Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2015

"Όχι στο κλείσιμο των ειδικών σχολείων" φώναξαν έξω από το υπουργείο Παιδείας.- Τι απαντά το υπουργείο

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν σήμερα το πρωί έξω από το Υπουργείο Παιδείας φορείς του αναπηρικού κινήματος, γονείς και παιδιά με ειδικές ανάγκες καταγγέλλοντας τη διαρκή υποβάθμιση της Ειδικής Εκπαίδευσης και τα εκατοντάδες κενά που υπάρχουν στα σχολεία.





Η σημερινή κατάσταση, όπως έλεγαν εκπρόσωποι των αναπηρικών φορέων και γονείς «είναι τουλάχιστον τραγική» με πάρα πολλά σχολεία να είναι κλειστά και τα περισσότερα να υπολειτουργούν λόγω των τεράστιων κενών που υπάρχουν σε ειδικό εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό με συνέπεια παρά πολλοί μαθητές να μένουν στα σπίτια τους.



Σε συνάντηση που είχαν με τον Νίκο Φίλη, ο υπουργός Παιδείας αναγνώρισε το πρόβλημα, ζήτησε κατανόηση ενώ τους είπε ότι από τις 4.000 προσλήψεις των αναπληρωτών που θα γίνουν, θα δοθεί ειδική προτεραιότητα στην Ειδική Εκπαίδευση.

Τέλος, δεσμεύτηκε ότι θα δημιουργηθεί και ειδική ομάδα μέσα στο υπουργείο που θα ασχολείται με την Ειδική Εκπαίδευση. Νωρίτερα, η αναπληρώτρια Υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου βρέθηκε έξω από το υπουργείο, συνομιλώντας με τους συγκεντρωμένους οι οποίοι την "πολιόρκησαν" κυριολεκτικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.



Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρίες (ΠΟΣΓΚΑμεΑ), Γιάννης Λυμβαίος είπε πως "κάθε παιδί πρέπει να συμμετέχει ισότιμα στην εκπαίδευση. Τα παιδιά με ειδικές ανάγκες δεν πρέπει να αποκλείονται. Αυτό που διεκδικούμε είναι να ανοίξουν και να στελεχωθούν άμεσα τα σχολεία που παρουσιάζουν ελλείψεις".

--------------

Υπουργός Παιδείας: Προτεραιότητά μας τα κονδύλια και οι προσλήψεις για την ειδική αγωγή

Διαβεβαιώσεις από Φίλη.

Τη διαβεβαίωση ότι τα θέματα ειδικής αγωγής είναι προτεραιότητα για την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας παρείχε στους εκπροσώπους εκπαιδευτικών και συλλόγους γονέων ατόμων με ειδικές ανάγκες, ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Νίκος Φίλης, σε συνάντηση που είχε μαζί τους νωρίτερα σήμερα.

Ειδικότερα, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι από την ερχόμενη εβδομάδα, που θα προχωρήσει η δεύτερη φάση προσλήψεων αναπληρωτών, προβλέπεται από τις 4.000 προσλήψεις, οι 850 να αφορούν ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό (ΕΕΠ-ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, σχολικοί νοσηλευτές και φυσικοθεραπευτές) και ειδικό βοηθητικό προσωπικό (ΕΒΠ). Παράλληλα, ο κ. Φίλης αναγνώρισε το πρόβλημα εξοικονόμησης χρημάτων για να περιοριστούν τα κενά και σε εκπαιδευτικούς ειδικής αγωγής και τόνισε ότι πρέπει να βρεθούν πιστώσεις από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, «παρά τη σκληρή πίεση του μνημονίου».

Πάντως, ο υπουργός επισήμανε ότι το ζήτημα της στελέχωσης των σχολείων ειδικής αγωγής είναι διαχρονικό.

Τα κενά όλων των κατηγοριών (ΕΕΠ, ΕΒΠ και εκπαιδευτικοί) πανελλαδικά είναι 2.000, από τα οποία, σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς, τα 886 αφορούν την Αττική, και, σύμφωνα με το υπουργείο, τα 1.186 είναι κενά εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής.

Από τη μεριά τους, εκπαιδευτικοί και προσωπικό ειδικής αγωγής, χαρακτήρισαν την κατάσταση στα ειδικά σχολεία "τραγική", καθώς τα περισσότερα δεν λειτουργούν, ή υπολειτουργούν με το 1/3 των μαθητών και πρόγραμμα μάξιμουμ δυο ωρών ημερησίως. «Μετατρέπονται τα ειδικά σχολεία σε αποθήκες ψυχών», ανέφεραν ορισμένοι, ενώ κοινό σύνθημα ήταν ότι «τα ειδικά σχολεία δεν είναι φύλαξη».

Πρωταρχικό αίτημα που υπέβαλαν, ήταν η ταυτόχρονη στελέχωση των σχολείων και με τους τρεις τομείς, η ισορροπημένη κατανομή του προσωπικού, καθώς επίσης και τη μόνιμη λύση του προβλήματος, με την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στα ειδικά σχολεία.

Τέλος, ο υπουργός δήλωσε ότι κατανοεί την αγωνία γονέων και εκπαιδευτικών και ότι «προτεραιότητα της αριστερής κυβέρνησης είναι η Παιδεία, η Υγεία και η προστασία των αδύναμων, όπως είναι τα παιδιά με ειδικές ανάγκες». «Θα μας βρείτε παραστάτες για την άμεση λύση των προβλημάτων», είπε, κλείνοντας, ο κ. Φίλης.


Πηγή: http://www.enikos.gr και http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.