Τετάρτη 9 Ιουλίου 2014

Σε σοβαρό κίνδυνο οι κοραλλιογενείς ύφαλοι της Καραϊβικής

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Μπορεί να εξαφανιστούν μέσα στα επόμενα 20 χρόνια.

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν περιβαλλοντολόγοι για τους κοραλλιογενείς υφάλους της Καραϊβικής, υποστηρίζοντας ότι μπορεί να εξαφανιστούν μέσα στα επόμενα 20 χρόνια.

Στους κυριότερους τουριστικούς προορισμούς οι ύφαλοι έχουν παρακμάσει πάνω από 50% από τη δεκαετία του 1970, ενώ η πλειοψηφία αυτών θα μπορούσε να εξαφανιστεί μέσα στις επόμενες δύο δεκαετίες, αν δε ληφθούν δραστικά μέτρα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η αποκατάσταση των πληθυσμών των ψαριών και η προστασία των κοραλλιογενών υφάλων από την υπεραλίευση και την υπερβολική ρύπανση των ακτών θα μπορούσε να βοηθήσει τους υφάλους ανακτήσουν τις «δυνάμεις» τους και να καταστούν περισσότερο ανθεκτικοί στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Η έκθεση του Δικτύου Global Coral Reef Monitoring Network, της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN) και του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον (UNEP) αναλύει περισσότερες από 35.000 ξεχωριστές μελέτες σε 90 τοποθεσίες της Καραϊβικής από το 1970.

Οι εμπειρογνώμονες τονίζουν ότι, ενώ κλιματική αλλαγή –που θεωρείται κατά πάσα πιθανότητα ως ο κύριος ένοχος για την υποβάθμιση των κοραλλιογενών υφάλων- θέτει μια σοβαρή απειλή κάνοντας τις θάλασσες πιο όξινες και προκαλώντας λεύκανση των κοραλλιών, η κύρια αιτία της παρακμής τους ήταν η απώλεια πληθυσμών διαφόρων θαλάσσιων πλασμάτων.

Για παράδειγμα σε ορισμένες περιοχές, οι πληθυσμοί των αχινών έχουν εξαφανιστεί σχεδόν ολοκληρωτικά, λόγω μιας άγνωστης ασθένειας που ξέσπασε το 1983, αλλά και εξαιτίας της υπεραλίευσης.

Επιπλέον, η απώλεια άλλων θαλάσσιων πλασμάτων έχει επηρεάσει τη φυσική ισορροπία των υφάλων, επιτρέποντας την ανάπτυξη των φυκιών, τα οποία «πνίγουν» τους υφάλους.

Σύμφωνα με την έκθεση αυτή, οι κοραλλιογενείς ύφαλοι πρέπει να προστατευτούν από το μαζικό τουρισμό, τη ρύπανση των θαλάσσιων ακτών, την υπεραλίευση και την παράκτια ανάπτυξη κι εκμετάλλευση, αναφέρει δημοσίευμα της Daily Mail.

Στην Καραϊβική βρίσκεται το 9% των κοραλλιογενών υφάλων του κόσμου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.