Πέμπτη 1 Ιανουαρίου 2015

«Εν αρχή ην» η διάγνωση…

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Την ενεργοποίηση γονιών και εκπαιδευτικών, ζητά το ΚΕΔΔΥ για τους μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες.

Ελπίζοντας να περάσουν ανεπιστρεπτί οι εποχές που κάθε παιδί με μαθησιακές δυσκολίες, χαρακτηριζονταν με μεγάλη ευκολία, απλά «τεμπέλης», σήμερα τόσο οι δομές που υπάρχουν, όσο και ένα μεγαλύτερο ποσοστό εκπαιδευτικών, που είναι γνώστες των μαθησιακών προβλημάτων, δίνουν την ευκαιρία να έχουν αυτά τα παιδιά μια πιο ομαλή πορεία στο σχολείο.

Τα ποσοστά παιδιών που εντοπίζονται με μαθησιακές δυσκολίες, τείνουν να έχουν αυξητική πορεία χρόνο με τον χρόνο, γιατί όλο και περισσότεροι γονείς αναγνωρίζουν το πρόβλημα του παιδιού τους και αναζητούν κατά αρχήν τη διάγνωσή του στους ειδικούς και κατά δεύτερο την αντιμετώπισή του, για να βοηθήσουν τα παιδιά τους.

Ξεπερνώντας ταμπού και κατακτώντας τη γνώση, οι γονείς απευθύνονται στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕΔΔΥ) στη Λάρισα, ο φορέας που εδώ και χρόνια βοηθά και στηρίζει παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες, σε ορισμένες περιπτώσεις πιέζοντας ακόμη, να έχουν τις καλύτερες δυνατές εκπαιδευτικές συνθήκες στα σχολεία τους.

Αυτό επιτυγχάνεται και με μια σειρά επισκέψεων που πραγματοποιούν στελέχη του στα σχολεία, οι οποίες σύμφωνα με τον προϊστάμενο του ΚΕ.Δ.Δ.Υ. Λάρισας κ. Δημήτρη Χουλιαρό, γίνονται σε συγκεκριμένα περιστατικά παιδιών, υποστηρικτικά.

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΒΗΜΑ Η ΔΙΑΓΝΩΣΗ

Σημαντικό είναι το πρώτο βήμα που θα κάνει ο γονιός και ειδικότερα το να ζητήσει τη διάγνωση τυχόν δυσκολιών στο παιδί του, υποστηρίζει ο κ. Χουλιαρός, θεωρώντας ακόμη σημαντικότερη τη συμμετοχή του εκπαιδευτικού του σχολείου, σε αυτό. «Οι εκπαιδευτικοί αν εντοπίζουν ότι ένας μαθητής έχει μαθησιακές δυσκολίες, θα πρέπει πρώτοι αυτοί να προτείνουν στους γονείς, να κλείσουν ραντεβού στο ΚΕΔΔΥ, να δούμε το παιδί».

Σύμφωνα με τον κ. Χουλιαρό «το αίτημα του γονέα, για διαγνωστικό τεστ, υποβάλλεται στο σχολείο του παιδιού του και μετέπειτα στην υπηρεσία μας.

Η διάγνωση που πραγματοποιεί το ΚΕΔΔΥ για κάθε παιδί, αποστέλλεται και στο σχολείο του, προς ενημέρωση των εκπαιδευτικών.

Με αυτόν τον τρόπο θα εκλείψει το φαινόμενο των μεγάλων λιστών αναμονής μαθητών για διάγνωση και γνωμάτευση των δυσκολιών τους στο ΚΕΔΔΥ, καθώς και για επαναληπτική αξιολόγησή τους.

ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΚΕ.Δ.Δ.Υ.

Το ΚΕ.Δ.Δ.Υ, διαθέτει ειδικότητες, εκπαιδευτικών (νηπιαγωγών, δασκάλων, καθηγητών) ειδικής αγωγής και ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού, παιδοψυχίατρου, φυσιοθεραπευτή, λογοπεδικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών και στο τηλεφωνικό του κέντρο έμπειρο διοικητικό προσωπικό και υπάγεται στο Υπουργείο Παιδείας.

Ο κ. Χουλιαρός για τις αρμοδιότητες του φορέα μας είπε: «Εχει την πλήρη ευθύνη και αρμοδιότητα αξιολόγησης μαθητών κάθε βαθμίδας και όχι μόνο για τις σχολικές επιδόσεις τους, αλλά και για οτιδήποτε μπορεί να τους απασχολεί, σε σχέση με τη συναισθηματική τους ζωή στο σχολείο ή στο σπίτι και έτσι να επηρεάζονται οι επιδόσεις τους κ.λπ.

Για κάθε περίπτωση μαθητή, εισηγούμαστε την κατάρτιση προσαρμοσμένων εξατομικευμένων ή ομαδικών προγραμμάτων ψυχοπαιδαγωγικής και διδακτικής υποστήριξης σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς της τάξης καθώς και την εφαρμογή υποστηρικτικών μέτρων για τα άτομα με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, μέσα στο σχολείο, στην έδρα του ΚΕΔΔΥ ή στο σπίτι του μαθητή.

Εισηγούμαστε την κατάταξη, εγγραφή και φοίτηση στην κατάλληλη σχολική μονάδα ή άλλο εκπαιδευτικό πλαίσιο ή πρόγραμμα ΕΑΕ, καθώς και την παρακολούθηση και αξιολόγηση της εκπαιδευτικής πορείας των μαθητών, σε συνεργασία με τους σχολικούς συμβούλους ειδικής και γενικής αγωγής τους διευθυντές και το προσωπικό των σχολικών μονάδων.

Την παροχή συνεχούς συμβουλευτικής υποστήριξης και ενημέρωσης στο εκπαιδευτικό προσωπικό και σε όσους συμμετέχουν στην εκπαιδευτική διαδικασία και στην επαγγελματική κατάρτιση και τη διοργάνωση προγραμμάτων ενημέρωσης και κατάρτισης για τους γονείς και τους ασκούντες τη γονική μέριμνα, σε συνεχή βάση στην περιοχή αρμοδιότητάς τους, υπό τη μορφή ενημερωτικών ημερίδων που οργανώνονται με ευθύνη του οικείου ΚΕΔΔΥ.

Τον καθορισμό του είδους των εκπαιδευτικών βοηθημάτων και τεχνικών οργάνων τα οποία διευκολύνουν την πρόσβαση στον χώρο και στη μαθησιακή διαδικασία που έχει ανάγκη το παιδί στο σχολείο ή στο σπίτι και για τα οποία δεν απαιτείται ιατρική γνωμάτευση και συνταγή, καθώς και την υποβολή προτάσεων για την καλύτερη πρόσβαση και παραμονή των μαθητών στους χώρους της εκπαίδευσης όπως και οτιδήποτε αφορά ατομικό εξοπλισμό του κάθε μαθητή.

Την εισήγηση για την αντικατάσταση των γραπτών δοκιμασιών των μαθητών με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες με προφορικές ή άλλης μορφής δοκιμασίες, στις προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις των σχολείων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς και στις εισαγωγικές στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Οι εισηγήσεις αφορούν, εκτός των μαθητών που φοιτούν σε ΣΜΕΑΕ και μαθητές που φοιτούν σε σχολεία της γενικής εκπαίδευσης. Ειδικότερα για τους μαθητές με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες, όπως δυσλεξία, δυσαριθμησία, δυσγραφία, δυσαναγνωσία, δυσορθογραφία, εισηγείται τη μέθοδο διδασκαλίας και αξιολόγησης για τον έλεγχο και πιστοποίηση των γνώσεων του μαθητή στα μαθήματα που εξετάζεται, σύμφωνα με το αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών.

Την πρόταση για την εφαρμογή προγραμμάτων πρώιμης παρέμβασης όπου απαιτείται.

Το ΚΕΔΔΥ επίσης, αναλαμβάνει ομιλίες προς την ευρύτερη ενημέρωση μαθητών, γονέων εκπαιδευτικών κ.λπ. αναφορικά με τη διαχείριση του άγχους εξετάσεων ή για την απώλεια συγγενικών - προσφιλών, το πένθος, ενδοσχολικής βίας ή οποιασδήποτε άλλης πηγής δημιουργίας συναισθηματικής διαταραχής ή ανησυχίας των μαθητών.

Παρακαλούνται οι εκπαιδευτικοί να ενημερώνουν τους γονείς, ότι για τη διερεύνηση των δυσκολιών των μαθητών, πρέπει να απευθύνονται στο ΚΕΔΔΥ, για να ορίζεται το σχετικό ραντεβού, αλλά και να ενημερώνονται για τις αρμοδιότητες της υπηρεσίας μας ώστε να βοηθηθούν».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.