Πέμπτη 1 Ιανουαρίου 2015

Αντιδράσεις για την καταδίκη σε θάνατο νεαρού μπλόγκερ στη Μαυριτανία

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Η οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα ζητεί από τις αρχές της χώρες να ανακαλέσουν την απόφαση του δικαστηρίου.

Η μη κυβερνητική οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (Reporters sans frontières, RSF) κάλεσε σήμερα τις αρχές της Μαυριτανίας να ακυρώσουν την ποινή του θανάτου που επέβαλαν σε έναν νεαρό μπλόγκερ που δικάστηκε για αποστασία—δηλαδή την απάρνηση του Ισλάμ.

«Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα ζητούν από τις αρμόδιες δικαστικές αρχές να αποφανθούν στην εκδίκαση της έφεσης εναντίον αυτής της άδικης καταδίκης», τόνισε σε ανακοίνωση της ΜΚΟ η Λουσί Μοριγιόν, η διευθύντρια των προγραμμάτων έρευνας της RSF.

Η οργάνωση τονίζει πως οι απόψεις τις οποίες εξέφερε ο Μοχάμεντ Σέιχ Ουλντ Μοχάμεντ, ο οποίος «επέκρινε το σύστημα των καστών, υπάγονται στις ελευθερίες της πληροφόρησης και της έκφρασης, οι οποίες διασφαλίζονται βάσει του άρθρου 19 της Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου».

Ο 29χρονος Μαυριτανός, ο οποίος δικάστηκε για ένα κείμενό του το οποίο κρίθηκε βλάσφημο, καταδικάστηκε στην εσχάτη των ποινών την 24η Δεκεμβρίου από ένα δικαστήριο στο Νουαντίμπου, στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας.

Ο νεαρός άνδρας κατηγορήθηκε για αποστασία διότι «αναφέρθηκε με ελαφρότητα στον προφήτη Μωάμεθ» σε ένα κείμενό του που είχε αναρτηθεί για σύντομο χρονικό διάστημα σε μαυριτανικούς ιστοτόπους• σε αυτό αμφισβητούσε αποφάσεις που είχαν λάβει ο προφήτης Μωάμεθ και οι σύντροφοί του κατά τη διάρκεια των ιερών πολέμων.

Η υπεράσπιση, η οποία έχει υποβάλει έφεση, ελπίζει να καταφέρει να υπάρξει μια «λιγότερο αυστηρή εφαρμογή των διατάξεων του νόμου, στο μέτρο που ο Ποινικός Κώδικας προβλέπει ότι αναγνωρίζονται ελαφρυντικά σε περιπτώσεις μεταμέλειας».

Ο Μοχάμεντ Σέιχ Ουλντ Μοχάμεντ, ο οποίος δεν έπαψε να εκφράζει μεταμέλεια πριν από την έναρξη αλλά και κατά τη διάρκεια της δίκης του, εξήγησε πως «η πρόθεσή του δεν ήταν να προσβάλει τον προφήτη», αλλά «να υπερασπιστεί ένα στρώμα του πληθυσμού το οποίο αντιμετωπίζει προκαταλήψεις, κακομεταχείριση, επινοήσεις» σε βάρος του.

Οι δύο δικηγόροι που διόρισε το δικαστήριο στην υπεράσπισή του μπλόγκερ επέμειναν ότι ο κατηγορούμενος επέδειξε μεταμέλεια και ότι αυτό πρέπει να προσμετρηθεί υπέρ του.

Ο νεαρός άνδρας, ο οποίος τελεί υπό κράτηση από την 2η Ιανουαρίου, είχε δηλώσει αθώος όταν άρχισε η δίκη του, η πρώτη αυτού του είδους στη Μαυριτανία. Η ποινή του θανάτου δεν έχει καταργηθεί στη χώρα αυτά παρά το γεγονός ότι, σύμφωνα με την Διεθνή Αμνηστία, η πιο πρόσφατη εκτέλεση θανατοποινίτη είχε γίνει το 1987.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.