Παρασκευή 13 Μαρτίου 2015

Προβλήματα από την κακοκαιρία

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Χιόνια στην ορεινή Πελοπόννησο

Δεν υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα στο οδικό δίκτυο.
Χειμωνιάτικο είναι το σκηνικό του καιρού στην ορεινή Πελοπόννησο, όπου χιονίζει από τα ξημερώματα σήμερα. Ήδη το έχει στρώσει σε πολλά χωριά της Γορτυνίας, στην ορεινή Κυνουρία, αλλά και στην ορεινή δυτική Κορινθία, χωρίς όμως να έχουν παρατηρηθεί ιδιαίτερα προβλήματα στο οδικό δίκτυο.

Οι Αρχές τονίζουν, ωστόσο, ότι οι οδηγοί που θα κινηθούν στο ορεινό οδικό δίκτυο οφείλουν να έχουν μαζί τους αντιολισθητικές αλυσίδες.

Με δυσχέρεια και μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων, διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων από το 11ο έως το 18ο χλμ της επαρχιακής οδού Γκούρας- Δερβενίου, από το 10ο έως το 16ο χλμ της επαρχιακής οδού Γκούρας-Κιάτου και από το 10ο έως το 18ο χλμ της επαρχιακής οδού Γκούρας-Λυκουριάς.

-----------

Στο επίκεντρο η αντιπλημμυρική προστασία του Έβρου

Συνάντηση του περιφερειάρχη Αν. Μακεδονίας – Θράκης με τον νομάρχη Αδριανούπολης.
Την πρόθεσή του να αποστείλει επιστολή στην κυβέρνηση για το θέμα της αντιπλημμυρικής προστασίας του Έβρου, ιδιαίτερα δε, μετά τις τελευταίες πλημμύρες που έπληξαν πολλές περιοχές και οδήγησαν σε καταστροφή ζωικού κεφαλαίου, καλλιεργειών και προκάλεσαν ζημιές, επισήμανε ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης Γιώργος Παυλίδης.

Με αφορμή την επίσκεψη που έκανε, επικεφαλής αντιπροσωπείας στην Αδριανούπολη της Τουρκίας, όπου συναντήθηκε με το νομάρχη Αδριανούπολης και τουρκική αντιπροσωπεία για διάφορα ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος, ο κ. Παυλίδης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τόνισε πως υπήρξε σύμπτωση απόψεων των δύο πλευρών ότι πρέπει να δρομολογηθεί η διαδικασία καθαρισμού της κοίτης του ποταμού Έβρου, για τη διευκόλυνση της ροής των υδάτων και την αποφυγή των καταστροφών. «Διαπιστώθηκε ότι κάτι πρέπει να γίνει. Ό,τι γίνει, πρέπει να αποφασιστεί σε διακρατικό επίπεδο, όλα τα προβλήματα πρέπει να αντιμετωπιστούν» επισήμανε ο κ. Παυλίδης.
Στην ίδια συνάντηση, προτάθηκε από ελληνικής πλευράς και συμφωνήθηκε, κατά την διάρκεια των πλημμυρικών φαινομένων, να υπάρξει διαρκές, ευέλικτο και αμοιβαίο σύστημα ταχείας ενημέρωσης και άμεσης συνεργασίας. Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης πρότεινε μέλη για την αντίστοιχη επιτροπή. Δηλαδή, όπως εξήγησε ο κ. Παυλίδης, «αν υπάρχει κάποιο ζήτημα που πρέπει να το ξέρουμε για να μην πνιγούμε, να το γνωρίζουμε, να έχουμε πληροφόρηση και να λαμβάνουμε τα απαραίτητα μέτρα».

Εξάλλου, προτάθηκε από ελληνικής πλευράς να υπάρξει για όλο το μήκος του ποταμού Έβρου ένα ψηφιακό πρόγραμμα το EVROS FORECAST με στόχο την σύνταξη πλημμυρικών χαρτών, για διάφορα σενάρια πλημμύρας ανάλογα με τις αντίστοιχες παροχές, με στόχο την πρόληψη. Το σύστημα αυτό προτίθεται να το υλοποιήσει η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Επίσης, η ελληνική πλευρά πρότεινε και συμφωνήθηκε να εγκατασταθεί σύστημα έγκαιρης αμοιβαίας πληροφόρησης και προειδοποίησης πλημμυρικών κινδύνων για την άμεση ενημέρωση του μεγέθους των παροχών και του χρόνου άφιξης της ποσότητας των υδάτων ανά κρίσιμο σημείο. Πρόκειται - όπως διευκρίνισε ο κ. Παυλίδης - για τις μετρήσεις που γίνονται, οι οποίες ενδιαφέρουν την ελληνική πλευρά. «Κάνουν μετρήσεις στα σημεία που 'περνά' ο Έβρος εκτός Ελλάδας. Τις θέλουμε αυτές, διότι πιο κάτω έχουμε περιοχές, όπως Πύθιο, Διδυμότειχο που δέχονται έντονες πιέσεις» πρόσθεσε ο κ. Παυλίδης.

Στην ίδια συνάντηση συμφωνήθηκε, έπειτα από πρόταση της ελληνικής πλευράς αναφορικά με τα συστήματα μέτρησης στάθμης ύδατος, η μέτρηση να γίνεται σε απόλυτα υψόμετρα από την θάλασσα συγκρίσιμα με τις αντίστοιχες στάθμες στέψης αναχωμάτων. Επίσης, ζητήθηκε από ελληνικής πλευράς να υπάρξει ενημέρωση των τεχνικών εκπροσώπων μας σχετικά με την μελέτη κατασκευής από την Τουρκία ενός καναλιού εκτόνωσης υδάτων στην περιοχή του Κάραγατς.

Ένα άλλο θέμα που συζητήθηκε ήταν ο συντονισμός στην παρέβρια καταπολέμηση κουνουπιών και συμφωνήθηκε ταυτόχρονη και από κοινού πραγματοποίηση ψεκασμών, στις ίδιες περιοχές, προς όφελος των πολιτών των δύο χωρών και ανταλλαγή στοιχείων με τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες για άμεση ενημέρωση.

Για το θέμα των ζωονόσων «συμφωνήθηκε η σύσταση αμοιβαίου διαρκούς μηχανισμού ενημέρωσης της εξέλιξης των ζωονόσων και συνεργασία με στόχο να μπορέσουμε λόγω της διασυνοριακής περιοχής να περιορίσουμε την μετάδοσή τους» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr και http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.