Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2014

«Εκκαθάριση ανά μήνα εντός της ελαιοκομικής περιόδου»

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Αίτημα των επιμελητηρίων Κρήτης για τις επιχειρήσεις ελαιολάδου.

Περισσότερους από 80 χιλιάδες τόνους λάδι αναμένεται να φτάσει εφέτος η παραγωγή λαδιού στη Κρήτη σύμφωνα με εκτιμήσεις και των τεσσάρων επιμελητηρίων (Ηρακλείου, Χανίων, Ρεθύμνης, Λασιθίου) τα οποία με κοινή επιστολή τους προς το υπουργείο Οικονομικών προτείνουν απαλλαγή καταβολής ΦΠΑ από τις εξαγωγικές επιχειρήσεις ελαιόλαδου για το τρέχον ελαιοκομικό έτος.

Όπως αναφέρεται στην επιστολή, δεδομένου ότι οι εξαγωγικές επιχειρήσεις λαμβάνουν απαλλαγή από την καταβολή ΦΠΑ, βάσει του εξαγωγικού τζίρου που σημείωσαν την προηγούμενη χρονιά, είναι αυτονόητο ότι λόγω των μηδαμινών εξαγωγών πέρυσι, φέτος θα κληθούν να πληρώσουν υπέρογκα ποσά σε ΦΠΑ (σε σύγκριση με μία μέση παραγωγική χρονιά για την Κρήτη).

«Στη συνέχεια θα περιμένουν, ίσως και επί χρόνια, να τους επιστραφεί από το κράτος, κάτι που θα είναι εξαιρετικά επιζήμιο για τις χρηματοροές τους» όπως υπογραμμίζεται σχετικά και υπενθυμίζεται ότι η περυσινή ελαιοκομική χρονιά ήταν καταστροφική για τη χώρα μας με την παραγωγή να πέφτει στους 110-120 χιλ. τόνους και με κατά τόπους τεράστια ποιοτικά προβλήματα. Ειδικά στην Κρήτη, η παραγωγή έπεσε κάτω από τους 25 χιλ. τόνους (δηλαδή κάτω από το 25% μιας μέσης παραγωγικής χρονιάς).

Η πρόταση είναι να γίνεται εκκαθάριση ανά μήνα εντός της ελαιοκομικής περιόδου από τις επιχειρήσεις που εξάγουν ελαιόλαδο, και να απαλλάσσονται από ΦΠΑ οι εξαγωγές ελαιόλαδου, ενώ να καταβάλλεται κανονικά ο ΦΠΑ για τις πωλήσεις στο εσωτερικό. Δηλαδή οι εξαγωγείς να δηλώνουν στις κατά τόπους εφορίες τις ποσότητες που εξάγουν και τους πελάτες τους, και στη συνέχεια αφού ελεγχθούν, να αποδίδουν το αντίστοιχο ποσό ΦΠΑ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.