Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2015

Αναγκαία άμεσα μια λύση για το μεταναστευτικό

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Μετεγκατάσταση 200.000 προσφύγων ζητά ο ΟΗΕ

«Υποχρεωτική συμμετοχή όλων των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ο Υπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Αντόνιο Γκουτέρες απηύθυνε σήμερα έκκληση για την εισδοχή τουλάχιστον 200.000 αιτούντων άσυλο στις χώρες της Ευρωπαϊκή Ένωση και θεωρεί ότι όλα τα μέλη της Ένωσης θα πρέπει να υποχρεωθούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα.

«Τα πρόσωπα που δικαιούνται προστασίας ... θα πρέπει να ενταχθούν σε ένα πρόγραμμα μαζικής μετεγκατάστασης, με την υποχρεωτική συμμετοχή όλων των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μία προκαταρκτική εκτίμηση υποδεικνύει την εν δυνάμει ανάγκη για αύξηση της δυνατότητας μετεγκατάστασης στις 200.000 θέσεις», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε από τη Γενεύη ο Αντόνιο Γκουτέρες.

----------------------

Οι Γερμανοί εργοδότες βλέπουν τους μετανάστες ως «ευλογία»

Υπογραμμίζουν την άμεση ανάγκη για εργατικό δυναμικό.

Ο πρόεδρος του γερμανικού συνδέσμου εργοδοτών Ίνγκο Κράμερ θεωρεί ευλογία τους μετανάστες που φτάνουν στη Γερμανία, η οποία έχει άμεση ανάγκη από εργατικό δυναμικό. Την άποψή του συμμερίζονται και άλλοι Γερμανοί αξιωματούχοι.

Ο Κράμερ σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung επεσήμανε ότι η παροχή βοήθειας στους μετανάστες είναι πρωτίστως ηθικό ζήτημα, όμως τόνισε ότι μπορούν να βοηθήσουν τη Γερμανία και οικονομικά.

Ο πρόεδρος των Γερμανών εργοδοτών επέκρινε σφοδρά το σύστημα παροχής ασύλου που ακολουθεί η χώρα του, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να λαμβάνονται μέτρα ώστε «οι αιτούντες άσυλο να μην μένουν έξω από την αγορά εργασίας για πολλούς μήνες». Παράλληλα ζήτησε να γίνονται μαθήματα γερμανικών στους μετανάστες από την πρώτη ημέρα που φτάνουν στη χώρα, αλλά και να λαμβάνουν άδεια παραμονής οι νέοι που εντάσσονται στο εκπαιδευτικό σύστημα.

«Μέχρι τώρα σχεδόν τους φυλακίζουμε στα κέντρα υποδοχής. Τι αποτέλεσμα περιμένουμε να έχουμε; Τροφοδοτούμε διαμάχες και βανδαλισμούς», πρόσθεσε ο Κράμερ.

Αντίθετα θεωρεί ότι οι μετανάστες αποτελούν μια ευκαιρία για την αγορά εργασίας της Γερμανίας. «Τα επόμενα 20 χρόνια χρειαζόμαστε πολύ περισσότερο εργατικό δυναμικό από αυτό που μπορεί να παράξει η χώρα», εξήγησε, ενώ έκανε λόγο για 500.000 κενές θέσεις εργασίας στη Γερμανία. Μια δυνατότητα θα ήταν αυτές να καλυφθούν με τη γρήγορη απορρόφηση των μεταναστών στην αγορά εργασίας.

Εξάλλου ο Κράμερ χαρακτήρισε «αποκαρδιωτικές» τις διαμαρτυρίες εναντίον των κέντρων υποδοχής μεταναστών, σημειώνοντας ότι πολλές γερμανικές οικογένειες είχαν αναγκαστεί να μεταναστεύσουν μετά το 1945. Μακροπρόθεσμα μάλιστα εκτιμά ότι η ακροδεξιά βία μπορεί να βλάψει οικονομικά τη Γερμανία. «Τέτοιου είδους εικόνες έχουν ολοένα και μεγαλύτερη επιρροή εφόσον συνεχίζονται για μεγάλο διάστημα».

Και ο διευθυντής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας για την Εργασία (BA) Φρανκ-Γιούργκεν Βάιζε πιστεύει ότι οι μετανάστες έχουν μεγάλες πιθανότητες να βρουν εργασία στη Γερμανία.

«Η αγορά εργασίας μας είναι αυτή τη στιγμή σταθερή και σε θέση να δεχθεί νέους εργαζόμενους. Όποιος μιλά καλά γερμανικά και έχει τα προσόντα μπορεί να βρει γρήγορα δουλειά», εξήγησε ο Βάιζε μιλώντας στην εφημερίδα Bild.

Αυτό βέβαια δεν ισχύει για τη μεγάλη πλειονότητα των μεταναστών που φτάνουν στη Γερμανία. «Γι’ αυτό πρέπει να επενδύσουμε άμεσα στη γλώσσα και την εκπαίδευση. Έτσι αυξάνονται οι πιθανότητες να βρουν εργασία και η εργασία είναι η καλύτερη μορφή ενσωμάτωσης».

Όταν ρωτήθηκε αν οι μετανάστες μπορεί να πάρουν τις δουλειές των Γερμανών, ο Βάιζε απάντησε: «Κατηγορηματικά όχι. Οι εταιρείες έχουν τόσες πολλές κενές θέσεις εργασίας όσες ποτέ ως τώρα και εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν πρόβλημα στη συμπλήρωσή τους».

Χωρίς τους μετανάστες η Γερμανία θα χάσει ως το 2025 περισσότερους από 6,5 εκατομμύρια εργαζόμενους, οι οποίοι θα συνταξιοδοτηθούν, και γι’ αυτό τον λόγο «είναι ξεκάθαρο ότι έχει ανάγκη από εξειδικευμένους μετανάστες», ενώ θα πρέπει να προωθήσει την ενσωμάτωσή τους «με απλούς και κατανοητούς κανόνες» και «λιγότερη γραφειοκρατία», τόνισε ο Βάιζε.

Ακόμη και η υπουργός Παιδείας Γιοχάνα Βάνκα εμφανίζεται πεπεισμένη ότι η Γερμανία μπορεί να επωφεληθεί από τους μετανάστες. «Αν μετά την πτώση του Τείχους το 1989 είχε κανείς σκεφτεί μόνο το κόστος, δεν θα μπορούσε να έχει δημιουργηθεί η αλληλεγγύη και η αισιοδοξία τις οποίες ζήσαμε», είπε.

«Αν ο πληθυσμός μας παραμείνει σχεδόν σταθερός, εξαρτώμαστε από τη μετανάστευση», εξήγησε η ίδια.

Τέλος η Βάνκα δήλωσε αισιόδοξη ότι «θα καταφέρουμε να προσφέρουμε έναν δρόμο προς την εκπαίδευση σε πολλούς νεαρούς που έχουν έρθει στη χώρα μας».

----------------------

Η προσφυγική κρίση σε αριθμούς



Το δράμα των προσφύγων και την απροθυμία των ηγετών στην Ευρωπαϊκή Ένωση να κάνουν κάτι αποτυπώνει σε εικόνες και διαγράμματα και γραφήματα η εφημερίδα Financial Times.

Οι φωτογραφίες-σοκ του 3χρονου Αϊλάν Κουρντί που βρέθηκε νεκρός στα τούρκικα παράλια και αναδείχτηκε μέσα σε λίγες ώρες σε σύμβολο του δράματος χιλιάδων προσφύγων.

Η παγκόσμια συγκίνηση και οργή που προκαλούν βροχή από εικόνες για το δράμα των προσφύγων και μεταναστών αμφισβητεί ανοιχτά την πολιτική των κλειστών συνόρων που έχει μετατρέψει την Ευρώπη σε φρούριο και τη Μεσόγειο σε απέραντο νεκροταφείο.

Δείτε τα διαγράμματα στους Financial Times









----------------------

ΟΗΕ: Αριθμός ρεκόρ μεταναστών σε μία ημέρα από την Ελλάδα στα Σκόπια


Αριθμός ρεκόρ περίπου 5.600 προσφύγων και μεταναστών εισήλθε χθες σε μια ημέρα στα Σκόπια μέσω της Ελλάδας, δηλαδή ο διπλάσιος από τον συνηθισμένο αριθμό σε μια ημέρα, ο οποίος ανέρχεται από 2.000 ως 3.000, ανακοίνωσε σήμερα η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

"Χθες 5.600 άνθρωποι εισήλθαν" στα Σκόπια, δήλωσε η εκπρόσωπος της UNHCR Μελίσα Φλέμινγκ σε συνέντευξη Τύπου.

Η ίδια σημείωσε ότι πρόκειται γαι έναν αριθμό ρεκόρ σε μια ημέρα και υπογράμμισε ότι είναι δύσκολο να προβλεφθεί τι θα συμβεί τις ερχόμενες εβδομάδες.

Εν γένει, το κύμα των μεταναστών και των προσφύγων μειώνεται από τον Οκτώβριο λόγω της κακοκαιρίας στη Μεσόγειο. Ωστόσο, όπως εξήγησε η Φλέμινγκ, πέρυσι παρά την κακοκαιρία παρέμεινε υψηλός ο αριθμός των προσφύγων και των μεταναστών που ταξίδεψαν προς την Ευρώπη.

"Η (μεταναστευτική) ροή αυξάνεται", επισήμανε παράλληλα ο εκπρόσωπος της Unicef Μπερτράν Ντεσμουλέν στα Σκόπια, απαντώντας τηλεφωνικώς σε ερωτήσεις των μέσων ενημέρωσης στην Γενεύη.

Ο ίδιος υπογράμμισε επίσης ότι σε διαρκή άνοδο βρίσκεται το ποσοστό των γυναικών και των παιδιών που βρίσκονται μεταξύ των προσφύγων.

"Οι αρχές (των Σκοπίων) καταγράφουν μόνον τους μισούς" που φτάνουν από την Ελλάδα, το οποίο τους εμποδίζει ντε φάκτο να έχουν πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια που διανέμεται στα κέντρα υποδοχής, επισήμανε επίσης ο ίδιος.

Ωστόσο ο εκπρόσωπος της Unicef δεν ήταν σε θέση να εξηγήσει για ποιους λόγους --επιμελητειακούς ή πολιτικούς-- συμβαίνει αυτό.

"Η κυβέρνηση, οι τοπικές αρχές έχουν την υποχρέωση να καταγράφουν τους ανθρώπους που διασχίζουν τα σύνορα", υποστήριξε.

Σχεδόν 365.000 μετανάστες και πρόσφυγες έχουν διασχίσει τη Μεσόγειο από τον Ιανουάριο και περισσότεροι από 2.700 έχουν χάσει τη ζωή τους στην προσπάθειά τους να φτάσουν στην Ευρώπη, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης.

Περισσότεροι από 245.000 έχουν πάει στην Ελλάδα και περισσότεροι από 116.000 στην Ιταλία.

----------------------

Αβραμόπουλος: Υπάρχουν εγκεκριμένα 442 εκατ. ευρώ από την Ε.Ε. για το μεταναστευτικό

Την ανάγκη ενιαίας πολιτικής ασύλου υπογράμμισε ο Φρανς Τίμερμανς.

Στη Κω βρίσκονται από νωρίς το πρωί ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς και ο επίτροπος αρμόδιος για θέματα Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος προκειμένου να ενημερωθούν για τα σοβαρά ζητήματα που έχουν προκληθεί στα νησιά από την μαζική έλευση προσφύγων και μεταναστών.

Παρουσία των δύο επιτρόπων πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο δημαρχείο του νησιού στην οποία μετείχαν ο υπουργός Υγείας Αθανάσιος Δημόπουλος, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Ιωάννης Μουζάλας, ο αναπληρωτής υπουργός για θέματα Ναυτιλίας Χρήστος Ζώης, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου Φώτης Χατζηδιάκος, ο δήμαρχος Κω Γιώργος Κυρίτσης και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συνεχάρη την κοινωνία της Κω και γενικότερα τους Έλληνες πολίτες, για τον ανθρωπισμό που επέδειξαν απέναντι σε χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες και τόνισε πως «θα αποτύχουμε στην προσπάθεια αντιμετώπισης του προβλήματος, αν δεν καταφέρουμε να εφαρμόσουμε στην Ευρώπη ενιαία πολιτική ασύλου».

«Η Ευρώπη είναι σήμερα εδώ» ανέφερε από την πλευρά του ο επίτροπος Μεταναστευτικής Πολιτικής και έδωσε την διαβεβαίωση ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια αντιμετώπισης του μεταναστευτικού, το βάρος του οποίου έχει πέσει κυρίως στα νησιά και καλούνται να αντιμετωπίσουν με πενιχρά μέσα οι νησιωτικές κοινωνίες. Ο κ. Αβραμόπουλος ανέφερε ότι υπάρχουν εγκεκριμένα από την Ε.Ε. 442 εκατ. ευρώ που θα διατεθούν για τη διαχείριση του μεταναστευτικού, ενώ ειδικά για την Κω τόνισε ότι πρέπει άμεσα να υπάρξουν δράσεις και πρωτοβουλίες ταχύτατης διεκπεραίωσης της διαδικασίας ταυτοποίησης και άμεσης μεταφοράς εκτός νησιού, προκειμένου να αποσυμφορηθεί η Κως από τις χιλιάδες των προσφύγων και μεταναστών, που φθάνουν καθημερινά.

Νωρίτερα, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, υποδεχόμενος τους δυο Ευρωπαίους αξιωματούχους, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την παρουσία της στην Κω και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην τοπική κοινωνία της Κω και για τον τρόπο που στάθηκε απέναντι στο πρόβλημα των χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών, τιμώντας με την στάση τους τον ελληνικό και ευρωπαϊκό πολιτισμό.

«Μέχρι σήμερα δώσαμε πολλές μάχες μόνοι μας, άλλες τις κερδίσαμε και άλλες τις χάσαμε. Τον πόλεμο όμως, χωρίς την Ευρώπη στο πλευρό μας, δεν έχουμε ελπίδα να τον κερδίσουμε. Το ότι επιβεβαιώνεται η πρόβλεψη που κάναμε πριν από ένα χρόνο, ότι δηλαδή σύντομα το πρόβλημα αυτό θα βρίσκεται στην αυλή του κάθε Ευρωπαίου, δεν μας χαροποιεί. Σήμερα είναι μια μέρα ελπίδας και μέρα ορόσημο για ένα νέο ξεκίνημα στο μεγάλο αυτό ζήτημα των μεταναστευτικών ροών. Ο χρόνος ανάληψης κοινής ευρωπαϊκής δράσης είναι χθες και ο τόπος είναι η Κως. Ενώνουμε χέρια, δυνάμεις και εμπειρίες για το κοινό ευρωπαϊκό μέλλον» ανέφερε ο κ. Χατζημάρκος στην τοποθέτησή του.

----------------------

Η Σλοβενία θα υποδεχθεί 5.000 μετανάστες

Έτοιμη να συμβάλλει στην επίλυση του μεταναστευτικού.

Η Σλοβενία έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει περίπου 5.000 μετανάστες, σε περίπτωση ανάγκης, όπως ανέφερε ο διοικητής της Διεύθυνσης Προστασίας και Διάσωσης του υπουργείου Άμυνας της χώρας, Σρέτσκο Σέσταν.

Ενώ τα σλοβενικά ΜΜΕ προβάλλουν διαφορετικούς αριθμούς όσον αφορά τις δυνατότητες υποδοχής προσφύγων, ο κ. Σέσταν διευκρίνισε ότι υπάρχουν δυνατότητες στέγασης 3000 ατόμων και ότι αν προστεθούν οι δυνατότητες των δήμων, μπορούν να φιλοξενηθούν στη χώρα 5000 πρόσφυγες.

Η υπουργός Εσωτερικών της Σλοβενίας, Βέσνα Γκιέργκες Ζνίνταρ ανέφερε ότι η χώρα της είναι έτοιμη για ενδεχόμενη άφιξη μεγάλου αριθμού μεταναστών και προσφύγων και ότι διεξάγονται συσκέψεις συντονισμού των δράσεων με 13 δήμους που διαθέτουν χώρους για την εγκατάσταση προσφύγων.

Το κράτος θα καλύψει τα έξοδα για τη διαμονή των προσφύγων και άλλα έξοδα, εξήγησε η υπουργός Εσωτερικών της Σλοβενίας, αλλά αρνήθηκε να διευκρινίσει τον αριθμό των προσφύγων που μπορεί να δεχθεί η χώρα.

Τα κύρια σημεία εισόδου στη Σλοβενία είναι τα σύνορα με την Ουγγαρία και την Κροατία.

Σε χθεσινή σύσκεψη στη Λιουμπλιάνα, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι εννέα δήμων, συζητήθηκαν πιθανές τοποθεσίες, όπου θα δημιουργηθούν κέντρα υποδοχής προσφύγων.

Οι αστυνομικοί θα είναι οι πρώτοι που θα έρχονται σε επικοινωνία με τους πρόσφυγες και θα τους χωρίζουν σε τρεις ομάδες.

Μία ομάδα θα αποτελούν εκείνοι που ζητούν διεθνή προστασία, μία άλλη ομάδα εκείνοι που θα οδηγούνται πίσω σύμφωνα με τον Κανονισμό του Δουβλίνου -για παράδειγμα όσοι δεν προέρχονται από ζώνες πολέμου και η άλλη ομάδα θα είναι εκείνοι που θα ζητούν άδεια μόνο για προσωρινή διαμονή στη χώρα, δήλωσε μετά τη σύσκεψη ο ΓΓ του υπουργείου Εσωτερικών, Μπόστιαν Σέφιτς.

Η υπουργός Εσωτερικών της Σλοβενίας τόνισε ότι σε όλες τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν σε ενδεχόμενη μαζική άφιξη προσφύγων θα ληφθεί υπόψη η ασφάλεια τους, αλλά και η ασφάλεια της χώρας.

----------------------

Διεθνής Αμνηστία: Επιθέσεις με ρόπαλα σε βάρος των μεταναστών στην Κω


Η Διεθνής Αμνηστία, σε δελτίο Τύπου της, διαπιστώνει συνθήκες «κόλασης» για πρόσφυγες και μετανάστες στην Κω, ενώ καταγγέλλει και επιθέσεις σε βάρος προσφύγων και ακτιβιστών.

Όπως περιγράφει η Κονδυλία Γώγου, ερευνήτρια της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ελλάδα, χτες το βράδυ μια ομάδα 15-25 ανθρώπων κρατώντας ρόπαλα επιτέθηκαν σωματικά σε πρόσφυγες στην Κω και φώναζαν «επιστρέψτε στη χώρα σας» και άλλες προσβολές. Επίσης, φέρονται να απείλησαν ακτιβιστές, συμπεριλαμβανομένου και ενός μέλους του προσωπικού της Διεθνούς Αμνηστίας. Σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα, η ομάδα αυτή απέσπασε τη φωτογραφική μηχανή από ακτιβίστρια που τραβούσε φωτογραφίες, τραυματίζοντας μάλιστα την ίδια ελαφρά. Σύμφωνα με την κ. Γώγου, αρχικά η αστυνομία δεν σταμάτησε τη συγκεκριμένη ομάδα και οι μονάδες καταστολής παρενέβησαν με τη χρήση δακρυγόνων για να διαλύσουν το πλήθος μόνο αφότου είχαν ξεκινήσει οι σωματικές επιθέσεις.

Εκτός όμως από την επίθεση σε πρόσφυγες, οι ερευνητές της Διεθνούς Αμνηστίας εντόπισαν πολύ κακές συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες στο νησί. Μικρά παιδιά, ακόμα και μιας εβδομάδας μωρά, βρίσκονταν ανάμεσα στο πλήθος που ήταν αναγκασμένο να περιμένει μέσα στη ζέστη, μερικές φορές για ημέρες, ώστε να καταγραφεί από τις αρχές. Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου της διεθνούς οργάνωσης, λόγω της απουσίας οποιασδήποτε επίσημης δομής υποδοχής, οι περισσότεροι πρόσφυγες διέμεναν σε πολύ κακές συνθήκες, καθώς ανέμεναν να καταγραφούν πριν συνεχίσουν το ταξίδι τους. Οι περισσότεροι από τους πρόσφυγες δεν μπορούν να πληρώσουν για διαμονή και κοιμούνται σε τέντες, σε εξωτερικούς χώρους και σε πολύ κακές συνθήκες ή στο ερειπωμένο ξενοδοχείο «Καπετάν Ηλίας».

Η Διεθνής Αμνηστία λέει ότι οι ερευνητές της συνάντησαν τέσσερα αγόρια, τρία από το Πακιστάν και ένα από την Συρία, 16 ή 17 ετών, που κρατούνταν σε ένα βρόμικο αστυνομικό κρατητήριο μαζί με ενηλίκους, ύποπτους για ποινικά αδικήματα. Οι συνθήκες κράτησής τους ήταν πολύ κακές: παλαιά και βρόμικα στρώματα χωρίς κουβέρτες, σπασμένα φώτα και μια δυνατή οσμή λυμάτων από τις βρόμικες και υπερχειλισμένες τουαλέτες. Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, το αγόρι από τη Συρία δεν είχε πρόσβαση σε δικηγόρο ή νομικές συμβουλές κατά τη διάρκεια των τριών ημερών από τη σύλληψή του.

Όπως καταγγέλλει η Διεθνής Αμνηστία, ενώ κάτοικοι του νησιού και η οργάνωση «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» προσφέρουν βοήθεια, οι τοπικές αρχές έχουν προσφέρει πολύ μικρή βοήθεια, ενώ έχουν κλείσει και τις δημόσιες τουαλέτες. Επίσης, πληροφορίες για τα δικαιώματα και την ταυτοποίηση ευάλωτων ομάδων δεν παρείχαν οι αρχές αλλά το προσωπικό της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες που βρίσκεται στο νησί. Την κατάσταση, σύμφωνα πάντα με τη Διεθνή Αμνηστία, χειροτέρευε η διστακτικότητα των τοπικών αρχών να δημιουργήσουν ένα μόνιμο κέντρο υποδοχής με επαρκή δυναμικότητα και η έλλειψη συντονισμένης και αποτελεσματικής δράσης.

Η Διεθνής Αμνηστία καλεί τις τοπικές αρχές στην Κω να συνεργαστούν με τις κεντρικές αρχές και να εγκαταστήσουν κέντρα υποδοχής με ανθρώπινες συνθήκες, την ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει με ταχύτητα τα μέτρα που εξήγγειλε χτες, συμπεριλαμβανομένης και της επείγουσας αποστολής προσωπικού στο Κέντρο Πρώτης Υποδοχής στην Κω, και την Ευρωπαϊκή Ένωση να παρέχει επείγουσα οικονομική βοήθεια, καθώς και λειτουργική και επιχειρησιακή στήριξη.

----------------------

Νεκροί από ασφυξία οι 71 μετανάστες στην Αυστρία


Οι 71 μετανάστες που βρέθηκαν νεκροί μέσα σε φορτηγό ψυγείο στην Αυστρία, στις 27 Αυγούστου, πέθαναν όπως φαίνεται από ασφυξία, καθώς το σύστημα ψύξης του οχήματος δεν λειτουργούσε, όπως ανακοίνωσε η αυστριακή αστυνομία.

"Δεδομένου του αριθμού των ανθρώπων και του όγκου του διαθέσιμου αέρα, ο θάνατος επήλθε κατά τα φαινόμενα μέσα σε πολύ λίγο χρόνο από τη στιγμή που οι άνθρωποι επιβιβάστηκαν στο φορτηγό, στα σερβο-ουγγρικά σύνορα, με βάση τα πρώτα πορίσματα των νεκροψιών», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Χανς-Πέτερ Ντοσκόζιλ, διοικητής της αστυνομίας του ανατολικού κρατιδίου Μπούργκενλαντ, όπου βρέθηκε το φορτηγό.

Παρότι κανένα θύμα δεν έχει αναγνωριστεί μέχρι σήμερα, η έρευνα οδηγεί στη διαπίστωση ότι πρόκειται για πολίτες από τη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν. "Έχουμε βρει συνολικά 17 ταξιδιωτικά έγγραφα. Βάσει αυτών μπορούμε να προσδιορίσουμε ότι ήταν μια ομάδα ανθρώπων από διαφορετικές χώρες. Σύροι, Αφγανοί, Ιρακινοί πιθανόν είχαν επιβιβαστεί στο φορτηγό", πρόσθεσε.

Ο διοικητής της αστυνομίας πρόσθεσε ότι βρέθηκαν 40 κινητά τηλέφωνα και υπήρξε επικοινωνία με ανθρώπους που είπαν ότι είναι συγγενείς των θυμάτων. Επίσης δύο νήπια ανάμεσα στους 71 νεκρούς, ένα κοριτσάκι βρέφος και ένα μικρό αγόρι, ανήκαν στην ίδια οικογένεια. Ο Ντοσκόζιλ είπε ότι τα θύματα δεν παρουσίαζαν ενδείξεις ότι είχαν προσπαθήσει να διαφύγουν. Υπήρχε οξυγόνο μόνο για μια η μιάμιση ώρα και φαίνεται ότι άρχισαν σταδιακά να χάνουν τις αισθήσεις τους.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι μετανάστες είχαν επιβιβαστεί στο φορτηγό γύρω στις 03.00 ώρα Γκρίνουιτς της 26ης Αυγούστου στα σερβο-ουγγρικά σύνορα, και ο θάνατος συνεπώς επήλθε σχεδόν 24 ώρες πριν από τη στιγμή της μακάβριας ανακάλυψης. Το φορτηγό ψυγείο ήταν "ερμητικά κλειστό", δήλωσε ο Ντοσκόζιλ.

Η μελέτη από ίχνη γενετικού υλικού που βρέθηκε στην καμπίνα του φορτηγού επιβεβαιώνει την εμπλοκή πέντε υπόπτων, τεσσάρων Βουλγάρων και ενός Αφγανού, που συνελήφθηκαν στην Ουγγαρία στο πλαίσιο της έρευνας αυτής.

Παράλληλα σήμερα η βουλγαρική δικαιοσύνη απήγγειλε κατηγορίες σε βάρος τριών ακόμη υπόπτων με την κατηγορία της "συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση". Μεταξύ αυτών, σύμφωνα με τους βούλγαρους ερευνητές και ο οδηγός του φορτηγού.

----------------------

Frontex: Χρηματοδότηση 32 εκατ. ευρώ για το λιμενικό σώμα


Επιπλέον χρηματοδότηση από την FRONTEX ύψους 32 εκατομμυρίων ευρώ, εξασφαλίστηκαν προς όφελος του Λιμενικού Σώματος, μετά τις διμερείς επαφές που είχαν ο υπουργός Ναυτιλίας Χρήστος Ζώης και υπηρεσιακά στελέχη του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής, με το Διευθυντή του Οργανισμού για την Διαχείριση της Συνεργασίας στα Εξωτερικά Σύνορα της Ευρώπης, Fabrice Leggeri και το επιτελείο του.

Οι χρηματοδοτήσεις αυτές αφορούν κυρίως την αναβάθμιση των επιχειρήσεων επιτήρησης των θαλασσίων συνόρων και την ενίσχυση των μηχανισμών Έρευνας και Διάσωσης στο ανατολικό Αιγαίο για όλη τη διάρκεια του έτους 2016.

----------------------

Έκτακτη χρηματοδότηση από την Ε.Ε. ζητά η ΕΛ.ΑΣ.

Αφορά την κάλυψη αναγκών λόγω αυξημένων προσφυγικών ροών.

Αίτημα για έκτακτη χρηματοδότηση, ύψους 6.200.000 ευρώ, απέστειλε το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για την κάλυψη αναγκών που έχουν προκύψει από το μεγάλο πρόβλημα της αθρόας προσέλευσης προσφύγων στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Το αίτημα υπεγράφη από τον υπαρχηγό της ΕΛΑΣ, αντιστράτηγο Κωνσταντίνο Τσουβάλα και εστάλη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή χτες το βράδυ, προκειμένου να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες εκταμίευσης του ποσού, εφόσον εγκριθεί.

Το ποσό αφορά δύο σκέλη των αναγκών της Αστυνομίας, και ειδικότερα, τα περίπου 4.000.000 ευρώ θα διατεθούν για την μεταφορά προσωπικού για την ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων, καθώς και την μεταφορά μηχανημάτων, προκειμένου να προχωρήσουν άμεσα οι ταυτοποιήσεις των προσφύγων ώστε να φύγουν το ταχύτερο για τον Πειραιά και την Ευρώπη.

Τα άλλα 2.000.000 ευρώ, σύμφωνα με το αίτημα της ΕΛΑΣ, ζητούνται για την κάλυψη των εξόδων επιστροφής μεταναστών στις χώρες προέλευσης τους (ένα εκατομμύριο για τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης και ένα για την Αστυνομία).

Από αρμόδια στελέχη της ΕΛΑΣ εκφράζεται η πεποίθηση ότι το κονδύλι θα εγκριθεί και θα διατεθεί άμεσα.

Να σημειωθεί, ωστόσο, ότι το αίτημα για έκτακτη επιχορήγηση της Αστυνομίας κατατέθηκε με αρκετή καθυστέρηση, καθώς η προθεσμία για την υποβολή του έληγε την ερχόμενη Δευτέρα, ενώ έχουν ήδη εγκριθεί ανάλογα αιτήματα του Λιμενικού Σώματος και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ.

Πηγές του Αρχηγείου της ΕΛΑΣ, δήλωσαν ότι είχε υποβληθεί αρχικά αίτημα στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, για συνολικό χειρισμό των αιτημάτων έκτακτης χρηματοδότησης, αλλά τελικά από την Κατεχάκη προχώρησαν ανεξάρτητα.

----------------------

Διπλασιάζει η Γερμανία τη βοήθεια προς την Ελλάδα λόγω προσφύγων

Στα 2,4 εκατ. ευρώ τα μέσα στο πλαίσιο της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Διπλασιάζει η Γερμανία την οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα για την αντιμετώπιση της κατάστασης με τους πρόσφυγες και τη στήριξη των ελληνικών αρχών στην καταγραφή και την ιατρική περίθαλψη των προσφύγων, όπως ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, επισημαίνοντας την ιδιαίτερη επιβάρυνση που υφίσταται η Ελλάδα.

«Η Γερμανία στηρίζει την Ελλάδα στην αντιμετώπιση της κατάστασης με τους πρόσφυγες. Το υπουργείο Εξωτερικών διπλασιάζει στα 2,4 εκατομμύρια ευρώ τα ως τώρα διατιθέμενα μέσα στο πλαίσιο της ανθρωπιστικής βοήθειας, μέσω της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) και του Ερυθρού Σταυρού. Επιπροσθέτως, η γερμανική κυβέρνηση θα στηρίξει την Ελλάδα στην καταγραφή και την ιατρική περίθαλψη των προσφύγων», ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας.

Ο υπουργός εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ δήλωσε σχετικά: «Αποφασίσαμε να διπλασιάσουμε για άλλη μια φορά, στα 2,4 εκατομμύρια ευρώ, τη βοήθειά μας για την Ελλάδα, όπου φθάνουν πολλοί πρόσφυγες. Με αυτόν τον τρόπο σηματοδοτούμε το γεγονός ότι η Ελλάδα υφίσταται ιδιαίτερη επιβάρυνση και ότι δεν έχουμε μόνο απαιτήσεις, αλλά στηρίζουμε την Αθήνα και έμπρακτα ώστε να είναι σε θέση να αντεπεξέλθει».

----------------------

Φυλάκιση για παράνομη διέλευση των συνόρων της Ουγγαρίας

Νόμους για τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών ενέκρινε το Κοινοβούλιο.

Σειρά νόμων που αποσκοπούν στον έλεγχο της ροής των μεταναστών στη χώρα ενέκρινε σήμερα το Κοινοβούλιο της Ουγγαρίας, δίνοντας περισσότερες εξουσίες στην αστυνομία και θεσπίζοντας αυστηρές ποινές, περιλαμβανομένης και της φυλάκισης, για την παράνομη διέλευση των συνόρων.

Η Ουγγαρία κατασκευάζει έναν φράκτη κατά μήκος των συνόρων της με τη Σερβία, ελπίζοντας ότι θα αναχαιτίσει την εισροή μεταναστών, μετά την άφιξη τους τελευταίους μήνες στη χώρα δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων, κυρίως από χώρες όπως η Συρία και το Αφγανιστάν.

Με βάση τους νόμους που ψηφίστηκαν σήμερα η διέλευση ή η πρόκληση ζημιών στον φράκτη θεωρείται ποινικό αδίκημα και η παράνομη διέλευση των συνόρων τιμωρείται με ποινή που φθάνει έως και τα τρία έτη φυλάκισης.

Η νέα νομοθεσία καθιστά δυνατή την υποβολή αιτημάτων ασύλου στα σημεία διέλευσης των συνόρων και επιτρέπει την επίσπευση της διαδικασίας εξέτασής τους.

Ενισχύει επίσης τη δυνατότητα ανάπτυξης στρατού στα σύνορα και υιοθετήθηκε με ευρεία πλειοψηφία 140 ψήφων έναντι 33.

----------------------

Τεράστιο κύμα αλληλεγγύης μετά την εικόνα του μικρού Αϊλάν

Δωρεές που σπάνε κάθε ρεκόρ και κινητοποίηση των πολιτών στο ζενίθ.

Ένα τεράστιο και πρωτόγνωρο κύμα αλληλεγγύης προς τους μετανάστες σε ολόκληρη την Ευρώπη έχει προκαλέσει η φωτογραφία με το άψυχο σώμα του 3χρονου Αϊλάν Κούρντι, του μικρού πρόσφυγα από τη Συρία που πνίγηκε στο Αιγαίο: δωρεές που σπάνε κάθε ρεκόρ, ταμεία έκτακτης ανάγκης και κινητοποίηση των πολιτών στο ζενίθ.

Στην Ολλανδία, όπου οι πολίτες κρατούσαν μέχρι σήμερα σχετικά παθητική στάση ενώπιον της μεταναστευτικής κρίσης, τα στιγμιότυπα που έκαναν το γύρο του κόσμου είχαν μια «τεράστια καταλυτική επίδραση» στο να συγκεντρωθούν δωρεές, διαβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένα στέλεχος του Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες.

«Στο παρελθόν οι πολίτες φοβόντουσαν λίγο την άφιξη των μεταναστών και τώρα συνειδητοποιούν ότι πρέπει να κάνουμε περισσότερα», προσέθεσε το στέλεχος αυτό που δεν θέλησε να κατονομαστεί.

Οι φωτογραφίες με τη σορό του Αϊλάν που έχει εκβραστεί στην παραλία, όπου το αγοράκι φοράει ένα κόκκινο μπλουζάκι και μία μπλε βερμούδα, προκάλεσαν ρίγη συγκίνησης αλλά και σοκ.

Ο αθλητικός κόσμος εκδήλωσε κι αυτός την αλληλεγγύη του: η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή δημιούργησε ένα έκτακτο ταμείο αποδεσμεύοντας 2 εκατομμύρια ευρώ προκειμένου να διοχετευτούν σε προγράμματα βοήθειας προς τους πρόσφυγες, ενώ η ομάδα της Μπάγιερν Μονάχου ανακοίνωσε χθες ότι θα κάνει δωρεά ύψους 1 εκατομμυρίου ευρώ.

Η γερμανική ποδοσφαιρική ομάδα ανακοίνωσε επίσης ότι σχεδιάζει να συγκεντρώσει άλλο ένα εκατομμύριο ευρώ μέσω ενός φιλικού αγώνα που θα διοργανώσει για να το δώσει ως βοήθεια στους πρόσφυγες.

Επιπλέον, οι ποδοσφαιριστές της ομάδας αυτής, που έχει κερδίσει τους περισσότερους τίτλους στη Γερμανία, θα εισέλθουν στο στάδιο Allianz Arena κρατώντας στο ένα τους χέρι ένα μικρό Γερμανό και στο άλλο ένα μικρό πρόσφυγα στον επόμενο αγώνα τους για το Πρωτάθλημα, στις 12 Σεπτεμβρίου.

Δωρεές ρεκόρ

Η μη κυβερνητική οργάνωση της Μάλτας MOAS, που προσφέρει βοήθεια στους πρόσφυγες που διαπλέουν τη Μεσόγειο, έλαβε δωρεές ρεκόρ ύψους 600.000 ευρώ μετά τη δημοσίευση της φωτογραφίας.

«Το αίσθημα αδιαφορίας διαλύεται» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Κριστιάν Περεγκρίν, εκπρόσωπος Τύπου της μη κυβερνητικής οργάνωσης.

Περισσότεροι από 10.000 δωρητές έχουν προσφέρει βοήθεια τις τελευταίες 48 ώρες, κυρίως από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, αλλά επίσης και από την Τουρκία, τη Γερμανία ή ακόμα και τη Βραζιλία, όπως ανακοίνωσε η μαλτέζικη οργάνωση.

Στην Ελβετία, η μη κυβερνητική οργάνωση Δίκτυο της Ευτυχίας έλαβε το ποσό των 600.000 ελβετικών φράγκων (550.000 ευρώ) το διάστημα από τη Δευτέρα έως την Τετάρτη. Από την Πέμπτη αυτή η οργάνωση έχει λάβει συνολικά 1.200.000 ελβετικά φράγκα (1,1 εκατομμύριο ευρώ).

Στο μεταξύ ο Οργανισμός για τους Αιτούντες Άσυλο της Ολλανδίας χρειάστηκε να προσλάβει έξι επιπλέον τηλεφωνητές χθες καθώς δέχθηκε καταιγισμό τηλεφωνημάτων για δωρεές αλλά και εθελοντική εργασία.

Στη Σουηδία, ο Γιόνας Έλγκουιστ, ιδιοκτήτης της εταιρείας τηλεπικοινωνιών B3IT έπεισε τους συνεργάτες του να προσφέρουν ως βοήθεια στους πρόσφυγες τον προϋπολογισμό που προβλέπεται για ένα Σαββατοκύριακο διακοπών στη Ρώμη, ήτοι 400.000 κορώνες (42.000 ευρώ).

«Είχα μόλις φθάσει σε μία συνάντηση όταν είδα τη φωτογραφία του μικρού αγοριού. Συγκλονίστηκα. Θα μπορούσαν να είναι τα παιδιά μου στην θέση του. Μίλησα με τους συναδέλφους μου και αποφασίσαμε να ακυρώσουμε το ταξίδι μας στη Ρώμη» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Στον ιστότοπό της, η σουηδική οργάνωση Radiohjälpen, που συγκεντρώνει κάθε χρόνο δωρεές για ανθρωπιστικά προγράμματα, γνωστοποίησε ότι έχει λάβει δωρέες ύψους 6 εκατομμυρίων και πλέον κορωνών (περίπου 630.000 ευρώ) σε διάστημα λίγων ημερών.

Η φωτογραφία του μικρού Αϊλάν «πραγματικά ενίσχυσε τη δέσμευση» των πολιτών, τόνισε ο Μάλιν Λάγκερ, εκπρόσωπος Τύπου των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

«Καταγράψαμε χθες τις δεκαπλάσιες προσφορές από υποψήφιους δωρητές σε σύγκριση με μια κανονική ημέρα».

Και η Ύπατη Αρμοστεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες κατέγραψε επίσης «μία τεράστια αύξηση» δωρεών, διαβεβαίωσε το Γαλλικό Πρακτορείο η εκπρόσωπος Τύπου Μελίσα Φλέμινγκ, κάνοντας λόγο για «εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια».

Ωστόσο η Ύπατη Αρμοστεία και οι εταίροι της «παραμένουν πραγματικά υποχρηματοδοτούμενοι» υπογράμμισε η Φλέμινγκ: «δεν χρηματοδοτούμαστε παρά μόνο για το 35% των αναγκών των προσφύγων που έχουν ανάγκη από βασική βοήθεια στις χώρες που συνορεύουν με τη Συρία».

Θα «αναζητούν» μετανάστες που έχουν εγκλωβιστεί στην Ουγγαρία

Τουλάχιστον 2.000 άνθρωποι είχαν δηλώσει συμμετοχή έως σήμερα το πρωί στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook σε μία πρωτοβουλία που οργανώνουν πολίτες οι οποίοι προτείνουν να συσταθεί μια αυτοκινητοπομπή ιδιωτικών αυτοκινήτων που από την Κυριακή θα έχει ως στόχο «να αναζητά» και να μεταφέρει χιλιάδες μετανάστες που έχουν εγκλωβιστεί στην Ουγγαρία.

«Ο καιρός των εκκλήσεων προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους πολιτικούς αξιωματούχους έχει παρέλθει, πρέπει να αντιδράσουμε» υπογραμμίζουν οι δημιουργοί του λογαριασμού «Αυτοκινητοπομπή Βουδαπέστη- Βιέννη» που σήμερα το πρωί αριθμούσε ήδη 2.000 συμμετέχοντες.

Μια πρώτη αυτοκινητοπομπή αναμένεται να ξεκινήσει την Κυριακή από τη Βιέννη προκειμένου να «οδηγήσει όσο το δυνατόν περισσότερους πρόσφυγες από τη Βουδαπέστη στη Βιέννη και από εκεί, εφόσον καταστεί δυνατόν, στη Γερμανία».

Οι διοργανωτές της πρωτοβουλίας διευκρινίζουν ότι αντιδρούν με αυτόν τον τρόπο στην απόφαση των ουγγρικών αρχών να αναστείλουν την περασμένη εβδομάδα τα δρομολόγια των τρένων με προορισμό τη δυτική Ευρώπη, ακόμα και για τους μετανάστες που διαθέτουν έγκυρα εισιτήρια.

Τέσσερις ακτιβιστές από την Αυστρία, που θεωρήθηκαν ύποπτοι ότι ήθελαν να μεταφέρουν μετανάστες στην Αυστρία, συνελήφθησαν σήμερα στη Βουδαπέστη και αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης 5 ετών στην Ουγγαρία.

----------------------

Ο πατέρας του 3χρονου Αϊλάν: Θα μείνω για πάντα δίπλα στους δικούς μου


Η τελευταία πράξη του δράματος που συγκλόνισε την Ευρώπη με τα δύο αδερφάκια και την μητέρα τους που βρήκαν τραγικό θάνατο στις ακτές της Τουρκίας, στην προσπάθεια τους να φτάσουν στη «γη της επαγγελίας», παίχτηκε σήμερα στο Κομπάνι της Συρίας. Ο πατέρας έθαψε την οικογένεια του και με δάκρυα στα μάτια, δήλωσε ότι θα μείνει για πάντα κοντά τους.

Ωστόσο, όπως αναφέρει ο πατέρας του 3χρονου Αϊλάν, οι άνθρωποι που τους μετέφεραν προς την Τουρκία, τους είπαν ότι το πέρασμα από την Αλικαρνασσό είναι πιο εύκολο και πιο σύντομο ενώ πλήρωσαν την δεύτερη ημέρα ακόμα 2.000 ευρώ.

Την ίδια στιγμή, συγκλονιστική είναι και η περιγραφή της θείας των παιδιών για τις τελευταίες στιγμές των παιδιών όπως της τις διηγήθηκε ο άτυχος πατέρας.

Δείτε το βίντεο από την ΕΡΤ



----------------------

Χωρίς τέλος οι πνιγμοί μεταναστών στη Μεσόγειο

Δεκάδες ακόμη άτομα έχασαν τη ζωή τους ανοιχτά της Λιβύης.

Περίπου 30-40 άνθρωποι πνίγηκαν στη Μεσόγειο όταν ξεφούσκωσε φουσκωτή λέμβος που μετέφερε 120-140 Σομαλούς, Σουδανούς και Νιγηριανούς, προκαλώντας πανικό στους επιβαίνοντες, αναφέρει σε σημερινή ανακοίνωσή του ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης.

Οι μετανάστες είχαν αναχωρήσει από τη Μισράτα της Λιβύης, όμως έπειτα από 6-7 ώρες η λέμβος τους άρχισε να ξεφουσκώνει και μερικοί από τους επιβαίνοντες έπεσαν στο νερό, αναφέρει στην ανακοίνωση ο εκπρόσωπος του ΔΟΜ Φλάβιο ντι Τζάκομο. Υπάρχουν 91 επιζώντες, προσθέτει.

Νωρίτερα ο ΔΟΜ είχε ανακοινώσει πως είχε πληροφορίες για 40-50 αγνοούμενους.

Πηγή: http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.enikos.gr , http://www.enikos.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.enikos.gr , http://www.enikos.gr , http://www.enikos.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.enikos.gr και http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.