Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2015

Τα 10 βήματα πρόληψης του καρκίνου

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Οι ειδικοί επισημαίνουν για ακόμη μία φορά ότι μικρές αλλαγές στις καθημερινές μας συνήθειες μπορούν να αποδώσουν τεράστια οφέλη για την υγεία μας, συγκεκριμένα όσον αφορά τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου.

Εκτιμάται ότι σχεδόν ένα στα τρία περιστατικά κοινών μορφών καρκίνου, για παράδειγμα καρκίνου του μαστού, καρκίνου του εντέρου, καρκίνου των νεφρών και καρκίνου του παγκρέατος, θα μπορούσαν να αποφευχθούν εάν όλοι ακολουθούσαμε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής.

Το Παγκόσμιο Ταμείο Έρευνας για τον Καρκίνο (World Cancer Research Fund) υπογραμμίζει ότι ακόμη και μικρές αλλαγές, όπως η σωματική άσκηση για 10 λεπτά την ημέρα, μπορούν να κάνουν τη διαφορά.

Ποια είναι τα 10 βήματα πρόληψης του καρκίνου

1. Υγιές σωματικό βάρος

Το υπερβολικό βάρος (Δείκτης Μάζας Σώματος άνω του 25) συνδέεται με 10 διαφορετικές μορφές καρκίνου, όπως ο καρκίνος του εντέρου, ο καρκίνος του μαστού, ο καρκίνος του ήπατος και ο καρκίνος του προστάτη. Ποσοστό περίπου 16% των περιστατικών καρκίνου μπορούν να προληφθούν χάρη στη διατήρηση του φυσιολογικού σωματικού βάρους.

2. Σωματική άσκηση

Η συστηματική γυμναστική είναι καθοριστική για την υγεία των πνευμόνων και της καρδιάς, μπορεί όμως να μειώσει και τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Μελέτες έχουν υποδείξει ότι δρα άμεσα ενάντια σε ορισμένες μορφές καρκίνου, όπως ο καρκίνος του εντέρου, ο καρκίνος του μαστού και ο καρκίνος της μήτρας.

3. Κατανάλωση προϊόντων φυτικής προέλευσης

Τα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια και τα προϊόντα ολικής άλεσης αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής. Η αυξημένη κατανάλωση προϊόντων φυτικής προέλευσης συνδέεται με το μειωμένο κίνδυνο καρκίνου στη στοματική κοιλότητα, τον οισοφάγο, το στομάχι, τους πνεύμονες και όχι μόνο.

4. Λιγότερο αλκοόλ

Η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ συνδέεται με τον καρκίνο του στόματος και του φάρυγγα, του οισοφάγου, το ήπατος, του εντέρου και του μαστού. Οι άντρες δεν πρέπει να καταναλώνουν περισσότερα από δύο ποτά την ημέρα, ενώ οι γυναίκες πρέπει να περιορίζουν την κατανάλωση στο ένα ποτό την ημέρα.

5. Διακοπή κατανάλωσης ανθρακούχων ποτών και πρόχειρου φαγητού

Οι τροφές με πολλές θερμίδες αυξάνουν έμμεσα τον κίνδυνο καρκίνου, καθώς προωθούν την υπερβολική αύξηση του βάρους. Τα περισσότερα ανθρακούχα ποτά, όπως τα αναψυκτικά, αλλά και διάφορα ενεργειακά ποτά και μιλκσέικ είναι επίσης πλούσια σε θερμίδες.

6. Λιγότερο αλάτι

Το αλάτι δίνει γεύση σε κάθε πιάτο, αυξάνει όμως τον κίνδυνο υπέρτασης και καρκίνου στο στομάχι. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι το αλάτι συνδέεται με τον καρκίνο επειδή καταστρέφει τα τοιχώματα του στομάχου. Η μέγιστη επιτρεπόμενη ημερήσια ποσότητα αλατιού είναι τα 6 γραμμάρια (2,4 γραμμάρια νατρίου).

7. Διακοπή κατανάλωσης αλλαντικών

Τα διάφορα είδη επεξεργασμένου κρέατος, όπως το μπέικον και τα λουκάνικα, περιέχουν μεγάλες ποσότητες αλατιού. Παράλληλα, έρευνες έχουν υποδείξει ότι η συστηματική κατανάλωση αλλαντικών συνδέεται με τον αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του εντέρου. Το Παγκόσμιο Ταμείο Έρευνας για τον Καρκίνο συνιστά να καταναλώνουμε όσο το δυνατόν λιγότερες –έως και μηδενικές– ποσότητες αλλαντικών.

8. Προσοχή στην υπερκατανάλωση βιταμινών

Η δόση κάνει το φάρμακο και αυτό ισχύει και στην περίπτωση των βιταμινών. Η λήψη συμπληρωμάτων βιταμινών και μετάλλων πρέπει πάντα να καθοδηγείται από το γιατρό ώστε να εξασφαλίζεται η μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητά τους.

9. Θηλασμός

Ο θηλασμός δεν ωφελεί μόνο το μωρό αλλά και τη μητέρα, καθώς έχει συνδεθεί με το μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Συνιστάται στις νέες μητέρες να θηλάζουν τουλάχιστον για τους πρώτους έξι μήνες της ζωής του μωρού τους.

10. Διακοπή καπνίσματος

Το κάπνισμα ευθύνεται για ποσοστό περίπου 90% των περιστατικών καρκίνου του πνεύμονα.



Πηγή: http://www.boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.