Τρίτη 9 Ιουνίου 2015

Στο μικροσκόπιο του ΣτΕ το νομικό καθεστώς του Ιερού Ιδρύματος Ευαγγελιστρίας Τηνού

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Στην Ολομέλεια έχει προσφύγει ο δήμος του νησιού.

Η διαμάχη που έχει ξεσπάσει μεταξύ του Δήμου Τήνου και του Πανελλήνιου Ιερού Ιδρύματος Ευαγγελιστρίας Τήνου (Π.Ι.Ι.Ε.Τ.) έφτασε στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Οι δικηγόροι των δυο πλευρών διασταύρωναν σήμερα τα νομικά τους επιχειρήματα ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου σχετικά με την αλλαγή του νομικού καθεστώς του Ιδρύματος η εποπτεία του οποίου ανήκει πλέον στην Εκκλησία αλλά και τις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν (7.12.2014) για την ανάδειξη των εννέα αιρετών μελών της διοικούσας επιτροπής του.

Σύμφωνα με το νόμο «Λοβέρδου» (νόμος 4301/7-10-2014) το Π.Ι.Ι.Ε.Τ. παύει να εξαιρείται από τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδας (που αποτελεί νόμο του κράτους). Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι από αυτοτελές κοινωφελές ίδρυμα, μετατρέπεται σε εκκλησιαστικό.

Ακόμη, το άρθρο 26 του ίδιου νόμου αλλάζει τη διαδικασία εκλογής της διοικούσας επιτροπής και ο εκάστοτε μητροπολίτης αποκτά τη δυνατότητα να συμμετέχει στην εκλογή του αντιπροέδρου και γραμματέα της Διοικούσης Επιτροπής του Ιδρύματος με διπλή ψήφο.

Ο Δήμος Τήνου υποστηρίζει ότι ο επίμαχος νόμος είναι αντισυνταγματικός, καθώς, μεταξύ των άλλων, προσκρούει στην αρχή της διάκρισης των κρατικών υποθέσεων από τις εκκλησιαστικές, αλλά και επειδή ο τοπικός Μητροπολίτης έχει διπλή ιδιότητα, αυτή του ελέγχοντος και του ελεγχόμενου.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.