Τετάρτη 9 Ιουλίου 2014

Αυστραλία: Θα αυτοκτονούσαν για τα... παιδιά τους

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Δώδεκα μητέρες που ζητούν να τους δοθεί πολιτικό άσυλο από την Αυστραλία επιχείρησαν να αυτοκτονήσουν ελπίζοντας ότι τα παιδιά τους θα γίνουν δεκτά από τις αρχές ως ορφανά, αναφέρει σημερινό δημοσίευμα.

Οι γυναίκες κρατούνταν στο κέντρο υποδοχής της Νήσου των Χριστουγέννων, που ανήκει στην Αυστραλία, σύμφωνα με την Sydney Morning Herald.

Αποπειράθηκαν να αυτοκτονήσουν όταν πληροφορήθηκαν ότι θα μεταφερθούν στα κέντρα υποδοχής που διαθέτει η Αυστραλία στη Νήσο Ναούρου ή στη Νήσο Μάνους στην Παπούα Νέα Γουινέα, γράφει η εφημερίδα επικαλούμενη ανεξάρτητες πηγές.

Ο πρόεδρος του συμβουλίου της Νήσου των Χριστουγέννων Γκόρντον Τόμσον είπε ότι οι γυναίκες θεώρησαν πως αν τα μωρά τους γεννιούνταν στην Αυστραλία δεν θα απελαύνονταν.

"Υποστηρίζουν ότι τα βρέφη θα έχουν μία καλύτερη ευκαιρία στη ζωή αν εκείνες είναι νεκρές", είπε ο Τόμσον στην εφημερίδα.

Ο Τζέικομπ Βαργκέζε, δικηγόρος που εκπροσωπεί τις 72 μητέρες, δήλωσε ότι οι γυναίκες απογοητεύτηκαν όταν ενημερώθηκαν ότι δεν θα τους επιτραπεί να εγκατασταθούν στην Αυστραλία.

Ο Βαργκέζε είπε στην Sydney Morning Herald ότι μία από αυτές προσπάθησε να απαγχονιστεί, ενώ οι άλλες έκοψαν τις φλέβες τους με γυαλί.

Το Συμβούλιο Προσφύγων της Αυστραλίας υποστηρίζει ότι περισσότερα από 1.100 παιδιά κρατούνται σε κέντρα υποδοχής, περιλαμβανομένων 208 στο Ναούρου.

Ερωτηθείς για το δημοσίευμα, σε τηλεοπτική του συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα ο Πρωθυπουργός της Αυστραλίας Τόνι Άμποτ χαρακτήρισε "οδυνηρό" το ρεπορτάζ, αλλά τόνισε ότι η κυβέρνησή του δεν θα υποκύψει σε "ηθικό εκβιασμό".

"Καμία αυστραλιανή κυβέρνηση δεν θα πρέπει να υποβάλλεται στο θέαμα ανθρώπων που λένε: ΄Αν δεν μας δεχτείτε, θα αυτοκτονήσουμε' ", είπε ο Άμποτ στο Channel Nine.

Η πολιτική του Άμποτ σχετικά με τους αιτούντες άσυλο δέχτηκε σήμερα έντονη κριτική από τον πρώην Πρωθυπουργό Μάλκομ Φρέιζερ.

Ο πρώην Πρωθυπουργός των Φιλελευθέρων είπε ότι η αναχαίτιση ενός πλοιαρίου γεμάτου με επίδοξους μετανάστες από τη Σρι Λάνκα σε διεθνή χωρικά ύδατα και η υποχρεωτική μετεπιβίβασή τους σε σκάφος του αυστραλιανού ναυτικού θυμίζει τη δράση "πειρατών σε ανοιχτές θάλασσες", έγραψε η Sydney Morning Herald.

Οι 153 προερχόμενοι από τη Σρι Λάνκα Ταμίλ που επέβαιναν στο πλοίο φέρεται ότι απέπλευσαν από την Ινδία στις 13 Ιουνίου, αλλά κινδυνεύουν να παραμείνουν στα σκάφη του αυστραλιανού ναυτικού επί εβδομάδες, όσο η τύχη τους θα εξετάζεται από το Ανώτατο Δικαστήριο.

Ακτιβιστές των δικαιωμάτων των προσφύγων υποστηρίζουν ότι το περιστατικό συνιστά παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Για κατάφωρη παραβίαση της Σύμβασης για τους Πρόσφυγες και το διεθνές δίκαιο κάνει λόγο και το Συμβούλιο Προσφύγων της Αυστραλίας, αλλά οι αυστραλοί υπουργοί τονίζουν ότι η χώρα τους τηρεί τις διεθνείς της υποχρεώσεις.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.