Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2015

«Έφυγε» ο θρύλος Ντιν Σμιθ

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ένας «θρύλος» του παγκόσμιου μπάσκετ , ο προπονητής του Μάικλ Τζόρνταν στα πανεπιστημιακά χρόνια, ο Ντιν Σμιθ «έφυγε» σήμερα, πλήρης ημερών, σε ηλικία 83 ετών.




Ο Σμιθ ήταν από τους κορυφαίους προπονητές στο παγκόσμιο μπάσκετ. Για 36 χρόνια (από το 1961 έως το 1997) ήταν στο «τιμόνι» του Νορθ Καρολάινα, το οποίο οδήγησε στην κατάκτηση δύο τίτλων NCCA , το 1982 και το 1993. Στο Νορθ Καρολάινα ήταν από το 1958 έως βοηθός προπονητής. Το 1976 είχε οδηγήσει την Εθνική ομάδα των ΗΠΑ στην κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Καναδά.

Τον Σμιθ χαρακτήρισε σαν δεύτερο πατέρα του ο Μάικλ Τζόρνταν, που φοίτησε στο Νορθ Καρολάινα από το 1980 έως το ’84.

«Ο κόουτς Ντιν Σμιθ απεβίωσε ήρεμα το απόγευμα της 7ης Φεβρουαρίου, στο σπίτι του στο Τσάπελ Χιλ, περικυκλωμένος από τη γυναίκα και τα παιδιά του», ανέφερε η ανακοίνωση της οικογένειας του και ευχαρίστησε όσους συμπαραστέκονται στο πένθος της: «Είμαστε ευγνώμονες για όλες τις ευχές και τις σκέψεις του κόσμου, και εκτιμούμε τον συνεχιζόμενο σεβασμό για την ανάγκη μας να κρατήσουμε για τους εαυτούς μας κάποια πράγματα. Σας ευχαριστούμε».

Πολλοί Έλληνες προπονητές «μαθήτευσαν» δίπλα στον Σμιθ ή είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τοπρόγραμμα του, καθώς ο εκλιπών ήταν σπουδαίος «δάσκαλος» και οι πόρτες του Νορθ Καρολάινα ήταν πάντα ανοιχτές, σε όσους αναζητούσαν την γνώση για το μπάσκετ. Μεταξύ άλλων είχαν την ευκαιρία να διδαχτούν από τον Ντιθ Σμιθ οι Ευθύμης Κιουμουρτζόγλου, Θανάσης Παπαχατζής, Νίκος Λινάρδος κ.α.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.