Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2015

Ποιοι κινδυνεύουν από το Point System για τα «κόκκινα» δάνεια - Προστασία της πρώτης κατοικίας μέχρι 200.000 ευρώ

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ποια κριτήρια θεσπίζουν οι τράπεζες για το διαχωρισμό των δανειοληπτών.

Τον διαχωρισμό των δανειοληπτών που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους από εκείνους που επιχειρούν να εκμεταλλευθούν την οικονομική κατάσταση για να μην αποπληρώσουν τα δάνειά τους επιδιώκουν οι τράπεζες.

Αποτέλεσμα είναι σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Έθνους, να έχουν ως πυξίδα ένα εξειδικευμένο point system, το οποίο κατηγοριοποιεί τους δανειολήπτες με καθυστερούμενες οφειλές σε αυτούς που δεν μπορούν να πληρώσουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις και τους κακοπληρωτές, οι οποίοι σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη υπολογίζονται σε 20.000 δανειολήπτες.

Όπως υπογραμμίζουν, αυτοί θα είναι οι πρώτοι που θα βρεθούν αντιμέτωποι με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς.

Πέραν τούτου, το Point System καθιστά ικανές τις τράπεζες να διαχωρίσουν τους δανειολήπτες σε συνεργάσιμους και μη, ενώ έτσι μπορούν να διαπιστώσουν κατά πόσο το δάνειο είναι βιώσιμο ή όχι.

Ποια κριτήρια θεσπίζουν οι τράπεζες για το διαχωρισμό των δανειοληπτών

ο σκοπός χορήγησης του δανείου,
το νόμισμα στο οποίο έχει αυτό εκδοθεί
το επιτόκιό του
γεωγραφικά κριτήρια, τα οποία στην περίπτωση στεγαστικού δανείου αφορούν στον τόπο κατοικίας του δανειολήπτη
στην περίπτωση επιχειρηματικού, την περιοχή δραστηριότητας του επιχειρηματία
η συμπεριφορά του δανειολήπτη, αν για παράδειγμα έχει ενταχθεί σε ρυθμίσεις και πως ανταποκρίθηκε σε αυτές
εάν υπάρχουν άλλα δάνεια
εάν υπάρχουν καταθέσεις

Ωστόσο, όπως τονίζεται, υπάρχουν και άλλες κρίσιμες παράμετροι που υπολογίζουν οι τράπεζες, με στόχο να «ανιχνευθεί» η προοπτική εισπραξιμότητας, όπως το χρονικό διάστημα της καθυστέρησης των δανείων, τυχόν αθέτηση ρύθμισης στην οποία έχει υπαχθεί ο δανειολήπτης και το εισόδημά του όταν έλαβε το δάνειο και το ύψος στο οποίο έχει διαμορφωθεί σήμερα.

--------------

Ξεκινά η κόντρα με τους πιστωτές για τους πλειστηριασμούς.

Σκληρή μάχη για την προστασία της πρώτης κατοικίας δίνει η κυβέρνηση, την ώρα που η ηγεσία του αρμόδιου υπουργείο Οικονομίας συναντάται σήμερα με τους εκπροσώπους των Θεσμών στο πλαίσιο της έναρξης της πρώτης αξιολόγησης.

Επίδικο δεν είναι άλλο από την κατάθεση ενός συνολικού πλαισίου για τα κόκκινα δάνεια, με το σχετικό νομοσχέδιο να έρχεται σύμφωνα με πληροφορίες την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή, την ώρα που οι πιστωτές ζητούν την πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών στην πρώτη κατοικία με μοναδική εξαίρεση ένα ποσοστό της τάξεως του 10% με 15%.

Η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει ότι δεν προτίθεται να κάνει πίσω στο ζήτημα των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας, αποδεχόμενη ένα «κούρεμα» στα όρια που προβλέπονται σήμερα, κάτι το οποίο σύμφωνα με εκτιμήσεις αρμοδίων στελεχών, περιλαμβάνει περίπου το 60% και πλέον των πολιτών, χωρίς να πέσει κάτω από το όριο των 200.000 ευρώ στις αντικειμενικές αξίες.

Στόχος της κυβέρνησης, όπως αναφέρει στο ρεπορτάζ της η Αυγή, είναι να ισχύσει η προστασία τουλάχιστον μέχρι το τέλος της τρέχουσας χρονιάς με δυνατότητα επέκτασης του μέτρου κατά το πρώτο εξάμηνο του 2016, κάτι το οποίο θα θέσει στη σημερινή συνάντηση με τους εκπροσώπους των θεσμών ο Γιώργος Σταθάκης.

Πέραν τούτου, η κυβέρνηση επιμένει στη σύσταση ενδιάμεσου δημόσιου φορέα διαχείρισης που θα διαχειριστεί με κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια.

Μέχρι σήμερα από την εκποίηση ακινήτων και τους πλειστηριασμούς εξαιρείται η πρώτη κατοικία εφόσον η αξία της δεν υπερβαίνει το αφορολόγητο όριο απόκτησης πρώτης κατοικίας προσαυξημένο κατά 50%. Προστατεύονται ως εκ τούτου σπίτια με αντικειμενική αξία μέχρι 300.000 ευρώ για άγαμους, μέχρι 375.000 ευρώ για έγγαμους και μέχρι 450.000 ευρώ για τις οικογένειες με δύο παιδιά.

Το ζήτημα αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης, καθώς το θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ για την διαπραγμάτευση που ξεκινά ενόψει της πρώτης αξιολόγησης.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr και http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.