Τρίτη 1 Ιουλίου 2014

Κόλλησε ο φόρος των ακινήτων

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Χαμένο στις... παραδοχές για τον υπολογισμό του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων εμφανίζεται το υπουργείο Οικονομικών, με αποτέλεσμα η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης να μην μπορεί ακόμα να προχωρήσει στην εκκαθάριση ώστε να εκδοθούν οι «λυπητερές» για εκατομμύρια ιδιοκτήτες. Η πρώτη δόση του φόρου όμως θα πρέπει να πληρωθεί έως το τέλος Ιουλίου και οι φορολογούμενοι παραμένει άγνωστο πότε θα πληροφορηθούν για τον λογαριασμό.

Οι αρχικοί σχεδιασμοί της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων αφορούσαν εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ και του συμπληρωματικού φόρου (για όσους έχουν ακίνητη περιουσία άνω των 300.000 ευρώ) στις 18 Ιουνίου. Στη συνέχεια οι φορολογούμενοι θα ειδοποιούνταν με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για την έκδοση των εκκαθαριστικών τους τα οποία θεωρητικά θα είχαν ήδη αναρτηθεί στο Taxisnet.

Η κατάσταση που επικρατεί είναι τελείως διαφορετική. Διαπιστώθηκε ότι για να γίνει σωστή εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης θα έπρεπε να είχε στη διάθεσή της πληθώρα στοιχείων τα οποία δεν προέκυπταν στο σύνολό τους από τα έντυπα Ε9.

Για παράδειγμα, καθοριστικό στοιχείο για τον υπολογισμό του νέου φόρου είναι ο χρόνος ανέγερσης του ακινήτου, ο οποίος δεν προκύπτει για όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων από τα Ε9 των προηγουμένων ετών.

«Ή θα έπρεπε να βάλουμε 2-3 εκατομμύρια φορολογούμενους να υποβάλουν εκ νέου Ε9 ή θα έπρεπε να καθορίσουμε κάποιες παραδοχές ώστε το σύστημα να τρέξει την εκκαθάριση του φόρου χωρίς προβλήματα» αναφέρουν αρμόδιες πηγές.

Τελικά προκρίθηκε η δεύτερη λύση και οι συνεργάτες του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη ανέλαβαν να προχωρήσουν τη σχετική απόφαση. Η απόφαση, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκεται ήδη από την περασμένη εβδομάδα στο γραφείο του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη αλλά δεν έχει ακόμη εκδοθεί καθώς τη «χτενίζουν» οι δικοί του συνεργάτες. Οσο δεν εκδίδεται η απόφαση τόσο καθυστερεί η έκδοση των εκκαθαριστικών, η οποία είναι καθοριστική για την πορεία των δημοσίων εσόδων.

Ο νέος φόρος προβλέπεται ότι θα αποδώσει 2,65 δισ. ευρώ αλλά πηγές του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι και σε αυτό το μέτωπο ενδέχεται να υπάρξουν εκπλήξεις.

«Εκτιμώ ότι τα έσοδα που θα βεβαιωθούν από την εκκαθάριση του φόρου θα είναι πολύ περισσότερα» ανέφερε στα «ΝΕΑ» στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, σημειώνοντας ότι έχει υποεκτιμηθεί η αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας των Ελλήνων.

Σε αυτή την περίπτωση, ορισμένοι υποστηρίζουν ότι δημιουργούνται τα περιθώρια για ψαλίδισμα του φόρου από το 2015, άλλοι όμως εκφράζουν επιφυλάξεις για το πώς θα πληρωθεί ένας τόσο βαρύς φορολογαριασμός.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.