Τετάρτη 9 Ιουλίου 2014

Αποδοκιμασίες για τα χημικά της Συρίας ανοιχτά της Κρήτης

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

«Αδύνατον να πραγματοποιούνται τέτοιες ενέργειες σε κλειστές θάλασσες».

Είναι αδιανόητη η επιχείρηση της επεξεργασίας αδρανοποίησης εκατοντάδων τόνων χημικών ανοιχτά της Κρήτης, τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του ΤΕΕ Αν. Κρήτης, Γιάννης Χαρωνίτης, με αφορμή την κινητοποίηση των φορέων του νησιού ενάντια στην προγραμματισμένη μεταφορά και εξουδετέρωση, με τη μέθοδο της υδρόλυσης, του χημικού οπλοστασίου της Συρίας (600 τόνοι χημικών όπλων και 80 τόνων τοξικού αερίου).

«Εμείς διαφωνούμε με όλη αυτή τη διαδικασία που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη στο πλοίο Cape Ray ανοιχτά της νήσου, στα διεθνή ύδατα, όπως υποστηρίζουν τα υπουργεία Εξωτερικών και ΠΕΚΑ. Δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιούνται τέτοιες ενέργειες σε κλειστές θάλασσες γιατί εάν συμβεί κάτι δυσάρεστο θα πληγεί όλη η περιοχή» υπογραμμίζει ο κ. Χαρωνίτης, ανακοινώνοντας ότι κατά τη χθεσινή κινητοποίηση- σύσκεψη του Συντονιστικού Χανίων (μέλος του Παγκρήτιου Συντονιστικού κατά των χημικών) αποφασίστηκε ο αποκλεισμός του κόλπου της Σούδας και ο περίπλους των ψαράδων της περιοχής προς το σημείο επεξεργασίας σε μια προσπάθεια ειρηνικής παρεμπόδισης. Παράλληλα, διοργανώνεται διευρυμένη κινητοποίηση- ευαισθητοποίηση της ελληνικής και διεθνούς κοινής γνώμης, αλλά και προσφυγές σε αντίστοιχα δικαστήρια (στον Άρειο Πάγο και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για να αποτραπεί κάθε κίνδυνος).

«Αυτό που προσπαθούμε να καταδείξουμε με τον αγώνα μας» τονίζει «είναι η επικινδυνότητα του εγχειρήματος και η αποτροπή του, πριν συμβεί το... ατόπημα. Επίσης, θέλουμε να ενεργοποιήσουμε φορείς από όλη την Ελλάδα και τη διεθνή κοινότητα, με την Ιταλία να έχει ήδη ανταποκριθεί».

Παράλληλα, στάλθηκαν ενημερωτικές επιστολές προς τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ), τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, την Ελληνίδα Επίτροπο στην ΕΕ, τον πρωθυπουργό κ.ά.

Ο κ. Χαρωνίτης σχολιάζοντας την αξιοπιστία των υπευθύνων διεθνών Οργανισμών για την επίβλεψη της επεξεργασίας επισήμανε τη σημασία της σπουδαιότητάς τους αλλά και το κενό που παρατηρείται όταν, όπως επισημαίνει, «ο ΟΑΧΟ απλά επιβλέπει τη διαδικασία και την πλήρη ευθύνη για όλα τα υπόλοιπα φέρει το Αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό».

Σε ό,τι αφορά την αδρανοποίηση των χημικών και την απομάκρυνση των τοξικών αποβλήτων για καταστροφή σε ειδικά κέντρα των ΗΠΑ και της Ευρώπης, ο πρόεδρος του ΤΕΕ σημειώνει ό,τι «αρχικά, μιλούσαν για εξουδετέρωση- αδρανοποίηση των χημικών παραγόντων, αποκρύπτοντας τη σοβαρή τοξικότητα των αποτελεσμάτων της υδρόλυσης». Χαρακτηρίζει την επιχείρηση πολύ επικίνδυνη και παραδέχεται ότι μπορεί να έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης «όπως λένε, χωρίς όμως να μας λένε και ποια είναι αυτά».

Τον φόβο και την έντονη ανησυχία για το εγχείρημα εντείνει η σοβαρότητα των συνεπειών πιθανού ατυχήματος, δεδομένου ότι «ένα λίτρο τοξικού αερίου σαρίν μπορεί να σκοτώσει ή να προκαλέσει προβλήματα σε 1.000 ανθρώπους» υποστηρίζει ο κ. Χαρωνίτης, αναφερόμενος σε εκτιμήσεις επιστημόνων. Σε αυτές περιλαμβάνεται και του Ευ. Γιδαράκου, καθηγητή του εργαστηρίου τοξικών αποβλήτων του ΕΜΠ. Ότι δηλαδή, απαιτούνται αλλεπάλληλες μέθοδοι επεξεργασίας για την αδρανοποίηση αυτών των σκληρών χημικών μειγμάτων. Επίσης, σύμφωνα με τον ΟΑΧΟ και τις ΗΠΑ, για τη μέθοδο της υδρόλυσης απαιτείται υψηλή καθαρότητα των ουσιών, προσθέτει ο κ. Χαρωνίτης, αμφισβητώντας όμως τη διασφάλιση της όποιας «καθαρότητας στις αποθήκες της Συρίας».

Κλείνοντας, αναφέρεται σε ατύχημα που σημειώθηκε σε νησί του Ειρηνικού κατά τη διαδικασία υδρόλυσης 500 τόνων χημικών, όπου σημειώθηκε διαρροή επικίνδυνων ουσιών στο περιβάλλον, γεγονός για το οποίο καταδικάστηκαν οι ΗΠΑ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.