Πέμπτη 1 Ιανουαρίου 2015

Ε.Ε.: Μειώθηκαν τα ατυχήματα στους χώρους εργασίας

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Επιτέλους και ένα χαρούμενο μήνυμα από τους εργασιακούς χώρους που τα τελευταία χρόνια πλήττονται με ιδιαίτερη σκληρότητα λόγω της οικονομικής κρίσης: μειώθηκαν κατά 28% τα ατυχήματα μεταξύ των ετών 2007-2011. Και δεν πρόκειται μόνο για επαγγελματικές ασθένειες είτε εργατικά ατυχήματα ανθρώπων, που είναι όντως εκτεθειμένοι σε κινδύνους επειδή ασκούν τα λεγόμενα «επικίνδυνα» επαγγέλματα. Εργασιακά ατυχήματα και ασθένειες πλήττουν και άλλους επαγγελματίες, όπως και εκείνους που κάθονται πίσω από ένα γραφείο είτε έναν υπολογιστή είτε εργάζονται όρθιοι στην είσοδο ενός κτιρίου.

Και, επειδή το κόστος των ατυχημάτων αυτών δεν το πληρώνουν μόνο οι εργαζόμενοι –που είναι και τα θύματα– αλλά, μεταξύ άλλων, και οι εργοδότες, υπολογίσθηκε ότι στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ενωσης η μείωση των ατυχημάτων συνέβαλε και στο ποσοστό μείωσης των απουσιών λόγω ασθένειας κατά τουλάχιστον τρεις ημέρες. Ευπρόσδεκτο λοιπόν το ποσοστό της επιτευχθείσας μείωσης, όμως η νέα Ευρωπαϊκή Στρατηγική 2014-2020, το πλαίσιο της οποίας υιοθετήθηκε από την Κομισιον τον Ιούνιο 2014, δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην πρόληψη και λαμβάνει υπόψη της τους νέους κινδύνους που αναδύονται για κάθε επάγγελμα ξεχωριστά, όπως και τις επιπτώσεις που έχει η γήρανση του πληθυσμού.

Στόχος της είναι η βελτίωση της νομοθεσίας, ιδιαιτέρως για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Για τις οποίες, όπως σημειώνεται, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Υγεία και την Ασφάλεια (http://osha.europa.eu/en) έχει αναπτύξει και διαθέτει ηλεκτρονικά ειδικό «εργαλείο» για υπολογισμό των κινδύνων στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Σημειώνεται ότι με ιδιαίτερη προσοχή προβλέπεται να αντιμετωπισθούν οι επιπτώσεις από αλλαγές στην οργάνωση της εργασίας. Αλλαγές που προκαλούν προβλήματα για την ψυχική και τη σωματική υγεία, όπως μυοσκελετικές ανωμαλίες, άγχος και κατάθλιψη.

Επίσης, θα μελετηθούν και θα ελεγχθούν οι κίνδυνοι από τη βιομηχανική εφαρμογή των νέων τεχνολογιών –νανοτεχνολογίες, βιοτεχνολογίες, πράσινες τεχνολογίες– όπως και οι κίνδυνοι που πλήττουν ιδιαίτερες ομάδες εργαζομένων– ηλικιωμένους, άπειρους και νεαρούς εργαζόμενους, μερικώς απασχολούμενους, ειδικευόμενους, άτομα με αναπηρία, γυναίκες– για την περίπτωση υπερβολικής έκθεσής τους σε αυτούς. Υπολογίζεται μάλιστα ότι μεταξύ των ετών 2010-2030 το ποσοστό του πληθυσμού των εργαζομένων ηλικίας μεταξύ 59 και 64 ετών θα έχει αυξηθεί κατά περίπου 16%.

Τέλος, καταγράφονται ως σημαντικά «κενά», αφενός το ότι το μεγάλο κεφάλαιο της υγείας και ασφάλειας στην εργασία δεν διδάσκεται επαρκώς με τα ανάλογα προγράμματα από τα κράτη-μέλη, αφετέρου το ότι έχουν κάνει περιορισμένη χρήση των οικονομικών ευκαιριών που τους προσφέρονται για τον σκοπό αυτό.


Πηγή: http://www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.