Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2014

Καφές κατά της άνοιας

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Η τακτική κατανάλωση καφέ μπορεί να προστατεύει έναντι της άνοιας.

Για πολλούς ανθρώπους, ένας καφές το πρωί είναι ο καλύτερος τρόπος για να ξεκινήσει η μέρα τους.

Σύμφωνα μάλιστα με μια νέα έρευνα, η καθημερινή αυτή συνήθεια θα μπορούσε να αποδειχθεί ευεργετική για την υγεία, καθώς ο καφές φαίνεται πως λειτουργεί προστατευτικά έναντι της άνοιας.

Η κατανάλωση τριών έως πέντε καφέδων την ημέρα μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης της νόσου του Αλτσχάιμερ έως και κατά 20%, όπως υποστηρίζει μια έρευνα από το ινστιτούτο «Institute for Scientific Information on Coffee», το οποίο χρηματοδοτείται από μερικές από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές εταιρείες καφέ.

Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσίευμα της MailOnline, αρτοί ειδικοί από ηγετικές οργανώσεις του Ην. Βασιλείου –όπως οι Alzheimer's Research UK και Alzheimer's society- προειδοποιούν, ότι η έρευνα αυτή δεν αποδεικνύει ότι η κατανάλωση καφέ προλαμβάνει την εμφάνιση Αλτσχάιμερ, επειδή δεν έχουν γίνει κλινικές δοκιμές.

Σε παγκόσμιο επίπεδο –σημειώνει το ίδιο δημοσίευμα- τα περιστατικά άνοιας αναμένεται να τριπλασιαστούν μέχρι το 2050, φτάνοντας συνολικά τα 115,4 εκατομμύρια παγκοσμίως, όπως αναφέρουν στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Η νέα αυτή έρευνα, σχετικά με τις ευεργετικές επιδράσεις του καφέ, εξηγεί πώς η διατροφή μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη της ασθένειας.

Η μεσογειακή διατροφή, που αποτελείται από πολλά ψάρια, φρέσκα φρούτα, λαχανικά, ελαιόλαδο και κόκκινο κρασί, έχει συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου, ισχυρίζονται οι ερευνητές, τονίζοντας ότι οι προστατευτικές αυτές επιδράσεις οφείλονται στις πολυφαινόνες, ουσίες που όμως υπάρχουν σε μεγάλες ποσότητες και στον καφέ.

Άλλες έρευνες, στις οποίες γίνεται αναφορά στη συγκεκριμένη μελέτη, υποστηρίζουν ότι η μακροχρόνια, μέτρια κατανάλωση καφέ έχει συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ.

«Τα ευρήματα που παρουσιάζονται σε αυτήν την έκθεση είναι πολύ ενθαρρυντικά. Ο καφές είναι ένα πολύ δημοφιλές ρόφημα, που απολαμβάνουν πολλά εκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον κόσμο» σχολίασε η Dr Iva Holmerova, αντιπρόεδρος της οργάνωσης Alzheimer Europe.

«Η γνωστική εξασθένιση αποτελεί ένα σύμπτωμα του γήρατος και, παρότι όλοι αναμένεται να εμφανίσουμε αλλαγές όσο μεγαλώνουμε, υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η διατροφή και ο τρόπος ζωής του καθενός μπορεί να σχετίζεται με τις γνωστικές του ικανότητες» πρόσθεσε.

Τόσο η καφεΐνη, όσο και οι πολυφαινόλες μειώνουν τις φλεγμονές και την υποβάθμιση των εγκεφαλικών κυττάρων –ειδικά στον ιππόκαμπο και το φλοιό, περιοχές του εγκεφάλου που συμμετέχουν στη μνήμη.

Ο Dr Arfram Ikram από το ιατρικό κέντρο Erasmus Medical Centre Rotterdam, παρουσίασε τα ευρήματά του σε ένα συμπόσιο, λέγοντας ότι: «Η πλειοψηφία των επιδημιολογικών μελετών δείχνει, ότι η τακτική κατανάλωση καφέ στην πάροδο των χρόνων, σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου του Αλτσχάιμερ, με τη βέλτιστη προστατευτική δράση να προκύπτει από τρεις έως πέντε κούπες καφέ την ημέρα».

Ο Dr Simon Ridley από την οργάνωση Alzheimer's Research UK δήλωσε από την πλευρά του, ότι απαιτείται να γίνουν κλινικές δοκιμές, προκειμένου να αποδειχθεί η σχέση που υπάρχει ανάμεσα στην κατανάλωση καφέ και το μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας.

Η έρευνας παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της οργάνωσης Alzheimer's Europe, που πραγματοποιήθηκε στη Γλασκώβη.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.