Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014

Τα υπέρ και τα κατά της βρώμης

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Με ποιους συνδυασμούς δεν είναι τόσο θρεπτική όσο νομίζετε...

Η βρώμη αποτελεί ένα υγιεινό δημητριακό. Αυτό δεν το αμφισβητεί κανείς. Τα περισσότερα δημητριακά άλλωστε (όπως το κριθάρι, η σίκαλη, το σιτάρι και ιδιαιτέρως το ολικής αλέσεως), είναι πλούσια σε βιταμίνες συμπλέγματος Β, μέταλλα και πολλά άλλα θρεπτικά συστατικά.

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια η μεγάλη έμφαση που έχει δοθεί στη διατροφική της αξία, έχει λιγάκι παρερμηνευτεί.

Ας γίνουμε λοιπόν λίγο πιο σαφείς. Οι υγιεινές και αν θέλετε και ταιριαστές με την ισορροπημένη διατροφή και τη δίαιτα ιδιότητες που αποδίδονται στη βρώμη, αφορούν το πρωτογενές υλικό. Το λέμε αυτό, καθώς το να φτιάξουμε ένα φαγητό ή ένα γλυκό, αυτό δεν «καθαγιάζεται» διατροφικά και θερμιδικά επειδή έχουμε βάλει μέσα λίγη βρώμη, αλλά ταυτόχρονα έχουμε προσθέσει βούτυρο, κρέμες γάλακτος, το έχουμε τηγανίσει κ.λπ.

Το ίδιο ισχύει και αν την φάμε για πρωινό αλλά έχουμε προσθέσει και πλήρες γάλα ή γιαούρτι, μισή πλάκα σοκολάτας και γενικότερα συστατικά που θα απογειώσουν τα λιπαρά και τις θερμίδες του γεύματος ή αν τα δημητριακά που θα επιλέξουμε έχουν εκ φύσεως πολλά λιπαρά και θερμίδες (μπορεί να ξεπερνούν το 20% του προϊόντος). Προσοχή λοιπόν στην παγίδα όπως λέμε του υγιεινού.

Η παρουσία μιας κατά τα άλλα υγιεινής πρώτης ύλης δεν «καθαγιάζει» ένα γεύμα, καθώς η διατροφική του αξία έχει να κάνει τόσο με την ποσότητα όσο και την ποιότητα του συνόλου των συστατικών και τροφίμων, που μπορεί αυτό να περιέχει.


Πηγή: http://www.neadiatrofis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.