Κυριακή 22 Μαρτίου 2015

Όταν η μητέρα παραμελεί συναισθηματικά το παιδί της

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Είναι φυσικό ένα παιδί να νιώθει ότι δεν έχει θέση στη ζωή της μητέρας του, όταν νιώθει παραμελημένο &συναισθηματικά στερημένο από μητρική φροντίδα και προσοχή, ιδιαίτερα όταν βιώνει διακρίσεις σε βάρος του σε σύγκριση με τα αδέλφια του. Τα βιώματα αυτά γεμίζουν το παιδί με συναισθήματα αδικίας & απογοήτευσης εξαιτίας της προσοχής που δεν πήρε όταν την είχε ανάγκη. Του μένει ένα συναισθηματικό κενό, ένα συναίσθημα ανικανοποίητης αγάπης και φροντίδας. Το γεγονός αυτό το στιγματίζει και το γεμίζει με συναισθήματα και αδικίας. Ακόμα και όταν μεγαλώσει μπορεί να νιώθει συναισθηματική ανασφάλεια

Η ‘αρχική απόρριψη’ λειτουργεί ακόμα, σαν εμπόδιο στη φυσιολογική, συναισθηματική εξέλιξη, ισορροπία και ευτυχία του. Πρέπει νωρίς να τολμήσει να αντιμετωπίσει τα άλυτα βιώματα & τραύματα του παρελθόντος, επικοινωνώντας ΑΜΕΣΑ τα συναισθήματα και τις σκέψεις του. Με τη στήριξη ενός ψυχολόγου, αυτό μπορεί να γίνει ευκολότερα και πιο ουσιαστικά & θεραπευτικά. Μαζί μπορούν να εξετάσουν τα βιώματα του παρελθόντος, να τα ξεκαθαρίσουν, και να μπορέσουν να μοιραστούν δύσκολα συναισθήματα! Η συνειδητοποίηση βοηθά στη καλύτερη κατανόηση.

Ψυχολογικά όταν καταλαβαίνουμε κάτι, μας δίνει την ευκαιρία να το ‘τακτοποιήσουμε’ μέσα μας, να το ‘κατανοήσουμε’ και ίσως να το συγχωρήσουμε. Ακόμα και αυτό να μη γίνει, η κατανόηση και η επικοινωνία παλαιότερων τραυματικών εμπειριών και συναισθημάτων λειτουργούν ‘θεραπευτικά’ για μας. Έτσι εξασφαλίζεται η μελλοντική μας ψυχική υγεία, ισορροπία και εξέλιξη!


Πηγή: http://www.boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.