Τετάρτη 9 Ιουλίου 2014

ΕΣΑμεΑ: Να λάβει μέτρα το υπουργείο Οικονομικών - Τα άτομα με αναπηρία σε δραματική θέση

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Δελτίο Τύπου 08.07.2014


Αρ. Πρωτ.: 2548

Με επιστολή της στον νέο υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη η ΕΣΑμεΑ αναφέρεται στα μνημονιακά μέτρα που επιβλήθηκαν πλήττοντας τα άτομα με αναπηρία και τις οικογένειές τους. Τα μέλη αυτής της ευπαθούς ομάδας είναι γνωστό ότι αντιμετωπίζουν δυσβάσταχτα οικονομικά προβλήματα αφού καλούνται να καλύψουν μεγάλο μέρος του πρόσθετου κόστους που απαιτείται για τις ανάγκες της αναπηρίας τους.

Οι αντοχές των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους έχουν πια εξαντληθεί οι αφού είναι αυτοί που διέθεσαν αγόγγυστα από το υστέρημά τους για να συμβάλλουν στην προσπάθεια εξόδου της χώρας από την οικονομική κρίση. Εργαζόμενοι και συνταξιούχοι ΑμεΑ, στην πλειονότητά τους, ανήκουν στα χαμηλά οικονομικά στρώματα, ενώ σε ιδιαίτερα δραματική θέση βρίσκονται οι μακροχρόνια άνεργοι ΑμεΑ που μπροστά τους ορθώνονται ανυπέρβλητα εμπόδια για να ενταχθούν σε μια θέση εργασίας.

Επίσης, σε ιδιαίτερα δεινή θέση βρίσκονται τα άτομα με βαριές αναπηρίες (νοητική αναπηρία, σύνδρομο down, αυτισμό, εγκεφαλική παράλυση βαριές και πολλαπλές αναπηρίες) και οι οικογένειές τους, οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις είναι ξεχασμένοι από την Πολιτεία. Αδιαμφισβήτητο είναι το γεγονός ότι όλοι αυτοί οι συμπολίτες μας δεν ανήκαν ποτέ στους έχοντες και κατέχοντες της χώρας.

Υπό αυτό το πρίσμα μεγαλώνει η ευθύνη σύσσωμου του πολιτικού κόσμου της χώρας για να προστατεύσει ουσιαστικά τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους.

Αναγκαία κρίνεται η λήψη των μέτρων που παρατίθενται:
  • Εξαίρεση από την καταβολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα άνω των 12.000 € για τα άτομα με αναπηρία με ποσοστό αναπηρίας 67% τουλάχιστον και για τους γονείς ατόμων με αναπηρία που έχουν στη φροντίδα τους άτομα με ποσοστό αναπηρίας 67%.
  • Εξαίρεση από την παρακράτηση της εισφοράς αλληλεγγύης συνταξιούχων για τα άτομα με αναπηρία με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67% ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας και ανεξαρτήτως κατηγορίας αναπηρίας.
  • Να επαναχορηγηθεί το ΕΚΑΣ ξανά σε όλα τα άτομα με αναπηρία.
  • Εξαίρεση των συνταξιούχων για λόγους αναπηρίας (αναπηρίας, γήρατος, θανάτου) και των συνταξιούχων γονέων ατόμων με αναπηρία από τις μειώσεις που έχουν επιβληθεί στις επικουρικές συντάξεις.
  • Αποκατάσταση του ύψους των συντάξεων που χορηγούνται στα άτομα με αναπηρία, χρόνια πάθηση και μέλη των οικογενειών τους από ασφαλιστικά ταμεία αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας.
  • Επαναφορά των δώρων εορτών αδείας στους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα, ομοίως όπως χορηγούνται και στους συνταξιούχους του δημοσίου τομέα.
  • Προστασία και των συνταξιούχων του δημοσίου, οι οποίοι είναι γονείς που έχουν στη φροντίδα τους άτομα με αναπηρία.
  • Επαναφορά των δώρων εορτών και αδείας και στους συνταξιούχους γονείς/κηδεμόνες/συζύγους του δημοσίου που έχουν στη φροντίδα τους άτομα με αναπηρία.
  • Επαναφορά των μισθών των εργαζομένων με αναπηρία και εργαζομένων που έχουν στη φροντίδα τους άτομα με βαριά αναπηρία στο ύψος που ήταν πριν την οικονομική κρίση και επαναφορά των δώρων εορτών αδείας.
  • Ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών που έχουν στη φροντίδα τους άτομα με αναπηρία.
  • Λήψη ευνοϊκών φορολογικών μέτρων για τα άτομα με αναπηρία που ασκούν ελευθέριο επάγγελμα, και άτομα με αναπηρία που το εισόδημα τους προέρχεται μόνο από μίσθωση ακινήτου.
  • Διεύρυνση δικαιούχων ατόμων με αναπηρία και του εισοδηματικού κριτηρίου της περ. δ. παρ. 2 του άρθρου 7 του ν. 4223/2010 «Ενιαίος Φόρος Ακινήτων».
  • Άμεση έκδοση εγκυκλίου από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών για την εφαρμογή των εκπτώσεων του ΕΝΦΙΑ στα άτομα με αναπηρία, όπως ορίζει το άρθρο 7 του ν. 4223/2013.
  • Για λόγους Κοινωνικής Δικαιοσύνης ήρθε η ώρα να αρθούν όλα τα σκληρά μέτρα που έχουν επιβληθεί με την ψήφιση των μνημονιακών νόμων και σε συνεργασία με την Ε.Σ.Α.μεΑ. να σχεδιαστεί ένα πλαίσιο συντονισμένων υποστηρικτικών μέτρων και πολιτικών για τα άτομα με αναπηρία.

Η επιστολή επισυνάπτεται.
Το δελτίο Τύπου σε μορφή MS Word 2013 (137.14 KB)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.