Τετάρτη 9 Ιουλίου 2014

ΕΣΑμεΑ: Επιτέλους να αλλάξει το αναχρονιστικό και ελλιπέστατο πλαίσιο για τις μετεγγραφές φοιτητών ΑμεΑ!

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Δελτίο Τύπου 07.07.2014


Αρ. Πρωτ.: 2535

Από το 2004 έως και σήμερα ουδεμία νομοθετική ρύθμιση δεν έχει λάβει υπόψη της τις πραγματικές ανάγκες των φοιτητών με αναπηρία και κυρίως των φοιτητών που στην οικογένειά τους υπάρχει ένα τουλάχιστον μέλος με αναπηρία.

Ειδικά για το θέμα των μετεγγραφών, που η ΕΣΑμεΑ με σωρεία εγγράφων και διαμαρτυριών έχει επιστήσει την προσοχή, μιας και πρόκειται για ζήτημα επιβίωσης και δικαιώματος στην εκπαίδευση, ο ίδιος ο υπουργός Παιδείας Αν. Λοβέρδος αναγνώρισε την αναγκαιότητα τροποποίησης της διάταξης του νόμου ( άρθρο 53 του ν. 4264/2014 ). Παρά ταύτα, σε σχετική τροπολογία με αρ. 1549/82 4.7.2014 που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης «Ρυθμίσεις του ποινικού και σωφρονιστικού κώδικα», για ακόμη μία φορά δεν υπάρχει ουδεμία τροποποίηση - συμπλήρωση!

Η διάταξη ως έχει δεν προστατεύει σχεδόν το σύνολο των φοιτητών που οι οικογένειές τους έχουν στη φροντίδα τους ένα μέλος (γονέα, σύζυγο ή αδελφό) με αναπηρία. Δεν υπάρχει καμία μέριμνα για τους φοιτητές που στην οικογένειά τους υπάρχει άλλο παιδί με βαριά αναπηρία (σύνδρομο down, νοητική αναπηρία, αυτισμό, εγκεφαλική παράλυση βαριές κινητικές και πολλαπλές αναπηρίες). Ενώ και η ορολογία που χρησιμοποιείται για την αναπηρία στη σύγχρονη εποχή είναι λανθασμένη και δε συνάδει με την ορολογία που χρησιμοποιούν τα ΚΕΠΑ στις γνωματεύσεις αναπηρίας.

Η Πολιτεία οφείλει να μεριμνήσει για την ανακούφιση των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους, οι οποίοι στην πλειονότητά τους ζουν σε ιδιαίτερες συνθήκες οικονομικής φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού.

Η επιστολή επισυνάπτεται.
Το δελτίο Τύπου σε μορφή MS Word 2013 (135.62 KB)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.