Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2014

Βρέθηκε λύση για νέες προσλήψεις αναπληρωτών

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Αφορά στην Πρωτοβάθμια και στην Ειδική Αγωγή - Αναφορά και στον εθελοντισμό από τον Α. Λοβέρδο.

Αναφορά στους αδάπανους τρόπους κάλυψης των κενών έκανε ο υπουργός Παιδείας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ενώ μέσα από τις δηλώσεις του βγήκε και μια ευχάριστη είδηση που έχει να κάνει με μια νέα δυνατότητα μέσω ΕΣΠΑ για την πρόσληψη εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Ειδικής Αγωγής σε 8 περιφέρειες της χώρας

Για το θέμα της κάλυψης των κενών δήλωσε ότι έχει υποβληθεί αίτημα σε άλλο Υπουργείο ώστε να αντλήσει το Υπουργείο Παιδείας εκπαιδευτικούς αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει δοθεί απάντηση.

Ο κ. Λοβέρδος τοποθετήθηκε και στα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για κάλυψη των κενών μέσω του εθελοντισμού λέγοντας ότι «εμείς είπαμε την λέξη αδάπανη παροχή υπηρεσίας και η λέξη αυτή, η λέξη «αδάπανη» εύκολα ερμηνεύεται ως εθελοντισμός. Θα δούμε, αλλά πάντως εκείνο που δεν πρέπει να δούμε είναι να μένουν τα σχολεία χωρίς δασκάλους. Η έννοια του εθελοντή σε έναν χώρο αμειβόμενης εργασίας ηχεί παράδοξα. Είτε ηχεί παράδοξα, είτε δεν ηχεί παράδοξα είναι μία λύση. Εμείς θέλουμε να καλύψουμε τα κενά της επάρκειας. Τα κενά της πληρότητας είναι πολλά περισσότερα».

«Ξεκινήσαμε με αυτόν το στόχο και ξεκινήσαμε με επάρκεια και αυτό φάνηκε στην ειδησεογραφία των πρώτων ημερών. Όμως, μετά άρχισαν άδειες άνευ αποδοχών, άδειες λόγω κυήσεως κλπ και απαντήσαμε με μέτρα σκληρά, όπως να μην υπογράφουμε τις αιτήσεις για σύνταξη που υποβλήθηκαν μετά την 31η Αυγούστου. Αυτό είναι μία δύσκολη απόφαση, αλλά μας δίνει ο νόμος τη δυνατότητα. Θα πάρουμε πίσω από τους φορείς περίπου 200 εκπαιδευτικούς, οι οποίοι θα γυρίσουν στην αίθουσα. Αυτό είναι επίσης, μία δύσκολη απόφαση αλλά την πήρα και είναι σε εξέλιξη» υπογράμμισε ο Υπουργός Παιδείας.

Και από τα δυσάρεστα για τους εκπαιδευτικούς στα ευχάριστα της συνέντευξης που ήταν η αναφορά σε μια δυνατότητα του ΕΣΠΑ για προσλήψεις σε 8 περιφέρειες της χώρας. Μέσα από τα λεγόμενα του Υπουργού διαπιστώνουμε ότι πρόκειται για προσλήψεις στον άξονα 1 του ΕΣΠΑ που αφορά τις εξής περιοχές:

1. Ανατολική Μακεδονία – Θράκη

Νομοί: Δράμα, Καβάλα, Ροδόπη, Ξάνθη, Έβρος

2. Θεσσαλία

Νομοί: Λάρισας, Μαγνησίας, Τρικάλων, Καρδίτσας

3.Ήπειρο

Νομοί: Ιωαννίνων, Πρεβέζης, Άρτας, Θεσπρωτίας

4.Ιόνια Νησιά

Νομοί: Κέρκυρας, Λευκάδας, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας

5. Δυτική Ελλάδα

Νομοί: Αιτωλοακαρνανίας, Ηλείας, Αχαΐας

6. Πελοπόννησο

Νομοί: Αρκαδίας, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Κορινθίας, Αργολίδας

7. Βόρειο Αιγαίο

Νομοί: Λέσβου, Χίου, Σάμου

8. Κρήτη

Νομοί: Χανίων, Ρεθύμνου, Ηρακλείου, Λασιθίου

Ο Υπουργός δήλωσε ότι οι προσλήψεις δεν θα αφορούν το Νότιο Αιγαίο, την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη, τα μεγάλα αστικά κέντρα και ότι θα αφορούν την Πρωτοβάθμια και την Ειδική Αγωγή.

Το πρόβλημα όμως συνεχίζει να υφίσταται στη δευτεροβάθμια όπου απομένουν 800-900 κενά καθώς δεν μπορούν να γίνουν προσλήψεις μέσω του ΕΣΠΑ.

«Άρα ή θα αποφασίσεις να επιλέξεις να προχωρήσεις στο σχολικό έτος με τα κενά ή να κοιτάξεις άλλες λύσεις. Μία είναι ο εθελοντισμός με κίνητρα όπως προαναφέρθηκε, αλλά σε αυτό υπάρχει ο αντίλογος. Υπάρχει ο αντίλογος του αναπληρωτή, ο οποίος για λίγο δεν προσελήφθη. Αυτός θα πει ότι αυτό το μέτρο είναι άδικο, γιατί θα μοριοδοτηθεί κάποιος στην σειρά που είναι πιο κάτω και θα έχει δίκιο» τόνισε ο Υπουργός Παιδείας.

Ο κ. Λοβέρδος δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχει ξεπεράσει τα όρια του στην αναλογία ένα προς δέκα. «Δεν μπορούμε να του κάνουμε ενδοκυβερνητικό συνδικαλισμό. Γι’ όλα αυτά επιφυλάσσομαι. Είναι σκέψεις που ενδεχομένως μπορεί να μην περπατήσουν. Τα λέμε στο δημόσιο λόγο για να μοιραστούμε τα προβλήματα. Ό,τι προβλήματα έχουμε τα λέμε για να τα ακούτε και εσείς για να ακούτε την κατάσταση».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.