Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2014

Τι συμβαίνει όταν γεννιέται ένας πλανήτης

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Η είδηση της δημιουργίας ενός πλανήτη είναι από μόνη της εντυπωσιακή. Όμως τι μπορεί να συμβαίνει όταν ένας… νέος κόσμος κάνει την εμφάνιση του στο σύμπαν; Οι επιστήμονες αρκετές φορές έχουν επιχειρήσει να απαθανατίσουν την γέννησης ενός πλανήτη, όμως αυτό δεν αποτελεί μια απλή διαδικασία. Οι πιθανότητες να «πετύχει» κανείς την σωστή στιγμή είναι σχεδόν μηδαμινές.

Ανά καιρούς έχουν υπάρξει αρκετές φωτογραφίες που αποκαλύπτουν την διαδικασία της δημιουργίας πλανητών. Ωστόσο καμία δεν ήταν κατάλληλα συγχρονισμένη, ώστε να μπορέσει να αναδείξει το μεγαλείο… της φύσης. Κόντρα σε κάθε πρόβλεψη, οι επιστήμονες του Atacama Large Millimeter/submillimeter στην Χιλή κατάφεραν να τραβήξουν την ιδανικότερη φωτογραφία που έχει υπάρξει ως σήμερα.

Η εντυπωσιακή λεπτομέρεια της υπόθεσης είναι πως η φωτογραφία λήφθηκε ως μέρος της διαδικασίας ελέγχου και επαλήθευσης των δυνατοτήτων υψηλής ανάλυσης των μηχανημάτων της Alma. Ο αρχικός στόχος δηλαδή δεν ήταν να απαθανατιστεί η γέννηση του HL-Tau, κάτι που έτσι και αλλιώς είναι σχεδόν αδύνατο.

Ο HL -Tau βρίσκεται σε απόσταση 450 ετών φωτός από την γη, ενώ ανήκει στον αστερισμό του Ταύρου. Αναφερόμενος στην εντυπωσιακή φωτογραφία που τράβηξε ο φακός του Alma, ο αναπληρωτής διευθυντής της εταιρίας δήλωσε πως: «Τα χαρακτηριστικά της φωτογραφίας αποδεικνύουν την γέννηση σωμάτων και πλανητών, τα οποία δημιουργούνται περιμετρικά του κεντρικού δίσκου. Πρόκειται για ένα πολύ αρχικό στάδιο της δημιουργίας των πλανητών.»

Δείτε την εντυπωσιακή φωτογραφία που τράβηξαν οι Χιλιανοί επιστήμονες:







Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.