Παρασκευή 6 Μαΐου 2016

Αναιμία στο παιδί: Αυτά είναι τα συμπτώματα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Η σιδηροπενική αναιμία ανήκει στην κατηγορία των στερητικών αναιμιών και αποτελεί την πιο συχνή αναιμία στη βρεφική και παιδική ηλικία. Εμφανίζεται συνήθως από την ηλικία των 6 μηνών μέχρι τα 2-3 χρόνια της ζωής και στην εφηβική ηλικία, αναφέρει ο Γεώργιος - Ζαχαρίας Ζαντόπουλος, Παιδίατρος, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών. Στα τελειόμηνα παιδιά και στα πρόωρα δεν αναπτύσσεται πριν από τον 6ο και 4ο μήνα αντίστοιχα, εφόσον τα αποθέματα σιδήρου της μητέρας είναι ικανοποιητικά και δεν υπάρχουν επιπλοκές κυήσεως.

Οι πιο συχνοί παράγοντες που συμβάλλουν στην εκδήλωση της σιδηροπενικής αναιμίας είναι:

α) Η ελαττωμένη περιεκτικότητα τροφών σε σίδηρο

β) Ο γρήγορος ρυθμός ανάπτυξης των παιδιών

γ) Η ανεπαρκής απορρόφηση σιδήρου

δ) Η απώλεια αίματος μόνη ή σε συνδυασμό

Γενικά, το ποσοστό του σιδήρου που απορροφάται από τις ζωικές τροφές είναι μεγαλύτερο σε σχέση με τις φυτικές. Το ποσοστό του σιδήρου που απορροφάται από το γυναικείο γάλα είναι μεγαλύτερο συγκριτικά με το αγελαδινό. Ο μητρικός θηλασμός αποτρέπει την εμφάνιση σιδηροπενίας. Η σιδηροπενία προϋπάρχει της αναιμίας, η οποία αποτελεί την τελική έκφραση της αναιμίας.

Κλινική εικόνα - Εργαστηριακά ευρήματα

Τα συμπτώματα εξαρτώνται από τη βαρύτητα της αναιμίας. Σε μέτριου βαθμού αναιμία παρατηρείται ωχρότητα, ανορεξία. Σε βαριά αναιμία παρατηρείται διόγκωση σπλήνα, αλλοτριοφαγία, ευερεθιστότητα, υπερκινητικότητα, διαταραχή ψυχισμού, συμπεριφοράς. Επίσης, μπορεί να παρατηρηθεί χαμηλή σχολική επίδοση και μειωμένη ικανότητα για σωματική άσκηση. Σε εργαστηριακό έλεγχο θα διαπιστωθεί από τον παιδίατρο φυσιολογικός ή μειωμένος αριθμός ερυθρών αιμοσφαιρίων, ελάττωση της αιμοσφαιρίνης (Hb),του αιματοκρίτη (Ht) και χαμηλές τιμές MCV, MCH, MCHC. Τα ερυθρά παρουσιάζουν μικροκυττάρωση, υποχρωμία. Επίσης, διαπιστώνεται και χαμηλή φερριτίνη στον ορό του αίματος.


Πηγή: http://www.boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.