Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2014

Άνοδος βάσεων από μείωση των εισακτέων

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Οι σχολές θα αποφασίζουν για τους φοιτητές που θα εισαχθούν σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Μεγάλες ανακατατάξεις στην εισαγωγή των υποψηφίων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση θα φέρει από φέτος, αν τελικά υλοποιηθεί, η πρόταση του υπουργού Παιδείας, Ανδρέα Λοβέρδου, να ορίζουν τον αριθμό των εισακτέων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ τα ίδια τα Ιδρύματα.

Η δυσαρέσκεια των πρυτάνεων και των προέδρων τμημάτων για τον υπέρογκο αριθμό πρωτοετών που «φορτώνονται» κάθε χρόνο είναι κάτι παραπάνω από έκδηλη τα τελευταία χρόνια, με την ακαδημαϊκή κοινότητα να ζητάει ρητά γερό «ψαλίδι» στα νούμερα που ορίζει το υπουργείο. σύμφωνα με δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου».

Αναπόφευκτα, αυτό θα οδηγήσει σε έκρηξη των βάσεων, ειδικότερα για τις δημοφιλείς σχολές, μιας και οι πολυπόθητες θέσεις, για τους υποψήφιους, στα αμφιθέατρα θα μειωθούν αρκετά. Ο κ. Λοβέρδος αφήνει υπόνοιες ότι ίσως οι πρυτάνεις δεν αντέξουν την κοινωνική πίεση για λιγότερο αριθμό εισακτέων, η άλλη πλευρά όμως επισημαίνει ότι αρμοδιότητά της είναι το ακαδημαϊκό έργο και όχι η κοινωνική πολιτική.

Ενδεικτικό του μεγέθους των μειώσεων που ζητάνε Ιδρύματα, τα οποία προσελκύουν μεγάλο ενδιαφέρον, είναι η περίπτωση του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Για τη φετινή ακαδημαϊκή χρονιά, η πρυτανική ηγεσία δήλωσε ότι μπορεί να διαχειριστεί 950 φοιτητές. Η απόφαση του υπουργείου ήταν να εισαχθούν 1.600, προσθέτοντας 40% επί της πρότασης του Ιδρύματος. Πάνω-κάτω, αντίστοιχες μειώσεις ζητάνε και τα υπόλοιπα Ιδρύματα. Δεδομένου ότι φέτος ο αριθμός εισακτέων κυμαινόταν στις 70.000, αν για την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά οριστεί από τα Ιδρύματα, θα είναι ορατά μειωμένος, επηρεάζοντας άμεσα και τις βάσεις εισαγωγής του ερχόμενου Αυγούστου.

Η αρχή έγινε με τις μετεγγραφές

Αφορμή για να τεθεί ακόμα μια φορά επί τάπητος το ζήτημα των εισακτέων ήταν οι μετεγγραφές. Ο ευνοϊκός νόμος του Μαΐου που διεύρυνε τις μετεγγραφές, σε συνδυασμό με τα οικονομικά κριτήρια που πρόσθεσε η νέα ηγεσία του υπουργείου το καλοκαίρι, άνοιξε τον ασκό του Αιόλου. Αν και ο τελικός αριθμός των μεταφορών θέσης περιορίστηκε στις 10.000, όπως παραδέχτηκε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Αθανάσιος Κυριαζής, η κατανομή ήταν άνιση. Συγκεκριμένα, επεσήμανε ότι οι Σχολές Μηχανολόγων και Ηλεκτρολόγων Μηχανικών στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και οι σχολές Ιατρικής, Νομικής, Παιδαγωγικού και Νηπιαγωγών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα από το κύμα των πρωτοετών που δέχτηκαν.

Πρυτάνεις: Έτοιμοι να αναλάβουμε την ευθύνη

Παρά τις προφητείες του Ανδρέα Λοβέρδου ότι ο αριθμός των εισακτέων ακόμη και στα χέρια των Ιδρυμάτων θα αυξηθεί του χρόνου, οι πρυτάνεις απαντάνε στον «Ελεύθερο Τύπο» ότι είναι έτοιμοι να αναλάβουν μια τέτοια ευθύνη και μάλιστα με μεγάλη χαρά.

«Είναι προς τη σωστή κατεύθυνση αυτή η απόφαση. Να τελειώσει οριστικά η περιφρόνηση προς τις προτάσεις των πανεπιστημίων, που άλλα προτείνουμε και άλλα γίνονται» επισημαίνει ο πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και προεδρεύων της Συνόδου των Πρυτάνεων, Κωνσταντίνος Γάτσιος. «Δεν χρειάζεται καν νομοθετική ρύθμιση γι' αυτή την ενέργεια» είπε.

Θετικός είναι και ο πρύτανης του ΕΜΠ Γιάννης Γκόλιας. «Δεν έχουμε πρόβλημα να αναλάβουμε την ευθύνη. Άλλωστε υπάρχει αλγόριθμος που ορίζει τον αριθμό των εισακτέων με βάση παράγοντες όπως οι υποδομές το προσωπικό, διδακτικό και διοικητικό, αλλά και οικονομικό προσδιορισμό».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.