Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014

Εκατό δόσεις για τις παλιές οφειλές στους δήμους

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Μείωση έως 80% στις προσαυξήσεις των προστίμων.

Με μηνιαίες δόσεις που μπορεί να φτάνουν έως και τις εκατό και μείωση των προσαυξήσεων θα μπορούν να ρυθμίζουν τις παλιές οφειλές τους προς τους δήμους ιδιώτες και επιχειρήσεις, όπως προβλέπεται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που εισάγεται σύντομα στη Βουλή.

Όπως γράφει σήμερα η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», οι οφειλές προς τους δήμους ανέρχονται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ καθώς επιβαρύνονται και με μεγάλες προσαυξήσεις. Μόνο ο δήμος Αθηναίων εγγράφει κάθε χρόνο στον προϋπολογισμό του 240 εκατ. ευρώ από βεβαιωμένα ανείσπρακτα έσοδα παρελθόντων ετών. Έως σήμερα προβλεπόταν πολύ μικρότερος αριθμός δόσεων ενώ υπήρχε ανώτατο όριο 10.000 ευρώ για ιδιώτες και 70.000 ευρώ για εταιρείες στο ποσόν που μπορούσε να διακανονιστεί.

Βάσει του νομοσχεδίου προβλέπονται:

- Εκατό δόσεις για ποσά άνω των 20.000,01 ευρώ με απαλλαγή κατά 10% από τις προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής.

- Εβδομήντα δύο δόσεις για οφειλές μεταξύ 10.000,01- 20.000,01 ευρώ με απαλλαγή 30% στις προσαυξήσεις.

- Σαράντα οκτώ δόσεις για οφειλές μεταξύ 5.000,01-10.000 ευρώ με απαλλαγή 50% στις προσαυξήσεις.

- Είκοσι τέσσερις δόσεις για οφειλές μέχρι 5.000 ευρώ με απαλλαγή 80% στις προσαυξήσεις και υπό την προϋπόθεση ότι κάθε δόση δεν θα είναι μικρότερη των 100 ευρώ.

- Σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής οι προσαυξήσεις διαγράφονται 100%.

Στη ρύθμιση μπαίνουν κάθε μορφής οφειλές, περιλαμβάνονται και τα μισθώματα προς τον δήμο αλλά όχι τα πρόστιμα για αυθαίρετες κατασκευές. Με την εξόφληση του 30% της ρυθμιζόμενης οφειλής θα παρέχεται και πάλι στον οφειλέτη αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας ενώ με την καταβολή της πρώτης δόσης θα αναστέλλεται η διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης επί κινητών ή ακινήτων.

Στο ίδιο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται ρύθμιση που αφορά τις προσλήψεις εποχικού προσωπικού και ειδικότερα εκείνου που εργάζεται σε υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα. Με δεδομένο πως οι εκλογές γίνονται πριν την έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου, η ρύθμιση αναστέλλει τον περιορισμό των προεκλογικών προσλήψεων ώστε να μην καταρρεύσει η λειτουργία των δήμων με δεδομένο ότι οι νέες διοικήσεις θα αναλάβουν από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.