Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2015

Αντισυνταγματική η άμεση αποχώρηση μελών των ανεξάρτητων Αρχών που έχει λήξει η θητεία τους

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

«Κόκκινη» κάρτα από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

«Κόκκινη κάρτα» δείχνει η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα στην απόφαση της κυβέρνησης να αποχωρούν από την θέση τους τα μέλη των Ανεξάρτητων Αρχών των οποίων έχει λήξει η θητεία.

Στην γνωμοδότηση της η Αρχή θεωρεί αντισυνταγματική και αντίθετη με την νομολογία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης την πρόσφατη διάταξη του νόμου 4339/2015 με την οποία πρέπει να αποχωρήσουν από τη θέση τους τα μέλη των ανεξάρτητων αρχών των οποίων η αρχική θητεία έχει λήξει. Στην υπ΄ αριθμ. 5/2015 γνωμοδότηση της Αρχής, αναφέρεται ότι σύμφωνα με την συνταγματική αρχής της συνεχούς λειτουργίας των ανεξάρτητων Αρχών και το νόμο 4055/2102 η θητεία των μελών των ανεξάρτητων Αρχών παρατείνεται αυτοδικαίως μέχρι το διορισμό των νέων.

Συνεπώς, όπως υπογραμμίζεται στην γνωμοδότηση (δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα) «νομίμως η Αρχή εξακολουθεί να λειτουργεί με την υφιστάμενη συγκρότηση της».

Η αυτοδίκαιη λήξη των μελών των Ανεξάρτητων Αρχών είχε βρεθεί στο επίκεντρο της επικαιρότητας με αιχμή τα μέλη του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου καθώς η σχετική διάταξη ήταν στο νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.