Παρασκευή 6 Μαΐου 2016

Προστατευτείτε από το μελάνωμα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Δωρεάν Δερματολογική Εξέταση 9-13 Μαΐου.

Με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μελανώματος και την Ελληνική Εβδομάδα κατά του Καρκίνου του Δέρματος η οποία πραγματοποιείται 9-13 Μαΐου με πρωτοβουλία της Ελληνικής Δερματολογικής & Αφροδισιολογικής Εταιρείας (ΕΔΑΕ), επανέρχεται το θέμα του μελανώματος που παγκοσμίως είναι ο 7ος πιο συχνός τύπος καρκίνου για τις γυναίκες και 6ος πιο συχνός τύπος καρκίνου για τους άνδρες. Τα κρούσματα της νόσου αυξάνονται διαρκώς και κάθε χρόνο 4-5 άτομα ανά 100.000 νοσούν από καρκίνο του δέρματος.

Πώς μπορεί όμως κανείς να διακρίνει ένα καρκίνωμα του δέρματος, το γνωστό μελάνωμα; Πέντε χαρακτηριστικά είναι αυτά τα οποία θα προδώσουν έναν ύποπτο σπίλο:

Α = Asymmetry (Ασυμμετρία)
Aν φέρουμε μια νοητή οριζόντια ή κάθετη γραμμή, η αριστερή με την δεξιά πλευρά και ο άνω με τον κάτω πόλο ενός υγιούς σπίλου πρέπει να ταυτίζονται, ώστε να μην υπάρχει ανομοιομορφία.

B = Borders (Όρια)
Ένας σπίλος σαφώς περιγεγραμμένος, σφαιρικός ή ωώδης είναι καλοήθης. Εάν αυτό δεν συμβαίνει και ο σπίλος έχει δαντελωτή περιφέρεια, είναι ανομοιόμορφος και έχει ασαφή όρια, αποτελεί έναν ύποπτο για κακοήθεια σπίλο.

C = Colour (Χρώμα)
Ο χρωματισμός του σπίλου αποτελεί ένδειξη καλοήθειας ή κακοήθειας. Αν ο σπίλος είναι ποικιλόχρωμος και όχι μονόχρωμος, θα πρέπει να εξεταστεί άμεσα από κλινικό δερματολόγο.

D = Diameter (Διάμετρος)
Εάν ο σπίλος είναι μεγαλύτερος των 6 χιλιοστών είναι ένας ύποπτος σπίλος.

E = Evolving (Εξέλιξη)
Μελετούμε και την εξέλιξη του σπίλου κατά τη διάρκεια ζωής του ασθενούς. Αν ένας σπίλος αρχίζει να διαφοροποιείται, να αυξάνει σε μέγεθος, να προκαλεί πόνο ή φαγούρα, να παρουσιάζει εξελκώσεις στην επιφάνειά του, ο ασθενής θα πρέπει να απευθυνθεί άμεσα σε δερματολόγο.

F = Family (Κληρονομικότητα)
Όταν έχει καταγραφεί ιστορικό μελανώματος στην οικογένεια, θα πρέπει να γίνεται τακτική παρακολούθηση από κλινικό δερματολόγο.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.