Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2016

Το Συμβούλιο Εφετών θα κρίνει την έκδοση των 5 φοιτητών στην Ιταλία

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ξεκινούν σήμερα οι διαδοχικές συνεδριάσεις του Συμβουλίου Εφετών που καλείται να κρίνει το αίτημα των ιταλικών Αρχών για έκδοση των πέντε φοιτητών προκειμένου να δικαστούν για επεισόδια κατά την διάρκεια συγκέντρωσης διαμαρτυρίας στο Μιλάνο την πρωτομαγιά με αφορμή τα εγκαίνια της EXPO 2015.

Το αίτημα της Ιταλίας, που εξέδωσε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης για τους πέντε φοιτητές πριν λίγους μήνες, αφορά κατηγορίες για αδικήματα σχετικά με "καταστροφές" και "διακεκριμένη αντίσταση" οι οποίες τιμωρούνται στην γειτονική χώρα με ποινές από 8 έως 15 χρόνια, ενώ επιτρέπεται απροσδιόριστος χρόνος προφυλάκισης.

Η υπόθεση, που θεωρείται ιδιαίτερα σοβαρή καθώς ουσιαστικά αφορά ένταλμα για συμμετοχή σε διαδήλωση, έχει επιμεριστεί να κριθεί σε τρεις συνεδριάσεις του Συμβουλίου Εφετών, σήμερα, αύριο και την Δευτέρα υπό διαφορετική σύνθεση κάθε φορά. Κατά την σημερινή συνεδρίαση κρίνεται το ένταλμα για τους δύο από τους φοιτητές , αύριο κρίνεται αυτό για τους άλλους δύο ενώ την Δευτέρα το Συμβούλιο θα κρίνει αυτό του πέμπτου και νεαρότερου όλων 19χρονου φοιτητή.

Από την πλευρά της υπεράσπισης των νεαρών φοιτητών ζητείται να μην γίνει αποδεκτό το ιταλικό αίτημα και οι πέντε να δικαστούν στην Ελλάδα βάσει του δικαιώματος της χώρας μας να αρνηθεί την έκδοση πολίτη της. Υποστηρίζουν επίσης οι συνήγοροι των φοιτητών ότι το κατηγορητήριο που έχει συνταχθεί από την ιταλική Δικαιοσύνη σε βάρος των εντολέων τους , είναι "αόριστο και σαθρό" ενώ τονίζουν πως βρίθει αοριστιών και αντιφάσεων ενώ υποκρύπτει κατασταλτικού τύπου διαδικασίες και ποινικοποίηση του δικαιώματος συμμετοχής σε διαδήλωση. Σημειώνουν μάλιστα πως οι εντολείς τους δεν συνελήφθησαν στη διαδήλωση, αλλά προσήχθησαν την επόμενη ήμερα ενώ έβγαιναν από κατειλημμένο χώρο, γεγονός που δημιουργεί ερωτηματικά και ενισχύει την πεποίθηση των συνηγόρων ότι πρόκειται για φρονηματικές διώξεις.

Από την αρχή δε της σύλληψης των πέντε βάση του εντάλματος της Εισαγγελίας του Μιλάνου, ζήτησαν την εφαρμογή του νόμου που προβλέπει άσκηση δίωξης κατά των νεαρών από τις ελληνικές Αρχές, πριν η υπόθεση φθάσει στο Συμβούλιο Εφετών, ώστε να δικαστούν στην Ελλάδα που οι συγκεκριμένες κατηγορίες αντιμετωπίζονται ως πλημμελήματα.

Οι γονείς των φοιτητών οι οποίοι σε πρόσφατη συνέντευξη τύπου έκαναν λόγο για "καφκικούς δαιδάλους" που κινούνται "εξαιτίας της πρωτοφανούς υπόθεσης" τονίζουν πως ενδεχόμενη έκδοση των παιδιών τους θα εξοντώσει οικονομικά και σωματικά τόσο τους πέντε φίλους όσο και τις οικογένειες τους.

Οι ίδιοι σε πρόσφατη ανακοίνωση τους αναφέρουν σχετικά με το ιστορικό της υπόθεσης: "Την 1η Μάη 2015 μια μεγαλειώδης διαδήλωση λαμβάνει χώρα στα πλαίσια της Εργατικής Πρωτομαγιάς στο Μιλάνο. Δεν ήταν απλά μια μέρα γενικής απεργίας, αλλά μια μέρα Πανιταλικής συνάντησης των κινημάτων (σωματεία βάσης, κοινωνικά κέντρα, φοιτητικές και μαθητικές ομάδες, επιτροπές αγώνα για τη στέγη, μεταναστευτικές κοινότητες, το κίνημα No Tav κλπ) ενάντια στα μέτρα λιτότητας που περνούσε το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση Ρέντσι. ‘Ήταν επίσης και το αποκορύφωμα ολόκληρου του κινήματος ΝO EXPO ενάντια στην παγκόσμια επιχειρηματική έκθεση EXPO 2015 με συμμετοχή κόσμου από πολλές χώρες της Ευρώπης και τα προκλητικά χλιδάτα εγκαίνιά της, την ημέρα εκείνη. Η μαζικότητα και η δυναμική της διαδήλωσης ήταν το αποκορύφωμα ενός κινήματος επτά χρόνων που έθεσε σε αμφισβήτηση την έκθεση και την πολιτική εκστρατεία γύρω από αυτήν, φέρνοντας σε κρίση τις πολιτικές καριέρες των κυβερνητικών αξιωματούχων και τοπικών "αρχόντων".

Επισημαίνουν επίσης όσον αφορά το ένταλμα των ιταλικών αρχών:

"Η έκδοση του Ευρωεντάλματος, τα γελοία κατηγορητήρια, η ποινικοποίηση της συμμετοχής σε διαδηλώσεις, οι πολιτικές δίκες που κατά καιρούς έχουν οδηγήσει στις φυλακές αγωνιστές για 15 χρόνια, στέλνουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα πως όσο οι από τα κάτω συνευρίσκονται στους δρόμους και ενώνουν τις φωνές τους, η καταστολή θα μένει και θα εντείνεται. Το Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης ενεργοποιείται για πρώτη φορά (μέχρι τώρα έχει χρησιμοποιηθεί μόνο για βαριά ποινικά αδικήματα όπως εμπορία ναρκωτικών, σωματεμπορία, ξέπλυμα μαύρου χρήματος κλπ) για να διώξει διαδηλωτές. Αποτελεί ξεκάθαρα μια προσπάθεια αναβάθμισης της διεθνοποιημένης καταστολής και μια απόπειρα ποινικοποίησης των κοινωνικών αγώνων και της συνάντησης των κινημάτων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Ταυτόχρονα αποτελεί ένα στοίχημα όλων των κομματιών του ευρωπαϊκού - ανταγωνιστικού κινήματος να μπει ένα φρένο σε αυτές τις κατασταλτικές μεθοδεύσεις μπλοκάροντας στην πράξη τις εκδόσεις".

Στο πλευρό των πέντε φοιτητών βρίσκονται ο Δήμαρχος Αγίας Παρασκευής, όπου κατοικούν οι εκζητούμενοι, και οι υπάλληλοι της δημοτικής Αρχής, συνδικαλιστικές οργανώσεις όπως η ΑΔΕΔΥ και η ΠΟΕ-ΟΤΑ, φοιτητικές και άλλες οργανώσεις, που σήμερα θα βρίσκονται στο Εφετείο σε συγκέντρωση συμπαράστασης και αλληλεγγύης.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.