Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2015

Ο ρόλος των ηφαιστείων στο κλίμα της Γης

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Πώς επηρεάζουν την παγκόσμια θερμοκρασία και τις τροπικές καταιγίδες.

Οι μικρές ηφαιστειακές εκρήξεις που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια των τελευταίων 20 ετών, προστάτεψαν τη Γη από την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Αυτό υποστηρίζει μία νέα έρευνα, σύμφωνα με την οποία οι επιστήμονες επιβεβαιώνουν ότι σταγονίδια αερολυμάτων πλούσια σε θείο διασκορπίστηκαν στην ατμόσφαιρα από τα ηφαίστεια, αντανακλώντας το ηλιακό φως μακριά από τη Γη.

Μέχρι πρόσφατα οι επιστήμονες πίστευαν, ότι μόνο οι ιδιαίτερα μεγάλες εκρήξεις είχαν αισθητές επιδράσεις στο κλίμα. Ωστόσο, η νέα αυτή μελέτη επιβεβαιώνει τα αποτελέσματα από το τέλος του προηγούμενου έτους, σύμφωνα με τα οποία οι μικρές εκρήξεις μπορεί να έχουν συσσωρευτικές επιδράσεις στην παγκόσμια θερμοκρασία.

Αυτό θα μπορούσε να έχει βοηθήσει στη μείωση της παγκόσμιας θερμοκρασίας από 0,05 έως 0,12 βαθμούς Κελσίου τα τελευταία 15 χρόνια.

Από το 1998, η θερμότερη χρονιά που έχει καταγραφεί, η απότομη αύξηση των παγκόσμιων θερμοκρασιών που παρατηρήθηκαν κατά τη δεκαετία του 1990 έχει σταθεροποιηθεί, κάτι που δεν ταιριάζει με τις προβλέψεις για την κλιματική αλλαγή που διενεργούνται με τη βοήθεια υπολογιστικών μοντέλων. Αυτή η μικρή διακοπή, ή παύση, έχει αποδοθεί στην αδύναμη ηλιακή δραστηριότητα και αυξημένη πρόσληψη θερμότητας από τους ωκεανούς του κόσμου, αναφέρει δημοσίευμα της MailOnline.

Την περασμένη χρονιά, η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή των Ηνωμένων Εθνών κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι ωκεανοί είναι υπεύθυνοι για την απορρόφηση μιας σημαντικά μεγάλης ποσότητας θερμότητας, ωστόσο προειδοποίησε ότι αυτό δε μπορεί να συνεχιστεί επ’ αόριστον.

Σύμφωνα όμως, με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε τον περασμένο Νοέμβρη, ερευνητές της ατμόσφαιρας από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης βρήκαν, ότι οι μικρές ηφαιστειακές εκρήξεις που σημειώθηκαν στις αρχές του 21ου αιώνα και οι οποίες είχαν αγνοηθεί σε μεγάλο βαθμό, ευθύνονταν έως και κατά το ένα τρίτο για την παύση της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας.

Τώρα, επιστήμονες από το εργαστήριο Lawrence Livermore National Laboratory στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ, βρήκαν σημάδια από τις επιπτώσεις των εκρήξεων από τα τέλη του 20ου και τις αρχές του 21ου αιώνα στην θερμοκρασία και την υγρασία της ατμόσφαιρας, καθώς επίσης και στην ποσότητα των ηλιακών ακτινών που αντανακλώνται από την ατμόσφαιρα. Οι ερευνητές βρήκαν ακόμη, ότι η έκρηξη στο Pinatubo, ένα ηφαίστειο στο νησί Luzon των Φιλιππίνων, που είχε εκραγεί τελευταία φορά το 1991, προκάλεσε και μείωση στις τροπικές καταιγίδες.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν τώρα, ότι αν οι ηφαιστειακές εκρήξεις καλύπτουν κάποιες από τις επιπτώσεις των αερίων του θερμοκηπίου -όπως το διοξείδιο του άνθρακα- τότε το κλίμα μπορεί να είναι πιο ευαίσθητο από ό,τι εθεωρείτο μέχρι σήμερα, ή ότι οι αλλαγές στα αερολύματα θα μπορούσαν να ευθύνονται για ορισμένες από τις αλλαγές της παγκόσμιας θερμοκρασίας που αποδίδονται στο διοξείδιο του άνθρακα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.