Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2015

Δέκα συνηθισμένοι μύθοι για την μπύρα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Τι ισχύει για το «μπυροκοίλι» και πόσο παγωμένη πρέπει να την πίνουμε.

Η μπύρα είναι ένα από τα αγαπημένα ποτά, που με τα χρόνια έχει χτίσει το δικό της μύθο.

Συχνά συνοδεύεται από συγκεκριμένα στερεότυπα, όπως για παράδειγμα ότι είναι ένα ποτό που απολαμβάνουν κυρίως άντρες, την ώρα που κάθονται στον καναπέ και απολαμβάνουν ένα ποδοσφαιρικό παιχνίδι ή την αγαπημένη τους ταινία.

Από την άλλη, μέσα σε αυτό το μύθο για την μπύρα, περιλαμβάνονται και πλήθος φημών σχετικά με τα χαρακτηριστικά του πότου και τις επιπτώσεις που έχει (πχ. «μπυροκοίλι»). Πόσες όμως από αυτές τις φήμες έχουν σχέση με την πραγματικότητα;

Διαβάστε 10 συνηθισμένους μύθους γύρω από την μπύρα…

1. Η μπύρα θα πρέπει να σερβίρεται «παγωμένη»



Οι επίμονες διαφημίσεις της βιομηχανίας που προβάλουν ότι η μπύρα θα πρέπει να είναι «άκρως παγωμένη», στην πραγματικότητα καθόλου δεν θα πρέπει να κάνει ευτυχισμένους τους λάτρεις του ποτού. Σύμφωνα με τον έγκυρο «Οδηγό της Μπύρας» των Marty Nachel with Steve Ettlinger http://www.dummies.com/store/product/Beer-For-Dummies-2nd-Edition.productCd-1118120302.html, για να παίρνουμε τη μέγιστη απόλαυση από την μπύρα, πρέπει να την πίνουμε στους περίπου 6,5 βαθμούς Κελσίου, με μια μικρή απόκλιση ανάλογα με το είδος της μπύρας. Ο λόγος είναι ότι οι γευστικοί κάλυκες «απενεργοποιούνται» όταν πίνουμε πιο κρύα μπύρα.

2. Το ποτήρι της μπύρας πρέπει να είναι παγωμένο



Όπως ακριβώς συμβαίνει και με τον παραπάνω μύθο για άκρως παγωμένη μπύρα, η ίδια λογική ακολουθείται και για το ποτήρι απ’ όπου την πίνουμε. Ένα ιδιαιτέρως κρύο ποτήρι θα έχει και πάλι σαν αποτέλεσμα την «αδρανοποίηση» των γευστικών μας καλύκων, με αποτέλεσμα να μην γευόμαστε το ποτό. Άλλωστε, σκεφτείτε: Πίνουμε ποτέ κρασί από παγωμένο ποτήρι;

3. Όλες οι σκούρες μπύρες είναι βαριές



Εάν αποφεύγετε τις σκούρες μπύρες φοβούμενοι ότι θα έχουν ιδιαίτερα έντονη γεύση και θα σας πέσουν βαριές, έχετε μάλλον παραπλανηθεί. «Οι άνθρωποι λογικά υποθέτουν ότι είναι εντονότερες», δηλώνει ο Hallie Beaune, συγγραφέας οδηγού για μπύρες («The Naked Pint: An Unadulterated Guide to Craft Beer»).

«Νομίζω ότι αυτό συνδέεται με την Γκίνες, η οποία διαφημίζει πως είναι κρεμώδης και σχεδόν σαν γεύμα, αυτή είναι η εντύπωση που δημιουργούν από τις διαφημίσεις τους. Για πολλούς ανθρώπους, η Γκίνες είναι η πρώτη σκούρα μπύρα που δοκιμάζουν και έτσι υποθέτουν ότι όλες είναι παρόμοιες, ενώ στην πραγματικότητα οι σκούρες μπύρες είναι απλά σκούρες λόγω του επιπέδου ζύμωσης της βύνη που χρησιμοποιήθηκε στην μπύρα», εξηγεί ο ίδιος.

4. Η Γκίνες έχει τον περισσότερο αφρό



Παρόλο που η συγκεκριμένη μάρκα σερβίρεται συνήθως με πλούσιο αφρό, ο Beaune εξηγεί ότι αυτό δεν οφείλεται στη συγκεκριμένη μάρκα, αλλά στο μηχάνημα σερβιρίσματος από το βαρέλι, καθώς διαθέτει περισσότερο άζωτο από τα υπόλοιπα. Προκειμένου να βγει όλος αυτός ο αφρός, χρησιμοποιείται μια χοντρή «κάνουλα», με μακρύ και στενό στόμιο.

5. Απολαμβάνεις μια μπύρα μόνο όταν την πίνεις από το μπουκάλι



Αν και πράγματι το να πίνεις μπύρα από το μπουκάλι δείχνει καλύτερο απ’ ό,τι αν την έπινες από τενεκεδάκι, εξακολουθεί να μην αποτελεί τον ενδεδειγμένο τρόπο κατανάλωσης του ποτού.

«Η πόση της μπύρας από το μπουκάλι είναι ένα ακόμη “όχι-όχι”, κυρίως γιατί ό,τι γεύεσαι προέρχεται από την όσφρηση, έτσι εάν πιείς μια γουλιά από οτιδήποτε από τέτοιο μπουκάλι, η μύτη σου δεν “συμμετέχει καθόλου”», λέει ο Hallie Beaune. «Είναι πολύ μικρό για να πάρεις μια μυρωδιά από την μπύρα. Ακριβώς όπως εάν έπινες κόκκινο κρασί από ένα μπουκάλι, δεν θα μπορούσε στην πραγματικότητα να αξιολογήσεις το συγκεκριμένο κρασί».

6. Οι μπύρες μπορούν να αποθηκευτούν οπουδήποτε



Πολλοί πιστεύουν ότι η μπύρα είναι ένα «ανθεκτικό» ποτό και εφόσον βρίσκεται σφραγισμένη σε μπουκάλι ή αλουμινένιο κουτί μπορεί να αποθηκευτεί οπουδήποτε. Αυτό όμως απέχει αρκετά από την πραγματικότητα. Κάθε μπύρα θα πρέπει να φυλάσσεται στο ψυγείο. Και αυτό γιατί, χρειάζεται έναν αποθηκευτικό χώρο δροσερό και σκοτεινό.

7. Όλα τα μπουκάλια μπύρας είναι ίδια



Στην πραγματικότητα, οι μπύρες «αγαπούν» τις σκουρόχρωμες φιάλες. Τα διαφανή ή τα πράσινα, παρόλο που μπορεί να είναι ομορφότερα, ελάχιστα προσφέρουν στην προστασία του αγαπημένου ποτού από το φως. Από την άλλη, τα σκουρόχρωμα μπουκάλια προστατεύουν καλύτερα την μπύρα και τη βοηθούν να διατηρήσει την προβλεπόμενη γεύση της.

8. Τα τενεκεδάκια είναι για λιγότερο ποιοτικές μπύρες



Τα τενεκεδάκια είναι στην πραγματικότητα ένας άψογος τρόπος να προστατεύσεις την μπύρα, αλλά παλιότερα είναι αλήθεια ότι έδιναν στην μπύρα μια γεύση αλουμινίου. «Τα περισσότερα κουτιά που χρησιμοποιούν οι ζυθοποιίες σήμερα, έχουν επένδυση με βάση το νερό και έτσι στην πραγματικότητα, η μπύρα δεν έρχεται σε επαφή με το αλουμίνιο», λέει ο Beaune. «Μπορεί να είναι πολύ καλό για την μπύρα. Τα τενεκεδάκια θερμαίνονται και ψύχονται πολύ γρήγορα, έτσι πρέπει να φροντίζεις να τα διατηρείς κρύα».

9. Η μπύρα είναι πιο απλή από το κρασί



Έχεις τα 4 βασικά συστατικά: βύνη, μαγιά, νερό και λυκίσκο. Χρησιμοποιώντας τα σε διάφορους συνδυασμούς, θα πάρεις διαφορετικές ποικιλίες. Ωστόσο, η τέχνη της ζυθοποιίας είναι απείρως πιο σύνθετη, καθώς οι ειδικοί με διάφορες τεχνικές, προσθέτουν γεύσεις που ποτέ δεν θα περίμενε κανείς να βελτιώνουν τόσο την μπύρα!

«Ένα μεγάλο μέρος της γεύσης στην μπύρα προέρχεται από τη βύνη, το λυκίσκο ή τη μαγιά, αλλά, στη συνέχεια, υπάρχει μια απίστευτη ελευθερία», λέει ο Beaune.

«Φτιάξαμε μια μπύρα που ονομάζεται “Farm to Face”, που είναι ξινή. Προσθέσαμε φρέσκα ροδάκινα σε αυτήν από μια ντόπια φάρμα. Δεν μπορείς να το κάνεις αυτό με το κρασί, δεν μπορείς να προσθέσεις ροδάκινα. Οι άνθρωποι προσθέτουν ό,τι μπορείτε να φανταστείτε στην μπύρα τους, όπως ανανά, καρύδα και κάθε φρούτο, δεν υπάρχουν κανόνες. Αυτό είναι ένα από τα διασκεδαστικά πράγματα με την μπύρα, είναι σαν να μαγειρεύεις, μπορείς να προσθέσεις δενδρολίβανο, μπορείς να προσθέσεις ό,τι επιθυμείς. Ο καθένας πειραματίζεται. Διατηρεί τον κόσμο της μπύρας ιδιαίτερα ενδιαφέρον», εξηγεί ο συγγραφέας.

10. Η μπύρα θα σε «φιλοδωρήσει» με «μπυροκοίλι», ενώ τα κοκτέιλ όχι



Πιθανότατα, αυτός είναι ο πλέον διαδεδομένος μύθος γύρω από την μπύρα. Είναι βέβαιο ότι οτιδήποτε καταναλώνουμε υπερβολικά θα συμβάλει σε αύξηση βάρους. Ωστόσο, η μπύρα είναι μάλλον το ποτό με τις λιγότερες θερμίδες που θα βρεις σε ένα μπαρ. Οι περισσότεροι μύθοι για την μπύρα (πχ. το «μπυροκοίλι») συνδέονται με την παραπάνω πλάνη, ότι δηλαδή πρόκειται για ένα «βαρύ ποτό».

«Τα περισσότερα κρασιά έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε αλκοόλ και πολλά κοκτέιλ είναι ιδιαιτέρως πλουσιότερα σε θερμίδες», λέει ο Beaune. «Εάν πιεις μια Μαργαρίτα, είναι ένα από τα πράγματα με τις περισσότερες θερμίδες που μπορείς να παραγγείλεις».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.