Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2015

10 λόγοι να το σταματήσετε το κάπνισμα (που λογικά δεν γνωρίζατε)!

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Λιγότερο άγχος

Αν και οι περισσότεροι καπνιστές ισχυρίζονται ότι το τσιγάρο είναι αγχολυτικό, αυτό δεν ισχύει. Βρετανική έρευνα, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα, αποδεικνύει ότι άτομα που σταμάτησαν να καπνίζουν, μείωσαν αισθητά το άγχος, ενώ αντίθετα όσοι παρέμειναν καπνιστές, σταδιακά το αύξησαν.

Το στόμα σας θα σας …ευγνωμονεί

Εάν σταματήσετε το κάπνισμα, μειώνεται σημαντικά ο κίνδυνος εμφάνισης στοματικών παθήσεων, όπως είναι η ουλίτιδα αλλά και πιο σοβαρών ασθενειών, όπως είναι ο στοματικός καρκίνος, σύμφωνα με έρευνα του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι οι καπνιστές κινδυνεύουν 1.5 περισσότερες φορές να εμφανίσουν τουλάχιστον τρεις στοματικές παθήσεις στη ζωή τους.

Καλύτερη ερωτική ζωή

Έρευνα του 2008 έδειξε ότι, η νικοτίνη μπορεί να επηρεάσει τη σεξουαλική ζωή των καπνιστών. Μάλιστα, άντρες οι οποίοι σταμάτησαν το κάπνισμα, αύξησαν τις ερωτικές τους ορέξεις 5 φορές περισσότερο.

Δώστε πνοή στο δέρμα σας

Αν θέλετε να έχετε ένα απαλό, λείο και νεανικό δέρμα, αποκτήστε το κόβοντας το κάπνισμα. Το τσιγάρο επηρεάζει τον τόνο του δέρματος, ενισχύει τη χαλάρωση και προκαλεί ρυτίδες γύρω από τα χείλη.

Ωστόσο, επειδή ποτέ δεν είναι αργά, μελέτες δείχνουν ότι, το δέρμα δείχνει τα πρώτα σημάδια βελτίωσης μόλις ενάμιση μήνα αφού το κόψετε.

Προστατέψτε τα μαλλιά σας

Σε περίπτωση που τα πλούσια και λαμπερά μαλλιά σας είναι το …φετίχ σας καλύτερα να εγκαταλείψετε το κάπνισμα, ειδικά μάλιστα αν είστε άντρας. Οι ερευνητές επιμένουν ότι, το τσιγάρο αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης φαλάκρας. Μάλιστα, μελέτη του 2011 αναφέρει ότι, οι βασικοί παράγοντες για την εμφάνιση φαλάκρας είναι η κληρονομικότητα, το στρες και το κάπνισμα.

Καλύτερη διάθεση

Η διακοπή του καπνίσματος σας κάνει πιο ευδιάθετους, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Brown. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι καπνιστές, που συμμετείχαν στο πρόγραμμά τους, δεν είχαν υπάρξει ποτέ τόσο ευτυχισμένοι, όσο την περίοδο που δεν κάπνιζαν…έστω και αν μερικοί το ξαναξεκίνησαν μετά.

Οι πιο χαρακτηριστικές - και κάπως τραγικές – μάλιστα περιπτώσεις ήταν εκείνες των ατόμων, που σταμάτησαν προσωρινά. Η διάθεσή τους (όταν σταμάτησαν) ήταν σημαντικά ανεβασμένη, ενώ όταν ξαναξεκίνησαν το κάπνισμα, «σκοτείνιασε» και σε μερικές περιπτώσεις τα επίπεδα θλίψης ήταν πολύ υψηλότερα από εκείνου που είχαν, πριν σταματήσουν την πρώτη φορά να καπνίζουν.

Περισσότερα…γενέθλια

Η διακοπή του καπνίσματος μπορεί να βοηθήσει τις γυναίκες να ζήσουν ακόμα και μία δεκαετία περισσότερο, αναφέρει έρευνα του 2012. Οι υπεύθυνοι ανακάλυψαν ότι, οι καπνίστριες αυξάνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου, ενώ έστω και εκείνες που καπνίζουν μόλις 9 τσιγάρα τη μέρα, διπλασιάζουν τις πιθανότητες αναλογικά με τις μη καπνίστριες. Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Sir Richard Peto, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «αν κάποιος αποφασίσει να σταματήσει το κάπνισμα πριν τη μέση ηλικία, τότε μπορεί να κερδίσει 10 χρόνια ζωής».

Απολαύστε το φαγητό

Έρευνες έχουν δείξει ότι, οι γευστικοί κάλυκες επηρεάζονται σημαντικά από το χρόνιο κάπνισμα, αλλοιώνοντας πολλές φορές την ίδια τη γεύση του φαγητού. Αν λοιπόν επιθυμείτε πραγματική απόλαυση και γεύση σε κάθε σας μπουκιά, ίσως έχει έρθει η ώρα να σταματήστε το κάπνισμα.

Λιγότερα κρυολογήματα

Τα ήπια συμπτώματα ενός κρυολογήματος θα μπορούσαν να έχουν πιο σοβαρή εξέλιξη σε κάποιον καπνιστή, σύμφωνα με μια μελέτη από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Γέιλ. Τα ευρήματα έδειξαν ότι, σε μία τέτοια περίπτωση η αντίδραση του ανοσοποιητικού ήταν υπερβολική και αποδεικνύουν ότι, οι καπνιστές υπεραντιδρούν στα ήπια κρυολογήματα και δεν καταπολεμούν τους ιούς, παρατείνοντας μάλιστα και τον χρόνο της ασθένειας.

Αυξάνετε τις πιθανότητες κύησης

Αν προσπαθείτε να μείνετε έγκυος, ένα από τα καλύτερα πράγματα που πρέπει να κάνετε είναι να σταματήσετε το κάπνισμα, καθώς πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι, οι καπνίστριες αυξάνουν κατά 60% τις πιθανότητές τους να μην μπορούν να συλλάβουν. Επιπλέον, το κάπνισμα έχει κατηγορηθεί αρκετές φορές και για αποβολές.

Κέρδος... στην τσέπη

Και αν όλοι οι παραπάνω λόγοι δεν σας έπεισαν, σκεφτείτε τουλάχιστον ότι σταματώντας να καπνίζετε, κερδίζετε τα χρήματά σας. Ένας απλός πολλαπλασιασμός θα σας πείσει.


Πηγή: http://www.boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.