Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2016

Στα μπλοκάκια οι πρώτες διορθώσεις - Τι χάνουν με το νέο Ασφαλιστικό

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Διορθωτικές κινήσεις στις προβλέψεις του ασφαλιστικού για όσους αμείβονται με μπλοκάκια και διαθέτουν εξαρτημένη σχέση εργασίας αποφάσισε σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του Real.gr το υπουργείο Εργασίας.

Οι διορθώσεις αφορούν αρχικά εκείνους που διαθέτουν μεσαία εισοδήματα, μέρος των εισφορών των οποίων θα κληθούν να πληρώσουν οι εργοδότες.

Στο υπουργείο Εργασίας έχει συσταθεί Επιτροπή για να διορθώσει τις «αδικίες» που διαπιστώνονται και να προχωρήσει σε «διορθώσεις», πάντα, ωστόσο, «εντός της φιλοσοφίας και των στόχων» του νομοσχεδίου.

Στο επίκεντρο οι εργοδοτικές εισφορές

Οι εργοδοτικές εισφορές θα τεθούν στο επίκεντρο της συνάντησης του πρωθυπουργού με τους εκπροσώπους των εργοδοτικών φορέων στις 11 το πρωί σήμερα. Με τον Αλέξη Τσίπρα θα συναντηθούν στο Μέγαρο Μαξίμου οι ηγεσίες των ΣΕΒ, της ΓΣΕΒΕ, του ΣΕΤΕ και της ΕΣΕΕ.

Η κυβέρνηση, σύμφωνα με τις πληροφορίες, αναμένεται να ζητήσει τις προτάσεις των εργοδοτικών φορέων για το ασφαλιστικό και, πρωτίστως, τη συναίνεσή τους για την αύξηση των εισφορών. Στην κατεύθυνση αυτή ο πρωθυπουργός δεν αποκλείεται να προτείνει και αντισταθμιστικά μέτρα για την αύξηση των εισφορών σε μια περίπτωση συμφωνίας με τους φορείς των εργοδοτών.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να συνεχίσει το επόμενο διάστημα τις συναντήσεις του με τους εκπροσώπους των συνδικαλιστικών φορέων των εργαζομένων.

Κατρούγκαλος vs Κοστέλο στο Ευρωκοινοβούλιο

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον εμφανίζει η απευθείας αντιπαράθεση για το ασφαλιστικό που, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Real.gr, αναμένεται να έχουν ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος με τον επικεφαλής της Κομισιόν στο κουαρτέτο Ν. Κοστέλο, στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου. Η απευθείας αντιπαράθεση προγραμματίζεται για τα τέλη Ιανουαρίου.

Επίσκεψη σε Βερολίνο και Παρίσι

Νωρίτερα, ο Έλληνας υπουργός Εργασίας θα πραγματοποιήσει σημαντικές επισκέψεις σε Βερολίνο (9-10 Ιανουαρίου) και στο Παρίσι (14 Ιανουαρίου).

----------

Σε εισφορές και εφορία πάνω από το 55% του εισοδήματος

Ανατροπές φέρνει το νομοσχέδιο για το νέο ασφαλιστικό στους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους, λόγω των αλλαγών στον τρόπο υπολογισμού των εισφορών.

Στους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ και του ΕΤΑΑ προτείνεται από το 2017 και μετά, να θεσπιστεί εισφορά, επί του φορολογητέου εισοδήματός τους, στο 20% αυτού. Το ποσό που θα καταβάλλουν θα προκύπτει από το καθαρό φορολογητέο εισόδημά τους, με βάση τις δραστηριότητες που είχαν κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος.

Οι εισφορές που θα πληρώνουν κάθε μήνα θα αυξηθούν σημαντικά για χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες που αμείβονται με «μπλοκάκια».

Οι αλλαγές αφορούν πάνω από 1 εκατ. ασφαλισμένους και από 1/1/2017, ο επαγγελματίας θα σταματήσει να πληρώνει τα συγκεκριμένα ποσά που όριζε στον ΟΑΕΕ από 210,7 έως 709,01 ευρώ για τους νέους ασφαλισμένους. Αντ’ αυτού θα πληρώνει ένα ποσοστό του εισοδήματός του.

Οι εισφορές θα υπολογίζονται με συντελεστή 20% επί του καθαρού εισοδήματος για τον κλάδο της σύνταξης και 6,95% για τον κλάδο υγείας. Το νομοσχέδιο προβλέπει και εισφορά 7,5% για όσους επαγγελματίες έχουν επικουρικό ταμείο.

Η αλλαγή ευνοεί μόνο τους επαγγελματίες με μπλοκάκια και χαμηλές αμοιβές που πληρώνουν σήμερα ασφάλιστρο 245 ευρώ το μήνα. Δηλαδή, ένας επαγγελματίας που δηλώνει κάτω από 9.600 ευρώ ετησίως, ευνοείται αφού έχει την ευκαιρία να καταβάλλει στον ΟΑΕΕ, το μικρότερο ασφάλιστρο ύψους 117 ευρώ το μήνα. Από την άλλη, για τους ελεύθερους επαγγελματίες με μεσαία εισοδήματα η αλλαγή ισοδυναμεί ακόμη και με διπλασιασμό των ασφαλιστικών εισφορών.

Για παράδειγμα , ο ελεύθερος επαγγελματίας που σήμερα είναι ασφαλισμένος 10 χρόνια στον ΟΑΕΕ, στην 5η κατηγορία, πληρώνει 4.464 ετησίως. Με το νέο ασφαλιστικό αν δηλώσει μηδενικό εισόδημα θα πληρώνει περίπου 1895 ευρώ.

Ασφαλισμένος στην 5η κατηγορία , που πλήρωνε 4.464 ευρώ ετησίως, αν δηλώσει εισόδημα 20.000 ευρώ , θα υποχρεωθεί να πληρώσει 4.790 ενώ αν δηλώσει εισόδημα 30.000 ευρώ, θα πληρώσει 8.085, δηλαδή σχεδόν τα διπλάσια.

Ωστόσο το τελικό ποσό που θα πρέπει να πληρώσουν σε εισφορές και φόρους ελεύθεροι επαγγελματίες και μπλοκάκια αποτελεί πάνω από το 55% του εισοδήματός τους

-Ασφαλιστικές εισφορές: 26,95% επί του καθαρού αποτελέσματος

-Φόρος εισοδήματος: 26% επί του καθαρού αποτελέσματος (για κέρδη έως 50.000 ευρώ ή 33% για κέρδη από 50.000 ευρώ και πάνω

-Τέλος επιτηδεύματος: 650-1000 ευρώ ανεξαρτήτως εισοδήματος

-Εισφορά αλληλεγγύης: 0,7-6% για καθαρό έσοδα άνω των 12.000 ευρώ.


----------

Διόρθωση για τις υπέρογκες εισφορές στα μπλοκάκια

Στο υπουργείο Εργασίας ετοιμάζουν αλλαγές για ορισμένους ελεύθερους επαγγελματίες.

Διορθωτικές κινήσεις στις προβλέψεις του ασφαλιστικού για όσους αμείβονται με μπλοκάκια και διαθέτουν εξαρτημένη σχέση εργασίας φέρεται να εξετάζει το υπουργείο Εργασίας, ωστόσο θα αφορούν μόνο εκείνους που διαθέτουν μεσαία εισοδήματα, μέρος των εισφορών των οποίων θα κληθούν να πληρώσουν οι εργοδότες, ενώ δεν έχει ξεκαθαρίσει τι θα γίνει με όσα μπλοκάκια έχουν περισσότερους από έναν εργοδότες.

Ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες και αυτοαπασχολούμενοι γιατροί, μηχανικοί και δικηγόροι καλούνται σύμφωνα με το σχέδιο για το νέο ασφαλιστικό να πληρώσουν υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές.

Μάλιστα σήμερα, εκπρόσωποι των εργοδοτικών οργανώσεων αναμένεται να περάσουν το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου προκειμένου να εκφράσουν στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα τις ενστάσεις τους για την προωθούμενη ασφαλιστική μεταρρύθμιση,.

Οι αλλαγές για τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ και του ΕΤΑΑ έρχονται από το 2017, έτος κατά το οποίο για όλους τους ασφαλισμένους σε πρώην ΟΓΑ, ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ, θα θεσπιστεί ενιαία εισφορά 20% επί του φορολογητέου εισοδήματός τους.

Η πρώτη διόρθωση στο ασφαλιστικό θα αφορά επαγγελματίες που αμείβονται με μπλοκάκια, καθώς στο τελικό σχέδιο του υπουργείου Εργασίας θα υπάρξει πρόβλεψη ώστε το 20% για την κύρια ασφάλιση να επιμεριστεί κατά 13,7% για τους εργοδότες τους και 6,3% για τους ίδιους.

Για όλους τους υπόλοιπους επαγγελματίες, οι εισφορές θα υπολογίζονται με συντελεστή 20% επί του καθαρού εισοδήματος για τον κλάδο της σύνταξης και 6,95% για τον κλάδο υγείας. Το νομοσχέδιο προβλέπει και εισφορά 7,5% για όσους επαγγελματίες έχουν επικουρικό ταμείο.

Το ανώτατο όριο ασφαλιστέου μηνιαίου εισοδήματος για τον υπολογισμό της μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς είναι τα 5.860 ευρώ που αντιστοιχούν σε εισφορές 1.582 ευρώ τον μήνα.

Διατάξεις νόμου που προβλέπουν την καταβολή μειωμένων ασφαλιστικών εισφορών για τους ασφαλισμένους προερχόμενους από το ΕΤΑΑ, κατά την πρώτη πενταετία υπαγωγής στην ασφάλιση, καταργούνται από 1.1.2017.


Πηγή: http://www.real.gr , http://www.newsbeast.gr και http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.