναπηρικών οργανώσεων, φορείς χάραξης πολιτικής της ΕΕ, παρόχους υπηρεσιών, στελέχη think tank, συνδικάτα και εργοδοτικές ενώσεις.

Ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ και του EDF Ιωάννης Βαρδακαστάνης, από κοινού με την επικεφαλής της Μονάδας για τα δικαιώματα των ΑμεΑ της Κομισιόν Maria Luisa Cabral, κήρυξαν την έναρξη του συνεδρίου.

Ο κ. Βαρδακαστάνης υπογράμμισε τις προκλήσεις της επερχόμενης περιόδου εξηγώντας γιατί το 2015 θα είναι μια σημαντική πολιτική χρονιά: «Η έκθεση της ΕΕ σχετικά με την εφαρμογή της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία (CRPD των Ηνωμένων Εθνών) θα υποβληθεί στην επιτροπή του ΟΗΕ, το EDF θα υποβάλει επίσης τη δική του εναλλακτική έκθεση, η Ευρώπη 2020 και η στρατηγική για την αναπηρία θα πρέπει να επανεξεταστούν. Είναι επίσης μια χρονιά με νέους εμπλεκομένους, δεδομένου ότι βρισκόμαστε στην αρχή της νέας θητείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Επιτροπής, ενώ έχουμε επίσης μια νέα επικεφαλής της Μονάδας για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία και τη μετάβαση της Μονάδας από τη Γενική Διεύθυνση Δικαιοσύνης στη Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης. Για όλους αυτούς τους λόγους, το 2015 θα είναι ένα σημαντικό πολιτικά έτος και θα πρέπει όλοι να δουλέψουμε συλλογικά ώστε να πετύχουν όσα αγωνιστήκαμε τα τελευταία χρόνια». Ωστόσο, ο πρόεδρος του EDF εξέφρασε τη λύπη του για την έλλειψη υψηλού επιπέδου πολιτικής συμμετοχής από την πλευρά της Επιτροπής, με την ελπίδα ότι το επόμενο έτος θα υπάρξει ισχυρότερη πολιτική δέσμευση.

Από την πλευρά της η Maria Luisa Cabral τόνισε ότι η δημιουργία θέσεων εργασίας και η πρόληψη των διακρίσεων αποτελεί προτεραιότητα για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ ανέφερε επίσης ότι η Επιτροπή εργάζεται για την προετοιμασία της ευρωπαϊκής Πράξης για την προσβασιμότητα, ώστε να παραδώσει την καλύτερη δυνατή νομοθεσία.

ACCESS CITY AWARD

Τη δεύτερη μέρα του Συνεδρίου ανακοινώθηκε και η νικήτρια πόλη του βραβείου για την Προσβάσιμη Πόλη της Ευρώπης για το 2015 και ήταν η Borås (Σουηδία). Το δεύτερο βραβείο πήγε στο Ελσίνκι (Φινλανδία) και το τρίτο στη Λιουμπλιάνα (Σλοβενία).

Φωτογραφικό υλικό στο προφίλ και στη σελίδα της ΕΣΑμεΑ στο facebook.
Το δελτίο Τύπου σε μορφή MS Word 2013 (137 KB)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.