Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2016

Εκδηλώσεις για τον Γεώργιο Βιζυηνό στην Κομοτηνή

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Συμπληρώνονται 120 χρόνια από τον θάνατο του Θρακιώτη λογοτέχνη.

Φιλολογικό, συγγραφικό, δραματουργικό και θεατρικό αφιέρωμα στον Θρακιώτη λογοτέχνη Γεώργιο Βιζυηνό με διπλές εκδηλώσεις διοργανώνει η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Πολιτισμού, Παιδείας, Αθλητισμού Κομοτηνής (ΔΚΕΠΠΑΚ) και οι Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης, μέσω των Γραφείων Σχολικών Δραστηριοτήτων.

Το αφιέρωμα θα έχει τίτλο «Γεώργιος Βιζυηνός (1849-1896): 120 χρόνια μετά», στο πλαίσιο της συμπλήρωσης 120 χρόνων από τον θάνατό του και θα πραγματοποιηθεί στην Πολιτιστική Κυψέλη του Δήμου Κομοτηνής, στο παλαιό κτίριο της Καπναποθήκης, στις 13 και 20 Ιανουαρίου 2016 από τις έξι το απόγευμα έως τις οχτώ το βράδυ.

Κατά το πρώτο μέρος του αφιερώματος στις 13 Ιανουαρίου, η αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων χωρών του Δ.Π.Θ., Μαρία Δημάση, θα παρουσιάσει «την συμβολή των λέξεων από την τουρκική γλώσσα στα διηγήματα του Βιζυηνού στην αφηγηματική πλοκή και στην ενίσχυση της αναγνωστικής πρόληψης».

«Απ’ το Γιωργί της Μιχαλιέσσας στον Γεώργιο Βιζυηνό… μετεβλήθη εντός του ο ρυθμός του κόσμου», θα είναι το θέμα που θα πραγματευθεί ο Ιωάννης Μπακιρτζής, λέκτορας στο Τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων χωρών.

«Μια ακόμη μυθιστορία για τον Βιζυηνό: «Το πρώτο φιλί. Ένα απόγευμα του Γεωργάκη Βιζυηνού στο χαρέμι του Αμπντούλ Αζίζ», του Θ. Κοροβίνη, υπό λαογραφική έποψη», θα είναι η εισήγηση του αναπληρωτή καθηγητή του ίδιου πανεπιστημιακού τμήματος, Μανώλη Σέργη.

Τέλος θα προβληθεί με την μορφή θεατρικού δρωμένου σε σκηνοθεσία και διδασκαλία της ηθοποιού Μυρσίνης Λαντζουράκης, απόσπασμα από το διήγημα του Γεωργίου Βιζυηνού, «Το μόνον της ζωής του ταξείδιον» Μυρσίνη Λαντζουράκη, σε μουσική επιμέλεια Ευαγγελίας Κοψαλίδου, με πρωταγωνιστές τους μαθητές Αδάμ Αλντάλη, Ιωάννα Προυσανίδου, Κωνσταντίνο Κολάτσο, Ηλέκτρα Τόλκα, Μεμέτ Ασλή και Θωμά Αλμπανίδη.

Το δεύτερο μέρος του αφιερώματος θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 20 Ιανουαρίου παρουσία του γνωστού Κομοτηναίου στην καταγωγή συγγραφέα, Μισέλ Φάις.

Ο συγγραφέας θα μιλήσει για τον Βιζυηνό με τίτλο «O Γιωργής ήμην εγώ».

Εκεί θα παρουσιαστεί και θεατρικό αναλόγιο στο έργο «Ελληνική Αϋπνία» του Μισέλ Φάις σε σκηνοθεσία και διδασκαλία του Φιλοποίμενος Ανδρεάδη και με πρωταγωνιστές τον ίδιο τον σκηνοθέτη και τους εκπαιδευτικούς Μαρία Αλεξίου και Κωνσταντίνο Ρίζο.

Την ίδια μέρα ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Δ.Π.Θ. Νίκος Μαυρέλος, θα εισηγηθεί το θέμα: «Αισθητικά παίγνια: η Αισθητική του Βιζυηνού».

Τέλος, η υποψήφια διδάκτωρ Νεοελληνικής Φιλολογίας Εύα Γανίδου, θα παρουσιάσει «τον Βιζυηνό του Μισέλ Φάις».


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.