Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2015

Πολλοί προτιμούν το λαθραίο τσιγάρο

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Αθηναίοι και Θεσσαλονικείς, ηλικίας 55 έως 64 ετών, πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, που… φουμάρουν περισσότερο από ένα πακέτο την ημέρα, είναι το προφίλ των καπνιστών λαθραίων τσιγάρων.

Σύμφωνα με έρευνα της Nielsen Ελλάδας, που παρουσίασε ο υπεύθυνος της εταιρίας για τις ειδικές αναλύσεις Βασίλης Φιλίππου, στο πλαίσιο της ημερίδας για την αντιμετώπιση του παράνομου εμπορίου προϊόντων καπνού, οι άνδρες, σε ποσοστό 23%, είναι πιο… επιρρεπείς στην κατανάλωση παράνομων τσιγάρων από τις γυναίκες (21%), ενώ η ίδια τάση καταγράφεται και στα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.

Ειδικότερα, τρεις στους 10, από 55 έως 64 ετών, καπνίζουν λαθραία τσιγάρα, με τους 45άρηδες να ακολουθούν κατά πόδας (27%). Τουναντίον, το μικρότερο ποσοστό (15%) καταγράφουν οι νέοι, ηλικίας 25 έως 34 ετών. Όσον αφορά στο μορφωτικό επίπεδο, το 35% όσων παραδέχονται ότι αγοράζουν αφορολόγητα πακέτα είναι πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ ανήκουν στην κατηγορία των βαριών καπνιστών (περισσότερα από 21 τσιγάρα την ημέρα).

Σύμφωνα με τον κ. Φιλίππου, οι περισσότεροι χρήστες παράνομων καπνικών προϊόντων εντοπίζονται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, χωρίς, ωστόσο, αυτό να σημαίνει ότι δεν έχουν παρατηρηθεί αντίστοιχα κρούσματα και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Όσον αφορά στην πρωτεύουσα, ο Πειραιάς φέρεται να κατέχει τα σκήπτρα της… παρανομίας, αφού σχεδόν τέσσερις στους 10 καπνίζουν λαθραία τσιγάρα.

Όπως επισήμαναν πολλάκις οι συμμετέχοντες στο συνέδριο, το γεγονός ότι στην πόλη λειτουργεί ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια παγκοσμίως, προφανώς και συνδέεται με την αυξημένη διακίνηση και εντέλει χρήση παράνομων καπνικών προϊόντων από τους Πειραιώτες.

Ακολουθούν οι Αχαρνές (31,3%), η Νίκαια (27,9%), το κέντρο της Αθήνας (25,1%) και, τέλος, η Καλλιθέα (24,2%). Στο Βορρά, Κορδελιό, Καλαμαριά και Παύλος Μελάς είναι οι τρεις δήμοι της Θεσσαλονίκης που καταγράφουν τα υψηλότερα ποσοστά χρήσης τσιγάρων-μαϊμού σε ποσοστό 29,8%, 29,3% και 23,5% αντίστοιχα. Στον αντίποδα, οι Ροδίτες είναι εκείνοι που… ανθίστανται στο λαθραίο, αφού μόλις ένας στους 10 επιλέγει να καπνίσει αφορολόγητο τσιγάρο.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.