Τρίτη 9 Ιουνίου 2015

Υποχρεωτική η δημοσίευση των δαπανών των ΜΚΟ

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Στόχος της κυβέρνησης η διαφάνεια.

Την υποχρέωση των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων να δημοσιεύουν τις δαπάνες τους από κερδοσκοπικούς φορείς, που επιχορηγούνται από τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, με ποσό άνω των 3.000 ευρώ ετησίως, επισημαίνει σε εγκύκλιό του, προς όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Γιώργος Κατρούγκαλος.

Πρόκειται για το άρθρο 16 του νόμου 4305/2014 (που έφερε η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης), το οποίο αφορά Αστικές Μη Κερδοσκοπικές Εταιρείες, Σωματεία, Ιδρύματα, Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις και μη κερδοσκοπικούς φορείς και συνιστά καινοτομία προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της λογοδοσίας.

Επίσης, σημειώνεται ότι δρα συμπληρωματικά με τη σχετική διάταξη του ν. 3861/2010, σύμφωνα με την οποία αναρτώνται στο διαδίκτυο «πράξεις δωρεών, επιχορηγήσεων, παραχώρησης χρήσης περιουσιακών στοιχείων από το δημόσιο, τα ΝΠΔΔ, τους φορείς των ΟΤΑ ή φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα σε φυσικά πρόσωπα, νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου και νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου».

Όπως αναφέρεται, επιτυγχάνεται η διαφάνεια, με τη σχετική διάταξη, και για τον τρόπο με τον οποίο αξιοποιήθηκε η επιχορήγηση, ενώ με σχετική Υπουργική Απόφαση (του 14/1/2015) καθορίζονται θέματα που αφορούν, μεταξύ άλλων, τους όρους και προϋποθέσεις, τη διαδικασία και το χρόνο ανάρτησης δαπανών επιχορηγούμενων φορέων.

Τέλος, επισημαίνεται ότι σύμφωνα με τις προβλέψεις αναρτώνται στο πρόγραμμα Διαύγεια μέχρι τις 29/2/2016 στοιχεία που αφορούν δαπάνες συντελεσθείσες από 1/1/2015 έως 31/12/2015.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.