Παρασκευή 13 Μαρτίου 2015

Προβλήματα και λύσεις στην ακτοπλοΐα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Συνάντηση ΝΕΛ με τους απλήρωτους ναυτικούς του «Ταξιάρχη»

Εδώ και 20 μέρες Λήμνος και Άη Στράτης δεν έχουν απευθείας δρομολόγιο από το Λαύριο.
Συνάντηση με τους απλήρωτους, επί 8 μήνες, ναυτικούς του πλοίου «Ταξιάρχης» και με εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας θα έχει η διοίκηση της Ναυτιλιακής Εταιρείας Λέσβου (ΝΕΛ). Η τριμερής συνάντηση αναμένεται να πραγματοποιηθεί πάνω στο πλοίο «Ταξιάρχης».

Τονίζεται ότι, λόγω της επίσχεσης εργασίας, εδώ και 20 ημέρες, η Λήμνος και ο Άη Στράτης δεν έχουν απευθείας δρομολόγιο από το Λαύριο, με αποτέλεσμα δεκάδες οδηγοί φορτηγών που θέλουν να μεταφέρουν προϊόντα, να εξυπηρετούνται με το δρομολόγιο της γραμμής από τον Πειραιά ,που φθάνει στα δύο νησιά μετά από 22 ώρες. Το «Ταξιάρχης» προσεγγίζει τα δύο αυτά νησιά από το Λαύριο στις μισές ώρες.

Πρόβλημα υπάρχει επίσης και για τους οδηγούς φορτηγών, που θέλουν να μεταφέρουν προϊόντα από ένα το ένα νησί στο άλλο, καθώς το πλοίο της γραμμής μέχρι να προσεγγίσει το λιμάνι της Λήμνου έχει σταματήσει σε άλλα 9 λιμάνια, που φορτώνουν και ξεφορτώνουν δεκάδες φορτηγά.

Το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου ανακοίνωσε, χθες, ότι σήμερα θα εκταμιευθεί το εγκεκριμένο ποσό των 420.044,99 ευρώ για την αποπληρωμή των εκτελεσθέντων δρομολογίων Ιανουαρίου 2015 του πλοίου «Ταξιάρχης» της εταιρείας Σι Λινκ Ν.E., το οποίο με βάση τη σύμβαση 3328.1.7.11 έχει τη συμβατική υποχρέωση να εκτελεί το δρομολόγιο Λαύριο- Αγ.Ευστράτιος-Λήμνος. Μετά τις προβλεπόμενες κρατήσεις 30% υπέρ δημοσίου, το τελικό ποσό που θα εκταμιευθεί υπέρ της εταιρείας είναι 294.031,49 ευρώ.

Επισημαίνεται, ότι από το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, το δημόσιο δεν έχει τη δυνατότητα άμεσης παρακράτησης υπέρ των εργαζομένων.Γι' αυτό έχει κινηθεί ήδη διαδικασία προτεινόμενης νομοθετικής ρύθμισης, για να ενισχυθεί η προτεραιότητα υπέρ των ναυτικών.

Μετά την προαναφερθείσα εξόφληση και με δεδομένο ότι δεν εκκρεμεί άλλη οφειλή του υπουργείου, για τη συγκεκριμένη σύμβαση, εάν το πλοίο «Ταξιάρχης» δεν εκτελέσει άμεσα το δρομολόγιο Λαύριο - Αγ.Ευστράτιος - Λήμνος, θα ακολουθηθούν οι προβλεπόμενες από το νόμο και τη σύμβαση ενέργειες.


--------------

Απλήρωτοι 10 μήνες οι εργαζόμενοι του πλοίου «Παναγία Τήνος»

Συνεχίζεται η επίσχεση εργασίας.
Επίσχεση εργασίας λόγω μη καταβολής δεδουλευμένων, πραγματοποιεί από τις 27 Φεβρουαρίου το πλήρωμα του επιβατηγού οχηματαγωγού πλοίου «Παναγία Τήνου» της ναυτιλιακής εταιρείας Ventouris Lines, που έχει αποδρομολογηθεί από την άγονη γραμμή Κύθηρα-Αντικύθηρα-Κίσσαμο.

Ήδη, με πρωτοβουλία του αναπληρωτή υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου Θοδωρή Δρίτσα και του αρχηγού του Λιμενικού Σώματος Αθανάσιου Αθανασόπουλου, έχει εξασφαλιστεί η σίτιση στους απλήρωτους ναυτικούς για μια εβδομάδα.

Πηγές από το υπουργείο Ναυτιλίας αναφέρουν ότι έχει κινηθεί ήδη η διαδικασία προκειμένου να τεθούν σε καθεστώς προστασίας τα 23 από τα 46 άτομα πλήρωμα, ενώ βρίσκεται προς επεξεργασία νομοθετική ρύθμιση, που στις περιπτώσεις επιδοτούμενων άγονων γραμμών από την καταβολή των μισθωμάτων στις εταιρείες, θα διασφαλίζονται πρώτα οι οφειλές των απλήρωτων ναυτικών και αυτά τα χρήματα δεν θα μπορεί να τα κατασχέσει κάποιος τρίτος ούτε να τα χρησιμοποιήσει η πλοιοκτήτρια εταιρεία για άλλους σκοπούς.

Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ) η Ventouris Lines οφείλει δεδουλευμένους μισθούς στο πλήρωμα του πλοίου «Παναγία Τήνου» που φθάνουν και τους 10 μήνες ενώ η εν λόγω εταιρεία διέκοψε την τροφοδοσία και διατροφή των ναυτικών.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το νόμο 3816/2010, στην περίπτωση εγκατάλειψης Ελλήνων ναυτικών, που είναι ναυτολογημένοι σε πλοία υπό ελληνική σημαία ή ξένη, συμβεβλημένα με το «Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο», λόγω μη τήρησης από τον πλοιοκτήτη των διατάξεων περί μισθοτροφοδοσίας, το ΝΑΤ καταβάλλει από το ειδικό «Κεφάλαιο Ασθένειας και Ανεργίας» έναντι των καθυστερημένων βασικών μισθών και επιδομάτων, αποδοχές μέχρι ενός τριμήνου, όπως αυτές καθορίζονται από τις οικίες συλλογικές συμβάσεις.

Η καταβολή αυτή γίνεται με βάση κατάσταση, που περιλαμβάνει το πλήρωμα και τις αποδοχές του και έχει εγκριθεί από την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία ή από την ειδική Επιτροπή στην οποία συμμετέχουν, ένας εκπρόσωπος από την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, ένας εκπρόσωπος από υπουργείο Ναυτιλίας και ένας από την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία.


--------------

Αποκαθίσταται η ακτοπλοϊκή σύνδεση της Λήμνου και του Αγ.Ευστρατίου με το Λαύριο

Έληξε η επίσχεση εργασίας στο πλοίο «Ταξιάρχης».
Αναχωρεί απόψε το βράδυ από το λιμάνι του Λαυρίου για το καθιερωμένο δρομολόγιό του (Λαύριο-Αγ.Ευστράτιος-Λήμνος) το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Ταξιάρχης», μετά τη λήξη της επίσχεσης εργασίας από το πλήρωμα για μη καταβολή δεδουλευμένων.

Όπως έγινε γνωστό το μεσημέρι από το διοίκηση της Ναυτιλιακής Εταιρείας Λέσβου επήλθε συμφωνία με τους εργαζόμενους για το θέμα των οφειλών των δεδουλευμένων σε μια προσπάθεια να υπάρξει εργασιακή ειρήνη, αλλά και να αποκατασταθεί η συγκοινωνιακή κάλυψη της Λήμνου και του Άη Στράτη από το Λαύριο.

Το «Ταξιάρχης» πραγματοποιεί το συγκεκριμένο δρομολόγιο από το Λαύριο τρεις φορές την εβδομάδα.

Σημειώνεται ότι το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου εκταμίευσε σήμερα το εγκεκριμένο ποσό των 420.044,99 ευρώ για την αποπληρωμή των εκτελεσθέντων δρομολογίων Ιανουαρίου 2015 του πλοίου, το οποίο με βάση τη σύμβαση 3328.1.7.11 έχει τη συμβατική υποχρέωση να εκτελεί το δρομολόγιο Λαύριο- Αγ.Ευστράτιος-Λήμνος.

Μετά τις προβλεπόμενες κρατήσεις 30% για το Δημόσιο, το τελικό ποσό που θα εκταμιευθεί υπέρ της εταιρείας είναι 294.031,49 ευρώ.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr και http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.