Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2015

Η ανακάλυψη νερού φέρνει τον άνθρωπο πιο κοντά στον Άρη

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Η ανακάλυψη νερού στον Άρη θεωρείτο εδώ και δεκαετίες από τους επιστήμονες ως το Ιερό Δισκοπότηρο της εξερεύνησης του «κόκκινου πλανήτη».

(Πατήστε επάνω στη φωτογραφία για μεγαλύτερη ανάλυση):



Τώρα η διαπίστωση από τη NASA ότι στην επιφάνειά του υπάρχει νερό σε υγρή μορφή -ακόμη και αλμυρό- μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στον αποικισμό του πλανήτη, που έχει εξάψει την ανθρώπινη περιέργεια για την ύπαρξη εξωγήινης ζωής και έχει εμπνεύσει για τη δημιουργία εκατοντάδων βιβλίων και ταινιών επιστημονικής φαντασίας.

Ήδη εδώ και μερικά χρόνια έχει ξεκινήσει μια κούρσα για την κατάκτηση του Αρη, με τους ζάπλουτους «μνηστήρες» να βάζουν ο καθένας τον δικό του στόχο. Εκτός από τη NASA, η οποία έχει ήδη στείλει το ρομποτικό όχημα Curiosity και σκοπεύει να εγκαταστήσει ανθρώπους στην επιφάνεια του πλανήτη έως το 2035, είναι θερμό το ιδιωτικό ενδιαφέρον για μια εξωγήινη αποικία.

Μία από αυτές τις πρωτοβουλίες είναι το μεγαλεπήβολο πρόγραμμα «Mars One» του Ολλανδού επιχειρηματία Μπας Λάντροπ, που ετοιμάζει ταξίδια στον «κόκκινο πλανήτη» χωρίς εισιτήριο επιστροφής. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί, το 2027 θα φτάσουν στον Αρη οι πρώτοι μόνιμοι κάτοικοι του πλανήτη, οι οποίοι θα είναι παράλληλα πρωταγωνιστές και σε ένα τηλεοπτικό ριάλιτι που έχει φανταστεί ο 38χρονος επιχειρηματίας.

Το 2016 θα ξεκινήσει η δεκαετής εκπαίδευση των 24 ατόμων που έχουν επιλεγεί ανάμεσα σε 200.000 υποψηφίους να γίνουν οι πρώτοι Αρειανοί κάτοικοι, και από την επόμενη δεκαετία θα ξεκινήσει η εκτόξευση ειδικών δορυφόρων και η αποστολή εφοδίων μέσω ρομποτικών οχημάτων. Το πρώτο επανδρωμένο ταξίδι εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει το 2026 και θα φτάσει στην επιφάνεια του Αρη το 2027, με στόχο να πραγματοποιούνται αποστολές κάθε δύο χρόνια.

Σε τροχιά το 2018

Πιο ρεαλιστικό είναι το σχέδιο του 75χρονου Αμερικανού εκατομμυριούχου Ντένις Τίτο, ο οποίος το 2001 ταξίδεψε ως «τουρίστας» με ρωσικό Soyuz στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS). Επόμενος στόχος του Τίτο και της ΜΚΟ του, Inspiration Mars, που συνεργάζεται και με τη NASA, είναι να θέσει το 2018 σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη ένα διαστημικό σκάφος δύο ατόμων που στη συνέχεια θα επιστρέψει στη Γη, σε μια αποστολή διάρκειας 500 ημερών.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον «κόκκινο πλανήτη» έχει δείξει και ο δεύτερος άνθρωπος που πάτησε στη Σελήνη, Μπαζ Ολντριν, ο οποίος θα ανοίξει σύντομα ένα ερευνητικό ίδρυμα και θα ενώσει τις δυνάμεις του με το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Φλόριντα. Στόχος τους να λύσουν το πρόβλημα της κατοικησιμότητας του πλανήτη έως το 2039, την 70ή επέτειο από τον περίπατό του στο Φεγγάρι.

Τα πιο τρελά όνειρα κάνει ο εκκεντρικός επιχειρηματίας Ελον Μασκ που φαντάζεται τον πρώτο άνθρωπο να πατάει στην επιφάνεια του πλανήτη το 2026 και στο μακρινό μέλλον μια αποικία δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων. Με την εταιρεία του Space X θέλει να δοκιμάσει να στείλει το 2018 επτά Αμερικανούς αστροναύτες στον ISS και από εκεί στον Αρη, σε ένα ταξίδι με απώτερο στόχο τη δημιουργία μιας βιώσιμης πόλης... 80.000 κατοίκων. Τις μεγαλύτερες αντιδράσεις όμως έχει προκαλέσει η ιδέα που πρότεινε για να γίνει ταχύτερα ο πλανήτης κατοικήσιμος: τον βομβαρδισμό των πόλων του με θερμοπυρηνικά όπλα!

Σημειώνεται ότι ο συντομότερος δρόμος για τον «κόκκινο πλανήτη» έχει απόσταση 600 εκατομμυρίων χιλιομέτρων και διάρκεια 6 έως 8 μηνών. Εκτός από το κόστος δισεκατομμυρίων δολαρίων που έχει μια επανδρωμένη αποστολή, υπάρχει μια σειρά προβλημάτων που θα πρέπει να επιλυθούν για τη μόνιμη εγκατάσταση ανθρώπων στον Άρη. Το 2020 η NASA θα μεταφέρει ένα δεύτερο ρομποτικό όχημα, το οποίο θα διεξαγάγει για πρώτη φορά ένα πείραμα εξαγωγής οξυγόνου από το διοξείδιο του άνθρακα της αρειανής ατμόσφαιρας, ενώ εταιρείες πειραματίζονται ήδη με την καλλιέργεια τροφίμων σε συνθήκες «κόκκινου πλανήτη».


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.