Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2015

Google Doodle για τα 201 χρόνια από τη γέννηση του Άντολφ Σαξ

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ο διαδικτυακός κολοσσός τιμά τον εφευρέτη του σαξόφωνου.

Στον Άντολφ Σάξ, τον οργανοποιό, μουσικό και οργανοπαίκτη που εφηύρε το σαξόφωνο, είναι αφιερώμενο το σημερινό doodle της Google.

Ο Άντολφ Σάξ , όπως έγινε γνωστός ή αλλιώς Αντουάν–Ζοζέφ Σαξ γεννήθηκε πριν από 201 χρόνια, στις 6 Νοεμβρίου 1814 στην γαλλόφωνη πόλη της Ντινάν, στην Βαλλωνία του Βελγίου.

Ο Σαξ από νεαρή κιόλας ηλικία καταπιάστηκε με την οργανοποιία κλαρινέτων και φλάουτων, όργανα τα οποία αργότερα σπούδασε στη Βασιλική Σχολή Τραγουδιού των Βρυξελλών.

adolf

Το 1841, ο Σαξ εγκαταστάθηκε μόνιμα στο Παρίσι και άρχισε να πειραματίζεται σε νέες και πρωτότυπες κατασκευές μουσικών οργάνων. Κατασκεύασε το σαξοκέρας (saxhorn), που κατοχύρωσε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας το 1845.

Το 1846 ήταν η χρονιά που ο Σαξ εφευρίσκει στο Παρίσι το σαξόφωνο, γεγονός που του χάρισε μεγάλη δημοσιότητα και του εξασφάλισε από το 1867 θέση καθηγητή στο περίφημο Ωδείο του Παρισιού. O Σαξ έπασχε από το 1853 μέχρι το 1858 από καρκίνο των χειλέων, πλην όμως η υγεία του αποκαταστάθηκε. Πέθανε πάμπτωχος στο Παρίσι στις 7 Φεβρουαρίου 1894 σε ηλικία ογδόντα ετών και τάφηκε στο παρισινό Κοιμητήριο του Μονπαρνάς.




Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.