Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2015

Προσφυγικό: Ένα πανευρωπαϊκό πρόβλημα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Δύο μικρά παιδιά, μία τεράστια τραγωδία στη Μεσόγειο

Η ιστορία των δύο αγοριών που χάθηκαν στο ταξίδι για την Κω.


Ο πεντάχρονος Galip και ο τρίχρονος Aylan είχαν επιβιβαστεί σε φουσκωτή λέμβο με επιβάτες πολύ περισσότερους από αυτούς που θα χωρούσε κανονικά. Στη βάρκα στριμώχνονταν πρόσφυγες που άφηναν πίσω τους τη φρίκη της Συρίας και ήλπιζαν να βρουν νέα εστία διασχίζοντας τα νερά της Μεσογείου. Μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή μακριά από τον πόλεμο, τις αγριότητες και την ανείπωτη βαρβαρότητα των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.

Δεν έφτασαν ζωντανοί στη στεριά που τόσο ήλπιζαν να τους επιτρέψει να ζήσουν.

Τα ονόματα Galip και Aylan μπορεί στους περισσότερους να μην λένε τίποτα. Η εικόνα τους όμως να κείτονται νεκρά στις τουρκικές ακτές μας στοιχειώνει και συμπυκνώνει όλο το δράμα των χιλιάδων ανθρώπων που δραπετεύουν από τον τρόμο στις χώρες τους και το μέγεθος της κρίσης που δοκιμάζει την Ευρώπη.

Η βάρκα τους αναποδογύρισε ενώ κατευθύνονταν στην Κω. Τα δύο αγόρια πνίγηκαν μαζί με τη μητέρα τους Rehan. Είναι δύσκολο να πει κανείς αν είναι οι τρεις τους οι πιο τραγικές φιγούρες ή ο πατέρας της οικογένειας, ο Abdullah, που είναι ο μόνος που έμεινε ζωντανός.



«Η γυναίκα μου και τα παιδιά μου είναι νεκρά», ψέλλισε στη θεία των άτυχων αγοριών, όπως αποκάλυψε η ίδια στη Daily Mail.



Τα δύο αγόρια δεν φορούσαν σωσίβια, σύμφωνα με τις πληροφορίες, κι έτσι δεν είχαν σχεδόν καμία ελπίδα όταν η βάρκα τους αναποδογύρισε περίπου μισή ώρα αφότου είχε αποπλεύσει από την Τουρκία.

Συνολικά 13 άνθρωποι- ανάμεσά τους ο Galip, ο Aylan, η μητέρα τους κι άλλα τρία παιδιά- έχασαν τη ζωή τους στο ναυάγιο.

Η φωτογραφία τους από τότε που είχαν κανονική ζωή όπως ο καθένας μας, στην πατρίδα τους το Κομπάνι της Συρίας, να γελούν με ένα λούτρινο αρκουδάκι ανάμεσά τους, είναι η πιο σκληρή υπενθύμιση πως πίσω από τους αριθμούς υπάρχουν ανθρώπινες ιστορίες που θα μπορούσαν να είναι οι ιστορίες του καθένα μας.





Μαζί με τη μοιραία βάρκα από την οποία βρέθηκαν στη θάλασσα τα αδελφάκια από τη Συρία απέπλευσε κι άλλη μία που επίσης αναποδογύρισε. Μπορεί να μην υπάρχουν οι φωτογραφίες των επιβαινόντων που σοκάρουν αλλά κι εκεί χάθηκαν δύο παιδιά, ο 11χρονος Zainb Ahmet-Hadi και ο 9χρονος αδελφός του Hayder. Η μητέρα τους έζησε και ο φακός την αποτύπωσε στην αγκαλιά του μόνου παιδιού της που τα κατάφερε, της Rowad.



Σύμφωνα με έναν από τους επιβάτες, συνολικά 175 άνθρωποι στριμώχτηκαν σε 12 βάρκες. «Πληρώσαμε 2050 ευρώ ο καθένας», λέει στη Daily Mail, «η βάρκα προοριζόταν για 10 άτομα, βυθίστηκε μόλις βγήκαμε στα ανοιχτά. Όποιος δεν ήξερε να κολυμπά δεν είχε ελπίδα».

Τα μικρά παιδιά που χάθηκαν στα νερά της Μεσογείου προστίθενται στους περισσότερους από 2.500 νεκρούς που έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους προσπαθώντας να αφήσουν πίσω τους τη βία, την καταπίεση, την ανέχεια και να φτάσουν μέσω θαλάσσης στην Ευρώπη.

Η «διαδρομή» ανάμεσα στο Μποντρούμ και την Κω είναι από τις συντομότερες οδούς ανάμεσα στην Τουρκία και τα ελληνικά νησιά, περίπου 13 μίλια.

Ο ανώτερος αξιωματούχος του ΟΗΕ Philippe Douste-Blazy, που έχει δει ιδίοις όμμασι τις τραγικές σκηνές που εκτυλίσσονται στη Μεσόγειο, απηύθυνε δραματική προειδοποίηση στους ηγέτες της Ευρώπης.

«Οι πολιτικοί μιλούν για εισβολή, μαζική μετανάστευση. Δημιουργήθηκε κλίμα ξενοφοβίας, εθνικισμού, φόβου», είπε στη βρετανική εφημερίδα Independent.

«Αλλά αυτοί οι λαϊκιστές θα πρέπει να προσέχουν: οι λαοί τις Ευρώπης είναι πιο έντιμοι και έχουν μεγαλύτερη ανθρωπιά από ό,τι νομίζουν και δεν θα τους αρέσει να γίνουν αντικείμενο πολιτικών παιχνιδιών».

Ο Douste-Blazy, που είναι νούμερο 2 στον ΟΗΕ κάτω από τον γενικό γραμματέα, τόνισε πως οι πολίτες πρέπει να δουν τον «απόλυτο τρόμο» αυτού που συμβαίνει και δηλώνει σίγουρος πως τότε θα θέλουν να βοηθήσουν.

---------------

Τα παιδιά που γεννήθηκαν στο σταθμό της Βουδαπέστης

Δύο κοριτσάκια ήρθαν στον κόσμο ενώ οι γονείς τους περιμένουν τα τραίνα για Γερμανία.
Είναι μια μικρή ακτίδα ελπίδας μέσα στην επιτομή της ανθρωπιστικής καταστροφής που παρακολουθεί η Ευρώπη να συντελείται στην «καρδιά» της.

Ανάμεσα σε χαρτόκουτα και κουβέρτες διάσπαρτες στον διεθνή σιδηροδρομικό σταθμό της Βουδαπέστης όπου χιλιάδες πρόσφυγες περιμένουν να τους επιτραπεί να επιβιβαστούν σε τραίνα κυρίως προς τη Γερμανία, δύο νεογέννητα απολαμβάνουν την αγκαλιά των μητέρων τους, αγνοώντας την τραγωδία που εκτυλίσσεται γύρω τους.

Το ένα κοριτσάκι- που σύμφωνα με τη Daily Mail, γεννήθηκε πριν από τέσσερις ημέρες και θα ονομαστεί Sadan, που σημαίνει «καταφύγιο»- γεννήθηκε στην υπόγεια διάβαση δίπλα στον σταθμό Keleti της ουγγρικής πρωτεύουσας, όπου οι γονείς της περιμένουν να ανέβουν στο τραίνο με προορισμό μια καλύτερη και ασφαλέστερη ζωή στην Ευρώπη.



Λίγα μέτρα μακριά, στην αγκαλιά της μαμάς της κοιμάται και η νεογέννητη Shems, που γεννήθηκε χθες μέσα στο χάος και την αγωνία των προσφύγων που κατακλύζουν την ουγγρική πρωτεύουσα.

Το κοριτσάκι- το όνομά της σημαίνει ελπίδα και ήλιος- χρειάστηκε να αντικρίσει για πρώτη φορά τον κόσμο μέσα σε έναν βρώμικο χώρο του υπογείου της Βουδαπέστης καθώς το ασθενοφόρο αρνήθηκε να μεταφέρει τη μητέρα του στο νοσοκομείο.



Χθες βράδυ η μικρή και η μητέρα της πήραν την πολυπόθητη άδεια να επιβιβαστούν σε τραίνο για τη Γερμανία όπου, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, θα τους δοθεί και η απαραίτητη ιατρική φροντίδα.

«Ήταν μια υπέροχη στιγμή αλλά στεναχωρήθηκα που έγινε μέσα σε ένα τόσο απαίσιο μέρος», είπε στην εφημερίδα Sun ένας εθελοντής της Migration Aid που βοήθησε να γεννηθεί η Shems.

Τα δύο νεογέννητα έρχονται να προστεθούν στους 2000 εξαντλημένους και πεινασμένους πρόσφυγες που έστησαν αυτοσχέδιες εστίες μέσα στο σταθμός ενώ περιμένουν να τους επιτραπεί να επιβιβαστούν στα τραίνα. Οι ουγγρικές αρχές τους μπλοκάρουν με το επιχείρημα πως δεν έχουν όλα τα απαραίτητα έγγραφα.

---------------

Die Welt: Σε χώρες της ΕΕ 120.000 μετανάστες από Ελλάδα, Ιταλία και Ουγγαρία

Και «πρόστιμο» σε όσες αρνούνται να δεχθούν αιτούντες άσυλο.
Την άμεση κατανομή 120.000 μεταναστών από την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ουγγαρία στις χώρες μέλη της ΕΕ βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων επιδιώκουν οι Βρυξέλλες, σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Die Welt, η οποία τονίζει επίσης πως προβλέπεται και η επιβολή προστίμου στις χώρες που αρνούνται να δεχθούν αιτούντες άσυλο.

Επικαλούμενη υψηλόβαθμους Ευρωπαίους αξιωματούχους η εφημερίδα σημειώνει πως αναμένεται να κατανεμηθούν στις χώρες της ΕΕ 54.000 μετανάστες που αυτή τη στιγμή βρίσκονται στην Ουγγαρία, 50.400 από την Ελλάδα και 15.600 από την Ιταλία.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ σκοπεύει να υποβάλει πρόταση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την επόμενη Τετάρτη.

Τα κριτήρια για την κατανομή των μεταναστών θα είναι ο πληθυσμός της χώρας υποδοχής, η οικονομική της ισχύς, το ποσοστό ανεργίας, αλλά και η μέχρι τώρα επιβάρυνση της χώρας από τους μετανάστες.

Ήδη τον Μάιο η Επιτροπή είχε προτείνει την κατανομή 40.000 μεταναστών από την Ελλάδα και την Ιταλία στις χώρες της ΕΕ βάσει ποσοστώσεων. Παρόλα αυτά τα κράτη μέλη είχαν απορρίψει την πρόταση αυτή. Μέχρι στιγμής περίπου 33.000 μετανάστες έχουν κατανεμηθεί στις χώρες της ΕΕ.

Στη νέα της πρόταση η Κομισιόν θα δίνει τη δυνατότητα στις χώρες που δεν είναι έτοιμες να δεχθούν μετανάστες να πληρώνουν ένα ποσό στο νέο ταμείο της ΕΕ, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για τη χρηματοδότηση της μεταναστευτικής πολιτικής.

Επιπλέον ο Γιούνκερ θα προτείνει τη δημιουργία ενός ταμείου για την οικονομική υποστήριξη αφρικανικών χωρών, όπως το Τσαντ και οι χώρες στο Κέρας της Αφρικής.

Ως τέταρτο μέτρο για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης, ο Γιούνκερ θα προτείνει τη μόνιμη και υποχρεωτική ισχύ των κριτηρίων για την κατανομή των μεταναστών.

---------------

Παγκόσμιο σύμβολο της τραγωδίας στη Μεσόγειο το 3χρονο αγγελούδι

Αρκετοί σκιτσογράφοι θέλησαν να πουν αντίο στον Αϊλάν Κουρντί, το 3χρονο αγοράκι από τη Συρία που βρήκε τραγικό θάνατο από πνιγμό στο Αιγαίο με την φωτογραφία του να κάνει τον γύρο του κόσμου προκαλώντας θλίψη και ερωτηματικά σε όσους τη βλέπουν.

Η εικόνα του 3χρονου αγοριού που κείτονταν νεκρό πλάι στο κύμα στην παραλία της Αλικαρνασσού, συγκλόνισε την παγκόσμια κοινότητα.

Ο 3χρονος Αϊλάν και ο αδελφός του, ο 5χρονος Γκαλίπ, ο οποίος επίσης δεν επέζησε από το ναυάγιο, Κούρδοι της Συρίας, ξεκίνησαν μαζί με τους γονείς τους από το Κομπάνι, μια πόλη - φάντασμα, μετά τις επιθέσεις των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, για να διασχίσουν το Αιγαίο και να φτάσουν στην Κω. Τελικός τους προορισμός θα ήταν ο Καναδάς, όπου ήδη είχαν μεταναστεύσει συγγενείς της οικογένειας.



Ταξίδευαν με μια σάπια βάρκα στην οποία επέβαιναν συνολικά 17 άτομα. Η βάρκα ανετράπη αμέσως μόλις απομακρύνθηκε από τα παράλια της Τουρκίας και βγήκε στην ανοικτή θάλασσα, μόλις 30 λεπτά μακριά από το τουριστικό θέρετρο Μπόντρουμ της Τουρκίας. Τα δύο παιδιά δεν φορούσαν σωσίβια και η βάρκα αναποδογύρισε νύχτα. Παρά το γεγονός ότι η θάλασσα ήταν ήρεμη, τα δύο παιδιά δεν κατάφεραν να αποφύγουν τον πνιγμό. Δίπλα στα άψυχα σώματα των παιδιών βρέθηκε και η μητέρα τους, Ρεχάν, επίσης νεκρή.

Τραγική φιγούρα, ο μοναδικός επιζών, ο πατέρας τους, Αμπντουλάχ. Η αδερφή του, η οποία ζει μόνιμα εδώ και 20 χρόνια στο Βανκούβερ του Καναδά, πληροφορήθηκε τα τραγικά νέα από τον Αμπντουλάχ με τη φράση «Η γυναίκα μου και τα δύο αγόρια μου είναι νεκρά.»

Η οικογένεια, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε δεχθεί πρόσκληση για να μεταβούν στον Καναδά, αλλά αντιμετώπιζε προβλήματα με τουρκικές αρχές που δεν έδιναν βίζα.

Δείτε τα σκίτσα:



















---------------

ΟΗΕ: Πάνω από 200.000 πρόσφυγες έφτασαν εφέτος στην Ελλάδα

Εξαπλάσιος ο αριθμός αυτός σε σχέση με τον περυσινό.
Πάνω από διακόσιες χιλιάδες πρόσφυγες έχουν αφιχθεί φέτος στην Ελλάδα, αριθμός που είναι εξαπλάσιος από πέρυσι και μεγαλύτερος από τον αριθμό των προσφύγων σε όλο τον μεσογειακό χώρο μέσα στο 2014, τονίζει η εκπρόσωπος της Υπάτης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, Μελίσα Φλέμινγκ, σε σημερινή συνέντευξή της σε αυστριακή εφημερίδα.

Όπως επισημαίνει, οι διακινητές προσαρμόζονται πολύ γρήγορα στις αλλαγμένες καταστάσεις και έχουν επεκτείνει τις δραστηριότητές τους, ωστόσο η ρίζα του προβλήματος δεν βρίσκεται στους διακινητές αλλά στις άλυτες διενέξεις και στους συνεχιζόμενους πολέμους, όπως επίσης στις διαρκώς επιδεινούμενες συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στις γειτονικές χώρες.

Σύμφωνα με την κ. Φλέμινγκ, οι περισσότεροι πρόσφυγες που καταφθάνουν τώρα προέρχονται από τη Συρία, της οποίας οι γειτονικές χώρες υποδέχονταν γενναιόδωρα έως τώρα πρόσφυγες, (συνολικά τέσσερα εκατομμύρια), ωστόσο σήμερα, έπειτα από πέντε χρόνια πολέμου, οι χώρες αυτές έχουν φτάσει σε ένα σημείο που κλείνουν ολοένα και περισσότερο τα σύνορά τους. Ο Λίβανος, για παράδειγμα, φιλοξενεί 1,2 εκατομμύρια πρόσφυγες, ενώ ο πληθυσμός του ανέρχεται σε τέσσερα εκατομμύρια κατοίκους.

Η εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας σημειώνει ότι στην Ευρώπη, με τα 500 εκατομμύρια κατοίκους, έφθασαν φέτος 300.000 πρόσφυγες, τη στιγμή που εκατομμύρια πρόσφυγες φιλοξενούνται στις γειτονικές με τη Συρία χώρες.

Κατά την άποψή της, η Ευρώπη έχει καλές υποδομές και είναι σίγουρα σε θέση να αντιμετωπίσει την κατάσταση, εφόσον το ευρωπαικό σύστημα παροχής ασύλου μεταρρυθμιστεί κατά τρόπο ώστε να είναι λειτουργικό και να γίνεται κατανομή των βαρών σε περισσότερες χώρες.

Δεν μπορεί, όπως παρατηρεί, να συνεχίζεται μια κατάσταση, όπου η Γερμανία και η Σουηδία δέχονται το 43ο/ο των αιτούντων άσυλο, ενώ και η Αυστρία, σε σχέση με τον πληθυσμό της, βρίσκεται στην κορυφή των χωρών που δέχονται τους αιτούντες άσυλο.

Στη συνέντευξή της η κ. Φλέμινγκ ασκεί κριτική στην Ευρώπη, η οποία, όπως σημειώνει, ενόσω οι πρόσφυγες από τη Συρία κατέφευγαν στην Ιορδανία και στο Λίβανο, μπορούσε πρακτικά να αδιαφορεί, όμως αυτό δεν είναι τώρα πλέον δυνατό.

---------------

Η Γερμανία αναμένει 800.000 αιτούντες άσυλο φέτος

Τέσσερις φορές περισσότεροι από το 2014.
Η Γερμανία αναμένει φέτος 800.000 αιτούντες άσυλο, τέσσερις φορές περισσότερους απ’ ό,τι το 2014, δήλωσε σήμερα η γερμανίδα υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Αντρέα Νάλες.

«Ως μια από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου, με καλές υποδομές, βιώσιμο κράτος πρόνοιας και σταθερό πλεόνασμα του προϋπολογισμού, είμαστε σε θέση να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων», δήλωσε η Νάλες σε ενημέρωση των δημοσιογράφων ενόψει της συνεδρίασης της Ομάδας των 20 (G20) που ξεκινά αύριο στην πρωτεύουσα της Τουρκίας.

Η ίδια πρόσθεσε ότι η γερμανική κυβέρνηση καθιστά ευκολότερη την πρόσβαση όσων αιτούνται άσυλο καθώς και των μεταναστών στην αγορά εργασίας.

Θα πρέπει να υπάρξει μια δικαιότερη κατανομή των προσφύγων ανάμεσα στα κράτη-μέλη της ΕΕ, ενώ η αποτυχία να αντιμετωπιστεί συλλογικά η μεταναστευτική κρίση θα μπορούσε να επηρεάσει «την ιδέα της Ευρώπης», δήλωσε η Νάλες.

Παράλληλα, η Γερμανίδα υπουργός απέρριψε τα σχόλια που έκανε νωρίτερα στις Βρυξέλλες ο ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν ότι η τωρινή κρίση είναι γερμανικό πρόβλημα.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.enikos.gr , http://www.newsbeast.gr και http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.