Πέμπτη 1 Ιανουαρίου 2015

Ο σύλλογος που νίκησε τα ταμπού για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες στο Κορωπί

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ο σύλλογος Γονέων ΑΜΕΑ "Αγάπη και Ελπίδα" στο Κορωπί κέρδισε ένα στοίχημα ζωής και βοήθησε οικογένειες να κυκλοφορήσουν με τα παιδιά τους στον δρόμο χωρίς ντροπή.

Είναι τραγικό ακόμη και να το σκέφτεται κανείς. Κι όμως, πριν το 2006, στη μικρή κοινωνία του Κορωπίου, οι οικογένειες που είχαν παιδί με ειδικές ανάγκες, ένιωθαν την ανάγκη να το κρύβουν, να το αντιμετωπίζουν ως ένα κοινωνικό στίγμα, καταδικάζοντας, πολλές φορές, τα παιδιά σε μια ζωή κλεισμένη στους 4 τοίχους. Τότε, κάποιοι γονείς είπαν το μεγάλο ΟΧΙ και πήραν την κατάσταση στα χέρια τους, δημιουργώντας τον Σύλλογο Γονέων Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Κορωπίου "Αγάπη και Ελπίδα". Όπως μαρτυρούν στο TheTOC, τα μέλη του συλλόγου, οι πρώτες απόπειρες να κυκλοφορήσουν με τα παιδιά τους στο κέντρο της πόλης ήταν για κάποιους σοκαριστική. Ήταν, όμως, και η αφετηρία ανατροπών που οδήγησαν σε μια απίστευτη αλλαγή στη νοοτροποία, ακόμη και των μεγαλύτερων σε ηλικία.



Τα 18 παιδιά που είναι ενταγμένα στον σύλλογο, συναντιούνται καθημερινά και το Σάββατο, στο στέκι που δημιουργήθηκε στο Κορωπί και αποτελεί, πλέον, το δεύτερο σπίτι τους. Εκεί, με τις δασκάλες τους μαθαίνουν χειροτεχνία, ζωγραφική και κάνουν πολλές δραστηριότητες που βοηθούν τις δεξιότητές τους, αλλά και στην κοινωνικοπόίησή τους. Οι γονείς, από την πλευρά τους, μαθαίνουν πολύ περισσότερα πράγματα για το πως θα διαχειριστούν τη σχέση τους μαζί τους αλλά και απέναντι στην τοπική κοινωνία.

Όπως καταγγέλουν γονείς και δάσκαλοι, η Πολιτεία εξακολουθεί να είναι απούσα από τις προσπάθειες τα παιδιά αυτά να πάρουν μία ειδική αγωγή. Τα σχολεία είναι λίγα, οι δαπάνες περιορισμένες και οι μετακινήσεις δύσκολες. Ο σύλλογος "Αγάπη και Ελπίδα" έρχεται, όπως και πολλές άλλες τέτοιες προσπάθειες που ξεκινούν αποκλειστικά από τις οικογένειες, να καλύψουν το κενό που υπάρχει και σε εθνικό όσο και σε τοπικό επίπεδο.



Πηγή: http://www.thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.